Bjerga_klokkeBjerga_klokkehttp://forsvaret.no/media/PubImages/Bjerga_klokke.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6162Finn Steinar Bjerga (80) tjenestegjorde for FN i Gaza i 1957. Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter

Ensom vakt i nattemørket

Midt på natten, helt alene, patruljerte Finn Steinar Bjerga grensen mellom Gaza og Israel.

​​​​​80-åringen fra Kleppe på Jæren deltok i den aller første kontingenten til FN-operasjonen UNEF I i 1957.

Dette var FNs første fredsbevarende operasjon, og personellet skulle overvåke våpenhvilen og tilbaketrekkingen av britiske, franske og israelske styrker etter Suezkrisen i 1956.

Fra våren 1957 fungerte UNEF I som en buffer mellom Egypt og Israel langs grensa mellom Gaza og Israel. Det var her Finn Steinar Bjerga tjenestegjorde etter rekruttskolen på Heistadmoen og noen måneder på Trandum.

– Det kunne være ganske hardt, for den første tida patruljerte vi helt alene. Vi måtte gå fra den ene kontrollpost​en til den andre om natta, kun bevæpnet med pistol. Etter hvert ble vi heldigvis to, og til slutt tre soldater på hver vakt, forteller Bjerga.

Ørkenhete​​​​​

Han og kollegaene i den dansk-norske brigaden var med på å bygge opp den purunge FN-operasjonen. Jærbuen forteller om varme dager i ørkenheten og en tidvis turbulent situasjon.

– Vi bodde i en teltleir sammen med svenske, danske og indiske soldater. Under en hetebølge var det en av soldatene som ikke tålte varmen, og vi måtte få ham til behandling. Heldigvis gikk det bra, erindrer Bjerga.

Seint, men godt​​

Men de fikk også tid til å oppleve regionen. I løpet av halvåret hadde de to friperioder. Da dro Bjerga og medsoldatene på turer til Beirut og Kairo.

8. mai får Finn Steinar Bjerga Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for sin innsats til UNEF​. 80-åringen er glad for utmerkelsen, men synes nok den kom lovlig sent.

– Det har gått nesten 60 år siden jeg tjenestegjorde, så det var nok litt i seneste laget. Både jeg og andre som tjenestegjorde, burde ha fått medaljen før, sier han.

 Les flere veteranhistorier

 

 

– Ville gjort det igjen <img alt="" src="/media/PubImages/josefsen_heli_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Ville gjort det igjen Arvid Josefsen har evakuert over 120 sårede pasienter fra stridssoner. Han husker best den gangen han var med på å redde en mor og hennes fire år gamle sønn. http://forsvaret.no/8mai/luftens-livredder
Skapte et hjem for soldatene <img alt="" src="/media/PubImages/june_fossman_berg_bil_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skapte et hjem for soldatene June Helen Fossmann Berg skulle til Libanon, koste hva det koste ville. Derfor tok hun rekruttskolen som 28-åring. http://forsvaret.no/8mai/skapte-et-hjem-for-soldatene
Redningen i mørket <img alt="" src="/media/PubImages/Redningen%20fra%20luften.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Redningen i mørket Helikopterpilot Espen Lauritsen var aldri redd da han evakuerte sårede fra kamphandlinger i Afghanistan – selv ikke da han fløy inn i ukjent terreng. http://forsvaret.no/8mai/redningen-fra-luften

Publisert 22. april 2016 10:48. av Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 6. februar 2017 13:26.