Aasen_terningmoenAasen_terningmoenhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Aasen_terningmoen.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6177Hans Kristian Aasen fra Elverum får Krigsmedaljen for sin innsats i Afghanistan. Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter

Heltemot i Afghanistan

I flere timer kjempet norske og afghanske styrker en intensiv kamp mot talibansoldater. Hans Kristian Aasen gjorde en uvurderlig innsats, og nå får han Krigsmedaljen for innsatsen.

​​​​​​Høsten 2009 tjenestegjorde løytnant Hans Kristian Aasen i Afghanistan. Der var han mentor for afghanske styrker. Under et oppdrag havnet de plutselig under ild fra Taliban.

– Vi deltok i en fellesoperasjon som var organisert av den afghanske hæren. Plutselig ble de afghanske styrkene angrepet av fienden med massiv ild fra maskingeværer og rifler, forteller Aasen.

Sprang alene​

De afghanske styrkene besvarte ilden, men trengte hjelp med en bombekaster. Da handlet Aasen resolutt og sprang alene under ild 70–100 meter for å bistå –​ uten å ha erfaring med bombekasteren.

Kamphandlingene fortsatte hele dagen, og på kvelden havnet en medsoldat under maskingeværild. På egen hånd bekjempet Aasen ilden og reddet dermed medsoldatens liv.

For sin handlekraft, sitt mot og initiativ blir Aasen nå tildelt Krigsmedaljen. I mars fikk elverumsingen beskjed om medaljetildelingen. Det kom helt uventet på ham.

– Jeg ble helt s​att ut, og det kom veldig overraskende på. Jeg anser det jeg gjorde som en del av jobben min, og jeg så det aldri som noen sak at jeg skal få medalje for å gjøre jobben min, sier Aasen.

Smigret​

Han er stolt og smigret over å bli tildelt Krigsmedaljen. Medaljen tildeles for personlig innsats i kamp eller lignende bedrift. Den kan gis til både norske og utenlandske militære, eller sivile som under krig eller væpnet konflikt på særlig måte har utmerket seg ved personlig tapperhet e​ller ledelse.

– Det er jo en klapp på skuldra, men jeg ser ikke på den situasjonen i seg selv som noen heltebragd, sier Aasen.

Han er glad for Forsvaret hedrer veteraner fra nyere operasjoner.

– Absolutt, jeg synes det er på tide. Norge er ikke kjent for å ha delt ut mange medaljer siden andre verdenskrig, og jeg synes det viktig å gi soldatene heder og ære. Å få en anerkjennelse som en medalje er stort for meg også, sier han.

 Les flere veteranhistorier

 

 

– Ville gjort det igjen <img alt="" src="/media/PubImages/josefsen_heli_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Ville gjort det igjen Arvid Josefsen har evakuert over 120 sårede pasienter fra stridssoner. Han husker best den gangen han var med på å redde en mor og hennes fire år gamle sønn. http://forsvaret.no/8mai/luftens-livredder
Skapte et hjem for soldatene <img alt="" src="/media/PubImages/june_fossman_berg_bil_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skapte et hjem for soldatene June Helen Fossmann Berg skulle til Libanon, koste hva det koste ville. Derfor tok hun rekruttskolen som 28-åring. http://forsvaret.no/8mai/skapte-et-hjem-for-soldatene
Redningen i mørket <img alt="" src="/media/PubImages/Redningen%20fra%20luften.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Redningen i mørket Helikopterpilot Espen Lauritsen var aldri redd da han evakuerte sårede fra kamphandlinger i Afghanistan – selv ikke da han fløy inn i ukjent terreng. http://forsvaret.no/8mai/redningen-fra-luften

Publisert 22. april 2016 13:07. av Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 6. februar 2017 12:49.