Frigjøringen 75 år

Frigjøringen 8. mai 1945 er en av de største begivenhetene i Norges historie som selvstendig nasjon.

Fred og frihet kommer ikke gratis. Under andre verdenskrig var forsvarsviljen stor også i den sivile befolkningen i Norge. På havet, i skogen, i byer og bygder, ble egne og andres liv satt på spill i kampen for den friheten vi har i dag.

—     Aktuelle saker     —


frigjørings- og veterandagen 8. mai

8. mai hedrer vi norske veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens inter­nasjonale operasjoner. Siden 1945 har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre forskjellige internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler. 

8. mai
På grunn av korona-pandemien ble årets markering av frigjørings- og veterandagen markert gjennom bekransninger, flaggheis og taler. For å begrense smittespredning ble dessverre ikke veteraner, gjester eller publikum invitert. Overrekkelse av medaljer vil skje ved neste års markering.
arrow-link-right Les mer om arrangementene
imgUtstilling: Fra okkupasjon til frihet 

Forsvaret markerer frigjøringen med fotoutstillingen "Fra okkupasjon til frihet, - Frigjøringsdagen 75 år". Bildene formidler små viktige historier rundt det norske folks sorg, glede, kampvilje og takknemlighet. Utstillingen er et samarbeid mellom Forsvarsmuseet og Forsvarets mediesenter og settes opp på Akershus festning samt presenteres digitalt her:

«Frigjøringsdagen 75 år»
For 75 år siden kapitulerte tyskerne, og Norge ble igjen et fritt land. Denne utstillingen presenterer viktige glimt fra okkupasjon og frihet.
arrow-link-right
Norge i krig
9. april 1940 gikk Nazi-Tyskland til angrep på Norge. Det ble starten på fem år med okkupasjon. Les om norsk forsvarshistorie under andre verdenskrig her.
arrow-link-rightPublisert 5. mai 2020 12:41.. Sist oppdatert 18. mai 2020 11:54.