tjeneste_1528_etvalgmellomlivogdodtjeneste_1528_etvalgmellomlivogdodhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=244Et valg mellom liv og dødFor å redde én, måtte de forlate en annen. – Det var det tøffeste valget i mitt liv, forteller Kenneth Lysell./media/PubImages/Kenneth_Afghanistan.jpg

​​​Navn: Kenneth Lysell (31)
Stilling: Tjenestegjorde i to omganger for ISAF i Meymaneh i Afghanistan. Først seks måneder i 2007 og deretter tre måneder i 2008.

Det er en mørk kveld i november 2007. Fire norske soldater fordelt på to kjøretøyer er på vei fra leiren til skytebanen i Meymaneh, nord i Afghanistan. Kenneth (22) sitter i den bakerste bilen, foran kjører kompisene Kristoffer og Kjetil. Så smeller det. Bilen til Kristoffer og Kjetil kjører på en veibombe.

– Det var ikke noe høyt smell, og først trodde jeg de hadde punktert, sier Kenneth.

Det var det tøffeste valget i mitt liv å kjøre fra Kristoffer, en kollega, kompis og et menneske vi var blitt glade i​​.

Men de skjønner raskt at det er langt mer alvorlig enn en punktering. Kenneth og kollegaen løper til for å hjelpe. Fra bilen der framme hører de lyder. Noen er i live. Støvet legger seg, og i kaoset ser de straks at Kristoffer er død. De konsentrerer seg i stedet om Kjetil: han sitter fast i det ødelagte kjøretøyet og blør kraftig flere steder. Kenneth og kollegaen får ham ut av bilen, og Kjetil skriker av smerte idet de bærer ham til den uskadde bilen. De har ikke samband med leiren, for sambandet var i bilen som ble truffet. For å redde Kjetil, må de derfor forlate sin døde kompis.

– Det var det tøffeste valget i mitt liv å kjøre fra Kristoffer, en kollega, kompis og et menneske vi var blitt glade i, forteller Kenneth.

Ville bidra, Dro tilbake

Men de drar, og takket være Kenneth og kollegaens snarrådighet, overlever Kjetil. Senere får de hentet den falne kameraten tilbake til leiren. Tapet av Kristoffer er naturligvis tungt, og det blir mange tårer i dagene som følger. Kenneth følger båren tilbake til Norge, men etter begravelsen drar han tilbake til Afghanistan.

– Jeg lengtet tilbake til miljøet der. Det høres kanskje litt absurd ut, men det opplevdes som trygt og godt, og vi kunne sørge sammen, sier Kenneth.

Etter at han er ferdig med det første oppdraget i 2007, drar 22-åringen tilbake til Afghanistan i 2008 som en del av Telemark bataljon. Han er i dag én av over 9000 norske soldater som har tjenestegjort i Afghanistan. Hva gjorde at han ville delta i en internasjonal operasjon på vegne av Norge?

– Det var delvis for spenningens skyld, og dels for å kunne hjelpe. Angrepene mot USA 11. september 2001 og det jeg etter hvert så på tv, gjorde sterkt inntrykk. Jeg ville bidra.

Viktig å hedre

Etter Afghanistan fortsetter han i Telemark bataljon, og siden starter han på Krigsskolen hvor han i dag er i ferd med å avslutte en bachelorgrad i HR og personalledelse. I tillegg er han også leder for veteranorganisasjonen Veteran møter veteran.

– Det er viktig å holde forbindelsen med dem som har like eller liknende erfaringer. Du trenger å ha noen å snakke med, noen som forstår deg, sier han.

Tross den dramatiske og vonde hendelsen i Afghanistan, har han også mange gode erfaringer fra tjenesten i utlandet.

– Jeg tenker på hendelsen ukentlig, og den har blitt en del av meg. Men jeg har også klart å hente ut en del positive ting, og jeg har vokst som menneske. Tiden i Afghanistan var for det meste fin, og den har gitt meg mange erfaringer og gode venner, sier Kenneth.

Han synes det viktig at Forsvaret og Norge hedrer og anerkjenner våre veteraner.

– Ikke bare for veteranene selv, men også for å opplyse samfunnet og sørge for at folk får bedre forståelse for hva det innebærer å være veteran, sier Kenneth som i 2008 ble tildelt Forsvarets medalje for edel dåd etter hendelsen i 2007.

– Det var fint å få en anerkjennelse og en bekreftelse på at en har gjort en viktig jobb og tatt riktige avgjørelser da det gjaldt som mest.​

​​Tekst: Anders Fjellestad     Foto: Olav Standal Tangen

Les flere historier fra våre veteraner

Les flere veteranhistorier


Publisert 25. april 2017 22:51.. Sist oppdatert 11. mai 2017 09:36.

 Relaterte sider - liste