07062023JH-1194

møte med rekrutten

– Førstegangstjenesten blir hva du gjør den til selv. Den kan bli veldig bra.

Terningmoen leir, Elverum: Beina i gulvet 05:55 sammen med syv andre rekrutter. En ny, militær dag står på trappene.

Sola skinner gjennom trærne i den tykke skogen bak Terningmoen leir. Sommeren har meldt sin ankomst med tyve varmegrader på dagen. Rekruttene Emilia Bergman og Jesper Otterlei Blomqvist er inne i sin femte uke av rekruttperioden.

Nå har de feltuke og har smurt tykk kamuflasjekrem i ansiktet. Senere denne dagen skal de inn i gassbua og kjenne på hvordan CS-gass siver inn i øyne og slimhinner. 

Forventet blodslit

Jesper kommer fra Rælingen og spilte ishockey før han entret dørene på Terningmoen 25. april. Han forteller at han hadde sett for seg et blodslit. I tillegg har han sett på Klar til Strid på NRK og snakket med venner som har vært i militæret. 

– Jeg hadde trodd jeg skulle hate mer. Ja, det er lange dager, men også mye læring i det. Vi er jo her for å beskytte nasjonen. 

– Hvordan var første dagen i rekrutten?

– Det var litt rart å møte 90 nye mennesker. Jeg gikk inn med et positivt sinn og tenkte at de første dagene helt sikkert kom til å være en tilvenningsfase. Jeg er glad jeg havnet her, for det er så mye bra folk. 
 

Emilia er fra Jessheim og har vært idrettsutøver i dansing. Før rekruttperioden begynte, jobbet hun som flyrenholder. Hun forteller at det var mye nytt og store mengder med informasjon de første dagene. 

– Jeg var veldig spent på om jeg kom til å trives og om jeg kom til å finne plassen min. Jeg så for meg at jeg kom til å lære å kjenne meg selv på en helt annen måte. Etter fem uker, føler jeg at jeg allerede har det. 

Videre forteller hun at når man er så mange mennesker på en plass, er det viktig å kommunisere godt. Er én bitter, så smitter det fort over til andre. Da må de støtte hverandre og jobbe sammen som et lag. 

Variert hverdag

Emilia og Jesper bor på rom med syv andre – i hver sin tropp. Rekruttperioden består av en grunnutdanning alle som skal inn i førstegangstjenesten må gjennom. Det er både teoretisk undervisning i klasserom og praktisk undervisning ute i felt. Dagene kan fort bli lange og hodet blir fylt av ny informasjon. Alt er like viktig for å være godt rustet til å tre inn i stilling. 

Denne junidagen har Jespers tropp avstandsbedømming og tørrtrening med våpen, første halvdel av dagen. Etter lunsj skal de i gassbua og ut å marsje med tung sekk.

– Hva kommer du til å huske best fra rekrutten?

Skyteuka var veldig kul! Nå skal vi i gassbua etterpå og da tror jeg det er det jeg kommer til å huske best – for man gjør det bare én gang, sier Jesper. 

Emilia har allerede vært i gassbua denne dagen. Formålet med denne øvelsen er at rekruttene skal teste vernemaskene sine og kjenne på tåregass. Den må sitte tett på slik at ikke gass kommer gjennom. Deretter tar de av seg masken og får kjenne på CS-gassen i den lille bua.
Emilia forteller at mestringsfølelsen hun får etter å ha gjort nye ting bidrar til utvikling.

– Jeg føler meg mye mer «brukelig» nå enn tidligere, for vi har vært gjennom så mye forskjellig. Vi har blant annet hatt skyteuke og nærkamp. Det fysiske er ofte veldig tungt, men i ettertid får man en ordentlig mestringsfølelse!

Veien videre

Under rekruttperioden kan rekruttene søke seg til stillinger og rangere ønskene sine. Det er befalet som bestemmer hvor de ender opp. Både Jesper og Emilia har satt vaktgardist i Hans Majestet Kongens Garde som sitt første ønske. På andreplass har de satt nestlagfører. 

Emilia var også inne på tanken om å søke utdanning i Forsvaret. 

– Når jeg ser på de som er lagførere og befal, ser jeg skikkelig opp til de. Jeg vil bli ordentlig god i jobben min! Jeg tenkte på befalsskolen først, men jeg tar det litt som det kommer. 

Hva bør de som skal inn i førstegangstjenesten være forberedt på?

– Man bør være forberedt på at det er en stor endring, for de fleste livsstiler. Man må tilpasse seg andre. Gå inn med motivasjon om at det blir et bra år, så blir det hva man gjør det til. Det er så mye bra folk her, sier Jesper. 

– Man lærer å kjenne seg selv på godt og vondt. Det er mye lærdom og man får testet viljestyrken sin. Førstegangstjenesten blir hva man gjør det til selv. Jeg trives i hvert fall veldig godt, sier Emilia.