tjeneste_1531_denokkupertesombleoktjeneste_1531_denokkupertesombleokhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=247Den okkuperte som ble okkupantInntrykkene og erfaringene fra et utbombet Etterkrigs-Tyskland sitter fortsatt sterkt i for den pensjonerte majoren. /media/PubImages/Peder_Tysklandsbrigaden.jpg

​​​​​​Navn: Peder Johan Persen (90)
Stilling: Tjenestegjorde i tre kontingenter i Tysklandsbrigaden 1947–48.​

Som tenåring i Oslo hadde Peder Johan Persen vært aktiv i motstandsbevegelsen under krigen. Blant annet drev han etterretning og fraktet våpen i kampen mot tyskerne, og han fikk senere offisersutdanning i Storbritannia. I 1947 var han med i den første kontingenten i Tysklandsbrigaden, Norges bidrag til den allierte okkupasjonsstyrken i Tyskland. For Persen var rollene nå byttet om – den okkuperte var nå selv okkupant hos sin tidligere fiende. Men det var ingen hevnlyst å spore.

– Jeg hadde ingen problemer med tyskerne, noe som sikkert kom av at jeg var utdannet offiser i England, og engelskmennene hadde et helt avslappet forhold til tyskere. Heller ingen i avdelingen jeg var i hadde noen antipatier mot tyskere, sier Persen og legger til:

– Vår avdeling i brigaden hadde også rundt 250 tyskere som jobbet for oss, og de norske soldatene jobbet sammen med dem helt uten problemer, forteller Persen.

Sønderbombet

Han var bare 20 år da han ankom Tyskland i januar 1947. De fleste av de norske soldatene hadde aldri vært utenfor Norges grenser, og møtet med et sønderbombet Tyskland gjorde et sterkt inntrykk.

– Vi ankom Tyskland med båt i Cuxhaven, like ved Hamburg. Deretter tok vi toget gjennom Hamburg, og det var nesten ingen hele hus igjen. Noen ganger så vi en bygning som så hel ut, men det var bare fasaden som sto igjen. Resten var falt ned, sier Persen.

Det var kaldt, og vi så folk som tuslet rundt og samlet tre og pinner for å kunne gjøre opp ild.​

Vinteren ble derfor ekstra tøff for innbyggerne i det utbombede landet.

– Det var kaldt, og vi så folk som tuslet rundt og samlet tre og pinner for å kunne gjøre opp ild. De så i grunnen ut som flyktningene som prøver å ta seg inn i Europa i dag. Det er de samme bildene som går igjen, sier Persen.

Kastet uti på dypt vann

Den unge fenriken ledet et forparti på 105 mann i den første kontingenten som tjenestegjorde ved Brigadeverkstedet i blant annet Göttingen, i hjertet av Tyskland.

– Göttingen var en av få byer som ikke var ødelagt av krigen, og befolkningen tok oss imot på en god måte, forteller Persen.

Det var ingen regler, bestemmelser eller teori du kunne støtte deg til, du ble bare sluppet ut på dypt vann.​

Etter noen måneder ble Persen forfremmet til løytnant og var adjutant og sjef for staben ved Brigadeverkstedet.

– Det er en av de mest lærerike periodene jeg har hatt i mitt liv. Som fenrik ble jeg bare kastet uti det med ansvar for 105 mann. Det var ingen regler, bestemmelser eller teori du kunne støtte deg til, du ble bare sluppet ut på dypt vann. Jeg lærte ta initiativ og å finne fram det beste i meg, sier Persen.

Engasjert veteran

Den unge offiseren ble værende i Tyskland i ytterligere to kontingenter, og han dro hjem til Norge sommeren 1948. Senere utdannet Persen seg til bedriftsøkonom og jobbet både sivilt og i Forsvaret. I dag er Persen pensjonert major.

All erfaringen til tross, erfaringene og inntrykkene fra Tysklandsbrigaden er fremdeles sterke. Han har også engasjert seg i veteransaken og vært sentral i Tysklandsbrigadenes veteranforening i Oslo.

– Over 50 000 tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden, og det var det aller største mange hadde vært med på. Det gjorde inntrykk å plutselig være okkupasjonssoldater og se at Tyskland begynte å bygges opp igjen. Landet var bombet til pinneved, og folk slet, men det var utrolig å se hvor fort de fikk stablet seg på beina igjen, sier Persen.​

Tekst: Anders Fjellestad     Foto: Olav Standal Tangen

Les flere historier fra internasjonale operasjoner

Les flere veteranhistorier


Publisert 25. april 2017 23:49.. Sist oppdatert 11. mai 2017 09:38.