Mallaug_operaMallaug_operahttp://forsvaret.no/media/PubImages/Mallaug_opera.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6144

Midt blant fiender

Han hindret fienden i å bryte inn i avdelingens stillinger da Taliban angrep. Nå får han medalje for en av de mest krevende operasjonene som konvensjonelle norske styrker har gjennomført i nyere tid.

– Lyden av fronten i Afghanistan. Det er piskelyden av kuler. Det er kulenedslagene, og deretter hører du selve skuddet. Kulene bryter lydmuren, forteller Håvard Mallaug. Han tjenestegjorde som troppssjef sammen med major Jan Helge Dale i Afghanistan.

At de beveger seg inn i et fiendtlig innstilt område, merker soldatene raskt. Da er styrkene i konstant høy beredskap og klare til å slåss.

Skulin​​g

– Du ser det på blikkene til de lokale når du kommer inn i et område. De skuler og viser åpenba​r forakt. Vi føler oss ikke velkomne, og det er en sikkerhetsvurdering vi må ta hensyn til, fortsetter Mallaug.

Løytnant Håvard Mallaug er tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett for sin innsats som troppssjef i Afghanistan våren 2009. Under en operasjon i samarbeid med afghanske styrker befant avdelingen seg inne i opprørskontrollerte områder.

En operasjon som beskrives som en av de mest krevende operasjoner gjennomført av konvensjonelle norske styrker i nyere tid.

– De trengte oss

Taliban angriper fra tre ulike retninger. En av flankene har Mallaug ansvar for. Sammen med troppen klarer han å hindre fienden i å bryte inn i avdelingens stillinger. Det er tett tåke, ingen sikt, og det regner tungt. 40 afghanske soldater som sikrer høyre flanke, klarer ikke å evakuere ut av området. De har kjørt seg fast i gjørmen og har ikke krefter igjen til å kjempe seg ut alene.

– Vi kunne ikke la dem være igjen. De trengte oss, forteller Mallaug.

Mallaugs avdeling blir avskåret fra resten av styrken. De har lite ammunisjon igjen og mangler evakueringsmuligheter. De blir utsatt for flere intense og langvarige angrep utover ettermiddagen og kvelden.

Les hele historien her.​

Medaljevinner

I begrunnelsen for medaljen framheves Mallaugs enestående beslutsomhet og vinnervilje, som blir avgjørende for stridens utfall: «I en særdeles farlig situasjon, under uhyre krevende værforhold, viser Mallaug lederskap og sinnsro som er avgjørende for at fienden ikke bryter gjennom egne stillinger.»

– Medaljen er ikke bare til oss. Den er til alle 53 soldatene i kompaniet som deltok i operasjonen.

Mallaug er også veteran fra internasjonale operasjoner i Libanon og Kosovo samt gjentatte oppdrag i Afghanistan.​

 Les flere veteranhistorier

 

 

– Ville gjort det igjen <img alt="" src="/media/PubImages/josefsen_heli_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Ville gjort det igjen Arvid Josefsen har evakuert over 120 sårede pasienter fra stridssoner. Han husker best den gangen han var med på å redde en mor og hennes fire år gamle sønn. http://forsvaret.no/8mai/luftens-livredder
Skapte et hjem for soldatene <img alt="" src="/media/PubImages/june_fossman_berg_bil_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skapte et hjem for soldatene June Helen Fossmann Berg skulle til Libanon, koste hva det koste ville. Derfor tok hun rekruttskolen som 28-åring. http://forsvaret.no/8mai/skapte-et-hjem-for-soldatene
Redningen i mørket <img alt="" src="/media/PubImages/Redningen%20fra%20luften.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Redningen i mørket Helikopterpilot Espen Lauritsen var aldri redd da han evakuerte sårede fra kamphandlinger i Afghanistan – selv ikke da han fløy inn i ukjent terreng. http://forsvaret.no/8mai/redningen-fra-luften

Publisert 22. april 2016 12:22. av Sunniva Skjeggestad, Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 6. februar 2017 12:51.