Slinde_drobak_2Slinde_drobak_2http://forsvaret.no/media/PubImages/Slinde_drobak_2.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6183Einar Slinde har vært i både Bosnia, Kosovo, Libanon og Afghanistan. ‒ Bosnia var verst, sier han.

Motivatoren i stridssonen

Einar Slinde gjorde alt for å hjelpe sårede ut fra kamphandlinger. Nå mottar han innsatsmedaljen.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Meymaneh, Afganistan: På den norske basen følger helikopterbesetningen spent med. Det har lenge pågått kamper et godt stykke unna, og to nordmenn er såret. De får stadig beskjed om at det er trygt å fly inn ‒ for så å få kontrabeskjed.

Kaptein Einar Slinde var med på å ta valget: Nå måtte de dra. Kort tid etter er ambulansehelikopteret med eskorte på vei mot kampområdet.

– Vi valgte å fly høyt fordi situasjonen på bakken ikke var avklart. ​Mye sand i luften gjorde sitt til at kv​​elden ble spesielt mørk, og vi så på mengden av sporlys at det fortsatt var kamphandlinger der vi skulle lande, forteller han.

I tillegg ble det bombet fra jagerfly.

– Dette var et oppdrag med høy risiko, men jeg er veldig glad vi dro da vi dro, sier Slinde, som nå får innsatsmedaljen for dette oppdraget.

​Det var redusert sikt, og det var et område vi ikke hadde vært i tidligere. I tillegg var det kamphandlinger.​

Ri​​s​​​iko

​​I innstillingen til medaljen står det: «Slinde var i stand til å dra nytte av sin erfaring og profesjonelle innstiling for å motivere de andre helikoptermannskapene for å løse oppdraget. Han har utført sin tjeneste med mot og autoritet over det som kan forventes, og har vist vilje til å ta risiko for å løse oppdraget.»

– Vi visste det hastet med å hente ut de norske soldatene, sier Slinde, som sier han ville ha tatt samme valget i dag.

– Du er alltid spent og fokusert på å løse oppdraget. Det var redusert sikt, og det var et område vi ikke hadde vært i tidligere. I tillegg var det kamphandlinger. Samtidig måtte vi gjøre det vi kunne for å få ut soldatene, sier han.

Alternativet var mange timer i bil tilbake til Meymaneh.

Langt u​nna hjelpen​​​

Slinde og helikopterpilot Espen Lauritsen får også den samme innsatsmedaljen for et annet oppdrag. Under dette oppdraget skulle de hente ut to sårede afghanske soldater fra et område hvor det ikke var bilvei. Helikoptrene var eneste redning.

Det var et heftig oppdrag. Vi hadde vært langt unna hjelpen hvis det hadde skjedd oss noe.

– Dette var utenfor vårt evakueringsområde, så det var et ukjent område. Det var også pågående kamper, forteller han og utdyper:

– Det var et heftig oppdrag. Vi hadde vært langt unna hjelpen hvis det hadde skjedd oss noe. Styrkene våre var langt unna, forklarer han.

I tillegg hadde de minimalt med drivstoffreserver grunnet den lange avstanden. De hadde opprinnelig tenkt å bruke tre helikoptre på dette oppdraget, istedenfor to. Dette fordi målet var langt unna, og de trengte mye drivstoff. I siste liten ble det funnet en feil på det tredje helikopteret, så det endte med at bare to av helikoptrene lettet.

– Det gikk fint selv om vi ikke hadde med det tredje helikopteret, sier Slinde.

Bru​​tal krig

Dette er for øvrig ikke første gangen 54-åringen har vært ute på oppdrag. Slinde har vært seks ganger i​​ Afghanistan, men han har også vært flere ganger i både Bosnia-Hercegovina, Kosovo og Libanon.

– Det var veldig forskjellige oppdrag, men jeg følte meg kanskje mest trygg i Afghanistan, eller i hvert fall rimelig trygg. Bosnia var verst. Det var en brutal krig, sier Slinde, som tidligere har mottatt innsatsmedalje med rosett for sin​ innsats i Bosnia-Hercegovina.​

 Les flere veteranhistorier

 

 

– Ville gjort det igjen <img alt="" src="/media/PubImages/josefsen_heli_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Ville gjort det igjen Arvid Josefsen har evakuert over 120 sårede pasienter fra stridssoner. Han husker best den gangen han var med på å redde en mor og hennes fire år gamle sønn. http://forsvaret.no/8mai/luftens-livredder
Skapte et hjem for soldatene <img alt="" src="/media/PubImages/june_fossman_berg_bil_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skapte et hjem for soldatene June Helen Fossmann Berg skulle til Libanon, koste hva det koste ville. Derfor tok hun rekruttskolen som 28-åring. http://forsvaret.no/8mai/skapte-et-hjem-for-soldatene
Redningen i mørket <img alt="" src="/media/PubImages/Redningen%20fra%20luften.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Redningen i mørket Helikopterpilot Espen Lauritsen var aldri redd da han evakuerte sårede fra kamphandlinger i Afghanistan – selv ikke da han fløy inn i ukjent terreng. http://forsvaret.no/8mai/redningen-fra-luften

Publisert 22. april 2016 10:56. av Monique Watne (tekst) og Torgeir Haugaard (foto) . Sist oppdatert 6. februar 2017 12:52.