20191011KL__O3A2996

De lange minuttene

Irfan Mushtaq er tilbake på HV-øvelse. Det er gått tre måneder siden terroren i Al-Noor moskeen, men minnene fra de dramatiske minuttene er fremdeles høyst levende.

Pil til høyre
Heimevernsblad nr. 3 2019

«Det foregår skyting i moskeen, du må komme med en gang!»

Det er Mohamad Rahimi, ett av medlemmene i moskeen, som ringer. Irfan tror ikke på han, det kan ikke være sant. Skyting her, i Bærum? Måten ordene blir sagt på tilsier at dette er reelt. Han kan føle frykten og panikken gjennom telefonen. Han kjører til moskeen, og «heimevernssoldat-bryteren» slår seg på.

Som kulisser fra en film

Lørdag 23. november. Irfan står utenfor moskeen iført strikkegenser og dongeribukse. Han smiler varmt og ønsker velkommen. Tåka har lagt seg over Bærum og moskeen skjuler seg i den. Skiltet foran på bygget lyser opp i grønt hvor det står «Al-Noor Islamic Centre». Al-Noor oversatt fra arabisk til norsk betyr «lys og fred».

– Det blir nesten ikke mer ironisk enn det. Her inne legger vi bort alt av utfordringer i hverdagen. Dette er et sted hvor vi kan søke trygghet og senke skuldrene. Vi står sammen og ber i felleskap. Så skjer dette, og det gjør så vondt, sier Irfan.

Hele moskeen er mørklagt. Irfan slår på lysene, og for hvert lys som slås på vises flere skader. Gulv, dører og vegger har skuddskader. Deler av møtesalen er dekket med hvite duker som skjuler blodet på teppet under. Det føles uvirkelig, som om det er kulissene fra en film.

 

Irfan har vært i moskeen flere ganger etter hendelsen, men det er tungt. Nå viser han frem alle rommene i bygget og forteller nøyaktig hva som skjedde dagen 10. august 2019.

Er noen drept?

Lørdag 10. august. Skjul, vern, sikkerhet, er det første han tenker. Han parkerer bilen på skrått for å lage et vern. Utenfor står Rahimi som ringte, og som nå er i samtale med politiets operasjonssentral. Irfan drar Rahimi i sikkerhet bak bilen. Irfan får informasjonen han trenger fra Rahimi, og tar over telefonsamtalen før han gjør videre tiltak.

– Hvor er skytteren akkurat nå, og er noen drept?

Rahimi forteller at to av medlemmene har vært i basketak med gjerningsmannen og omsider fått han i bakken. Flere skudd er avfyrt, men han vet ikke om noen er skutt. Rundt moskeen er det boligfelt med barnefamilier. Irfan frykter at skytteren kan komme seg ut nødutgangene på baksiden og gjøre større skade der.

Irfan løper på baksiden av bygget for å se om noen av utgangene står åpne. Pulsen stiger. Irfan skjuler seg mellom noen trær og prøver å dekke seg til. Han har fortsatt operasjonssentralen på tråden. Han rapporterer at ingen dører er åpne og at han kommer til å gå inn mot bygget for å få bedre oversikt. På samme tid høljer regnet ned og han er dekket av gjørme.

Ingen tid å miste

Store mengder blod, hylser og et våpen slengt på gulvet er det første han ser gjennom glassdørene. Gjennom sine tolv år i Heimevernet har han skutt mye, og han gjenkjenner hylsene som ligger i moskeen. Han begynner å telle og ser cirka 15-20 stykker. Han flytter på seg og ser gjerningsmannen som ligger på ullteppene i møtesalen. Mohammed Rafiq, eller «bestefar» som Irfan kaller han, sitter på ryggen til skytteren og holder han fast.

Irfan løper inn hovedinngangen og bort til «bestefar», det er ingen tid å miste. Han setter seg på hoftene til gjerningsmannen og tenker at han må binde han fast. Han får tak i Imamens sjal som ligger rett bortenfor dem og knytter det rundt bena hans.
Irfan ser bort på «bestefar», og til hans store frykt har «bestefars» mørkeblå skjorte fått ny farge – rød. Skytteren fikk skader i hodet i basketaket, men det kan da umulig ha kommet så mye blod fra det? Er «bestefar» skutt?

Han skimter blålys fra vinduene på forsiden av bygget, politiet er her. Han forsikrer seg om at «bestefar» har kontroll, og løper ut til politimennene på utsiden.

– Kom inn, ta over!

 

Politiet får kontroll på gjerningsmannen. Irfan får endelig «bestefar» ut av bygget og bort til ambulansen. Legene klipper opp klærne, men finner ingen skuddskader. Irfan stryker kinnene til «bestefar» for å roe han ned, han får igjen pusten. De kom seg ut i live, alle sammen.

Kondolerer med pappaen din

Irfans planer for denne sommeren var å gjøre ferdig hagen hjemme. Kona og deres tre døtre var på ferie i Dubai hvor konas familie bor.

De to eldste døtrene på 10 og 13 år fikk meldinger fra vennene sine den tragiske dagen i august. De så nyhetene og fikk med seg at Irfan hadde vært involvert i skyteepisoden. «Kondolerer med pappaen din» sto det i meldingene. Frykten slo inn og familien forsto ikke hva som skjedde. Irfan fikk en melding av sin eldste datter.

– Er du der?

Han så meldingen, men mottok den midt i all organisering med kriseteamet. Han glemte å svare.

Irfan forteller at det omsider gikk opp for han at det hun egentlig spurte om var «er du i live?». Han sendte en talemelding og forsikret henne om at det gikk bra.

I etterkant har Irfan tatt med seg barna sine inn i moskeen slik at de skal få se skadene med egne øyne.

– Alle nyhetsartiklene kan få i gang fantasien, da er det viktig å begrense den til det som faktisk skjedde her. Så klart er det vondt, men vi må heller ikke glemme, sier han.

Beredskapsmoduset

Ville han ha reagert likt dersom dette hadde skjedd et annet sted enn i moskeen?
Han tenker litt på det og svarer at han tror beredskapsmoduset hadde slått inn uansett. Som et eksempel forteller han at ikke mer enn to dager etter hendelsen i moskeen havnet han i en bilulykke. En eldre dame hadde for høy fart inn i en rundkjøring, traff Irfans bil i siden for så å havne i autovernet. Hadde det ikke vært for autovernet ville bilen havnet i sjøen som ligger på nedsiden av veien.


– Det første jeg tenkte var «nå må jeg gjøre meg klar til å svømme!». Jeg løp ut av bilen og bort til den eldre kvinnen. Trafikken stoppet og folk samlet seg rundt. Jeg prøvde å få kontroll på situasjonen og ville hjelpe til. Det er en lærdom jeg har fått takket være Heimevernet, det er dette vi driller på.

Som heimevernssoldat må en være forberedt på å stille opp dersom det skulle skje noe.

– Jeg vil hjelpe til der jeg kan. Siden jeg har fått denne treningen, så må det komme til nytte for alle. Uavhengig av hvor eller hvem det gjelder, sier han.

 

I oktober var Irfan på sin første heimevernsøvelse etter hendelsen i moskeen. Han har alltid sett verdien av Heimevernet og vært takknemlig for å kunne øve på beredskap. Nå ser han enda mer hvor mye det betyr for samfunnet å ha folk rundt seg med den type kunnskap.  

– Før jeg dro på øvelsen var jeg usikker på om jeg kom til å reagere på skudd og våpen. Under øvelsene er det trygge forhold når det gjelder skyting. Da er det vanskelig å sette seg inn i hvor farlig det faktisk er. Det har jeg opplevd nå og har et annet perspektiv på det. Samtidig har jeg blitt enda mer takknemlig overfor Heimevernet. Man forstår ikke den store verdien av kunnskapen vi får før man får bruk for den, sier han.

Hatretorikken

Det er knapt fire måneder etter skyteepisoden i moskeen. Irfan får stadig flashbacks til hendelsen og jobber fortsatt med å gå videre. Mennesker reagerer ulikt på traumatiske hendelser lik denne, og kan naturligvis oppleve å bli preget av bitterhet, sinne og hat. Irfan er opptatt av å ikke la hendelsen farge synet hans på mennesker. Han snakker om tiltak vi kan gjøre for å gi en bedre fremtid for kommende generasjoner.

– Som samfunn må vi ikke la hatretorikken påvirke oss til å skape et mer segregert samfunn. Det er så lett å gå i den fella, men konsekvensene kan være store over lengre tid. Snakk om utfordringene og kritiser gjerne det kulturelle, det er ikke noe problematisk, sier han.

Irfan mener at man ikke skal være redd for kritikk og å løfte opp problemstillingene. Han sier det både er naturlig og sunt.

– Det er en annen sak om man tar en spesifikk målgruppe og bevisst skaper et negativt bilde av dem. Om man får de til å se ut som trollet i stedet for en del av familien eller ordinære borgere, da blir det skummelt.
Islam gjør ikke forskjell på hudfarger. For min del er jeg fargeblind når det gjelder det. Ja, det finnes idioter, men de finnes i alle kulturer, nasjoner, religioner, bygder og byer. Vi må ikke la disse bli en årsak til å gjøre vondt verre, sier han.

Ikke noe «oss og dem»

Som heimevernssoldat er Irfan forpliktet til å forsvare Norge. Han forteller at det er en plikt han gladelig gjør, og at han ikke ser på det som en belastning.

– Det handler om å være en del av felleskapet, at det er «vi» og ikke «oss og dem». Dette er landet mitt, og jeg ønsker å bidra på den måten jeg kan. Som liten var det dette vi lærte i moskeen, at du må delta i samfunnet du bor i, sier han.

Irfans foreldre er fra Pakistan og flyttet til Norge på 70-tallet. Irfan er en del av den første generasjonen som er født og oppvokst her. Han snakker mye om sin far, mange av Irfans verdier og holdninger kommer fra han.

– Min far lærte meg at rikdom ikke kan måles i penger, men at den ligger i hvor mye tid og engasjement du kan gi fra deg.

Dersom noen trenger hjelp eller ønsker å ha meg i nærheten, så stiller jeg opp. Jeg liker å gi, og det jeg kan gi mest av er tid, avslutter han.