Forsvarsfolk;  Hva står vi for?

Jeg brenner for mye, og det er flere ting som gir oksygen til flammen. Når fellesskapet kommer styrket ut av motstand, når samholdet gjør umulige oppdrag løsbare, når uenighet gis plass for å øke forståelse og skape utvikling - da etterleves den militære profesjonen. Jeg gikk fra drømmejobben i Heimevernet til et ansvar som føles enda større. Nå handler oppdraget om utvikling av det som er grunnpilaren i hele Forsvaret. Kjernen. Det ene vi aldri kan miste av syne; Den militære profesjonen. Jeg er en militær leder. Jeg skal lede i kaos og krig. Jeg er forberedt på å ta liv i tjeneste for Norge. I verste fall dør jeg i strid uten et ordentlig farvel til mine kjære. Forsvaret er ikke en vanlig arbeidsgiver, men en profesjonsutøver. Det betyr noe for meg. Hva betyr det for deg?

Samfunnet og Forsvaret har utviklet seg siden den militære profesjon sist ble definert i 2007. Mye har skjedd på 16 år, og kritikken som har fremkommet i kjølevannet av varslingssakene har vært berettiget. Modige damer har stått frem, og media har satt søkelys på håndtering og konsekvenser av kritikkverdige forhold i Forsvaret. Oppmerksomheten ble en vekker og en viktig katalysator for en nødvendig utvikling i Forsvaret. Vi skal evne å løse våre oppdrag og ta vare på hverandre samtidig. Sammen og hver for oss har vi ansvaret for å sikre at vi handler etisk, legitimt og effektivt i møte med dagens og morgendagens krav. 

Som leder for profesjons- og kulturprosjektet i Forsvaret var jeg så heldig å få delta på en samling for kadetter (elever) på krigsskolene i høst. Temaet for helgen var holdninger, etikk og ledelse, som står sentralt i utdannelsen til profesjonsutøvere i Forsvaret. Jeg ba kadettene skrive ned de tre viktigste ordene for å beskrive «oss» med utgangspunkt i hvem er vi, og hva står vi for? 

Ordsky basert på krigsskolekadettenes beskrivelse av «hvem er vi (Forsvaret), og hva står vi for?».

Samhold. Tillit. Felleskap. Det var dette de nesten 300 kadettene, våre fremtidige ledere i Forsvaret, opplevde som viktig. Verdier som rettferdighet, respekt og mangfold ble også løftet av mange. Unikt for den militære profesjonen er at medlemmene må være forberedt på å risikere eget og andres liv, og ta liv hos motstanderen. Samfunnet forventer at vi løser Forsvarets oppgaver på tross av personlige belastninger det kan innebære. Det stiller store krav til disiplin. Militære profesjonsutøvere skal ha empati, god etisk vurderingsevne og et øvet moralsk kompass for å være i stand til å handle riktig i utfordrende situasjoner. Det er betryggende å se at kadettene våre verdsetter og løfter frem viktigheten av samholdet, omsorgen og tilhørigheten som er nødvendig for å forme motstandsdyktige, fellesskapsorienterte og mentalt sterke soldater.  Samtidig er det slik at Forsvaret som arbeidsgiver må sørge for at personellet opplever trygghet, stolthet og mestring. 

Den unike profesjonen

Den militære profesjonen eksisterer ikke fordi Forsvaret selv har valgt det. I stort kan vi si det norske folk eier det norske Forsvaret, og den militære profesjonen er gitt både makt og myndighet til å utføre sitt oppdrag på vegne av samfunnet. Den militære profesjonen har en dyp moralsk forpliktelse til å utvikle og forvalte sin ekspertise i samsvar med samfunnets normer og verdier og til fellesskapets beste. Profesjonsutøvelsen bygger på tillit. Tillit er avgjørende for at Forsvaret skal fungere etter intensjonen. Befolkningen og politikere må være trygge på at nasjonens statlige maktapparat, Forsvaret, etterlever verdiene vi er satt til å beskytte.  

Helt sentralt i den militære profesjonen er betydningen av det kollektive samholdet og opplevelsen av det å være del av noe større enn seg selv. Forskning underbygger at en god militær profesjonskultur preges av sterkt samhold og tilhørighet, tillit, etisk forankring og motstandskraft i form av både mentalt og fysisk robuste soldater. Ytterligere kjennetegn ved den militære profesjonen er høy grad av kompleksitet, krav til bruk av skjønn samtidig samt at en betydelig grad av usikkerhet er involvert i beslutningstaking. En militær profesjonsutøver skal være en rollemodell i kaos og krig. Da må vi også være det i fred.

Engasjement for endring

En vellykket utvikling av vår profesjon og kultur krever et langsiktig, systematisk og målrettet arbeid. Offisielt gikk startskuddet 1. november 2023 for arbeidet jeg leder -profesjon og kulturprosjektet. Nå er vi 10 personer i Forsvarsstaben som jobber grundig, systematisk, helhetlig og forskningsbasert langs tre innsatslinjer, system, ledelse og kultur, for å utvikle og bevege den militære profesjonen og kulturen i Forsvaret. Kjernen i prosjektet er videreutvikling av den militære profesjon. Utviklingen er allerede godt i gang flere steder i Forsvaret. Min avdeling har et overordnet ansvar, men arbeidet må ha eierskap «i linjen», i alle avdelinger på alle nivå. Alle har et ansvar.

Jeg oppfordrer til debatt om den militære profesjon, både lokalt i den enkelte avdeling, men også i det offentlige rom. Hva betyr den militære profesjon for dere som forvalter den i det daglige? Hvem er utøverne av profesjonen? Er det bare oss som har militær utdannelse begrepet angår, eller gjelder profesjonsbegrepet også de mange tusen sivile vi har i Forsvaret? Og, hva betyr den militære profesjon for dere som ikke lengre jobber i Forsvaret, men som fortsatt har et hjerte for vårt samfunnsoppdrag?

Send gjerne e-post til: fst.pk@mil.no