Refleksjoner om den militære profesjon

Den militære profesjon har som rasjonale å forsvare Norge og norske interesser. Dette er den militære profesjonens samfunnsoppdrag på vegne av den norske stat og Norges befolkning.

Vår ekspertkompetanse er planlegging, ledelse og anvendelse av militære maktmidler underlagt rettslig og politisk kontroll. Samtidig skal Forsvaret ivareta eget personell, og etterleve forventninger og krav til forsvarlig drift og forvaltning. For å kunne løse vårt samfunnsoppdrag er Forsvaret avhengig av en kontinuerlig tillit fra samfunnet og våre politiske beslutningstakere. Dette stiller krav til disiplin, etikk og en høyt utviklet moral blant våre profesjonsutøvere.

Som profesjonsutøver må den enkelte handle ut ifra at man representerer Forsvaret og den militære profesjon. Militære profesjonsutøvere er derfor sertifisert gjennom profesjonsutdanning, og bundet sammen av en felles identitet og verdigrunnlag. Dette understøttes av den profesjonelle militære kulturen, og må i tråd med samfunnsutviklingen kontinuerlig utvikles til å forvalte profesjonens ekspertkompetanse samtidig som den ivaretar profesjonens moralske legitimitet og samfunnets verdier. 

Det er unikt for den militære profesjonen at medlemmene må være forberedt på å risikere eget og andres liv, og ta liv hos motstanderen. Samfunnet forventer at vi løser Forsvarets oppgaver på tross av de personlige belastninger dette kan innebære. Den militære profesjonen skiller seg også ut ved at vi alltid opptrer i rammen av et kollektiv. Helt sentralt i vår profesjonsidentitet er derfor sterkt samhold, tillit til hverandre og etisk forankring.

Forsvaret vil i perioden fremover utarbeide en egen strategi for utviklingen av den militære profesjonen. Strategien skal omfatte en tydelig beskrivelse av Forsvarets rolle og egenart, og skape forutsetning for en helhetlig, systematisk og målrettet utvikling av norsk militær profesjon som understøtter og forsterker Forsvarets evne til oppdragsløsning i fred, krise og krig.