Halvorsen_duskHalvorsen_duskhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Halvorsen_dusk.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6185Operasjonen i Afghanistan våren 2009 beskrives som «en av de mest krevende operasjoner gjennomført av konvensjonelle norske styrker i nyere tid». Kaptein Per Arne Halvorsen får nå Krigsmedaljen for oppdraget.

Den ultimate testen

Aldri før har kaptein Per Arne Halvorsen følt seg så fanget.

​​​​​​​​​​​​​​«Dette skjer ikke», tenker ​​​troppssjef Per Arne Halvorsen. Han og resten av troppen befinner seg midt inne i Ghowrmach-distriktet, et opprørskontrollert område nord i Afghanistan.

De norske soldatene har blitt med afghanske styrker på oppdrag, og plutselig åpnes slusene, og regnet øser ned. Det er for sent å komme seg ut.

Gjørmebad

‒ Det gikk fra å være relativt tørt, til å bli det reneste gjørmebadet. Vi ble statiske og kom oss ingen steder. Våpnene er ikke lette å bruke​ i kombinasjon med gjørme og regn, så vi ble satt på en skikkelig prøve, forteller Halvorsen, som nå får Krigsmedaljen for dette oppdraget.

Det blir noen lange dager med stadige trefninger. De norske soldatene vurderer aldri å forlate de afghanske styrkene. Etter fire–fem dager kommer både de norske og afghanske styrkene seg ut fra dalen. Opprørerne dro først.

– Dette var den ultimate testen for alle oss som deltok. Vi fikk vist hva vi kunne – og dette uten det teknologiske overtaket, sier Halvorsen.

Satt på prøve

Ingen allierte liv gikk tapt disse dagene, verken afghanske eller norske. I medaljebegrunnelsen blir det oppgitt at dette oppdraget «trolig er en av de mest krevende operasjoner gjennomført av konvensjonelle styrker i nyere tid».

‒ Det er nok mange som har vært borti noe tilsvarende, men for meg var dette utvilsomt et vanskelig oppdrag. Vi ble satt på prøve på alle negative måter. Samtidig løste vi det, og jeg er veldig stolt over at vi klarte det. Jeg er veldig stolt av troppen min og alle de andre, sier Halvorsen, som i dag er kompanisjef i Garden.

Skiller seg ut

Halvorsen har for øvrig rukket å være tre ganger i Afghanistan, og dette var andre gangen han var der. Han har også vært i Kosovo og Libanon.

‒ Dette året i Afghanistan skiller seg helt klart ut. Det var her vi gjorde mest, og hvor vi funket best som avdeling. Det var et veldig spennende og givende oppdrag, opplyser han.

Ønsker du å høre mer om denne historien? Trykk på lenken til høyre for å høre historien til Jan Helge Dale, som 8. mai får St. Olavsmedaljen for det samme oppdraget.

 Les flere veteranhistorier

 

 

– Ville gjort det igjen <img alt="" src="/media/PubImages/josefsen_heli_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Ville gjort det igjen Arvid Josefsen har evakuert over 120 sårede pasienter fra stridssoner. Han husker best den gangen han var med på å redde en mor og hennes fire år gamle sønn. http://forsvaret.no/8mai/luftens-livredder
Skapte et hjem for soldatene <img alt="" src="/media/PubImages/june_fossman_berg_bil_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skapte et hjem for soldatene June Helen Fossmann Berg skulle til Libanon, koste hva det koste ville. Derfor tok hun rekruttskolen som 28-åring. http://forsvaret.no/8mai/skapte-et-hjem-for-soldatene
Redningen i mørket <img alt="" src="/media/PubImages/Redningen%20fra%20luften.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Redningen i mørket Helikopterpilot Espen Lauritsen var aldri redd da han evakuerte sårede fra kamphandlinger i Afghanistan – selv ikke da han fløy inn i ukjent terreng. http://forsvaret.no/8mai/redningen-fra-luften

Publisert 22. april 2016 14:30. av Monique Watne (tekst) og Torgeir Haugaard (foto) . Sist oppdatert 6. februar 2017 12:48.