Redningen fra luftenRedningen fra luftenhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Redningen fra luften.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6160Helikopterpilot Espen Lauritsen minnes Afghanistanperioden som en tid full av kontraster. ‒ Jeg er full av beundring for hvordan afghanerne lever sine liv. Det er så annerledes enn det livet vi lever her i Norge, sier han.

Redningen i mørket

Helikopterpilot Espen Lauritsen var aldri redd da han evakuerte sårede fra kamphandlinger i Afghanistan – selv ikke da han fløy inn i ukjent terreng.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​I det totale mørket letter to Bell-helikoptre fra den norske basen i Meymaneh. Ett av dem er et ambulansehelikopter, det andre er eskorte.

Espen Lauritsen er pilot på det ene og har dårlig sikt. Når det er mørkt i Afghanistan, er det et stummende mørke.

​– Det var så mørkt, og været var dårlig. Det eneste vi så da vi nærmet oss, var sporlys – altså ammunisjon som lyser opp når man skyter, forteller Lauritsen, som 8. mai får innsatsmedalje for dette oppdraget.

To så​​​rede

​Det ble mange oppdrag på Lauritsen og resten av teamet under tiden deres i Afghanistan. Det er derfor vanskelig å skille oppdragene fra hverandre. Samtidig husker Lauritsen mange glimt fra akkurat dette oppdraget.

Denne natten skulle de hente ut to sårede norske soldater.

‒ Jeg husker ikke hvor lenge de hadde ventet på oss. Det kan ha vært en halvtime, eller det kan ha vært tre timer, sier han.

Det var sterkt å snakke med noen som var så hardt skadet. De var oppsiktsvekkende oppegående.

Det pågikk kamphandlinger i området idet de lettet, og det var sendt inn jagerfly.

​– Det var mange beskjeder på øret samtidig. Det ble derfor et veldig teknisk oppdrag hvor det var mye som skjedde, forteller han og legger til:

​– Jeg husker det var sterkt å snakke med noen som var så hardt skadet. De var oppsiktsvekkende oppegående under hele flyturen, erindrer han.

Soldatene klarte seg.

​​Visste ​lite

Dette er ikke den eneste operasjonen Lauritsen får medalje for. Han får også den samme medaljen for et annet evakueringsoppdrag hvor de hentet ut to afghanere.

– Det oppdraget hadde mange usikk​erhetsmomenter ved seg. De sårede soldatene befant seg i en afghansk leir, sammen med en italiensk liaison. Dette var derfor et ukjent område for oss, siden vi ikke hadde evakueringsansvar for det. Det var i tillegg veldig langt unna, minnes han.

De sårede soldatene befant seg i et område hvor det ikke fantes bilvei, så hjelpen hadde vært langt unna hvis de selv hadde blitt angrepet.​

Det var en fantastisk dag med lav sol, kamelkaravaner og barn som lekte i fjellene. Samtidig satt vi med denne skadede personen i helikopteret.

Kontraster

Lauritsen har i dag byttet arbeidsgiver og flyr nå politihelikopter, men han har mange minner fra Afghanistan-perioden. Han har rukket å fylle 40 år, og de minnene han sitter mest igjen med, er alle kontrastene.

– Landskapet og livet er så annerledes i dette landet. Jeg husker spesielt én episode hvor dette kom veldig frem. Vi skulle evakuere en pasient med en øyeskade. Det var en fantastisk dag med lav sol, kamelkaravaner og barn som lekte i fjellene.

– Dette var dagligdagse syn, men samtidig satt vi med denne sårede personen i helikopteret. Jeg tenkte at vi lever i så forskjellige verdener, og at ting kan endre seg kjapt, sier han.

8. mai er Lauritsen på Akershus festning. Det er selvfølgelig også barna hans på fem og ni. Lauritsen kjenner også flere av de andre medaljemottakerne, blant annet Einar Slinde. De får medalje for de samme oppdragene.

– Jeg er veldig takknemlig for at vi får medalje. Samtidig er det flere personer som skulle ha stått her denne dagen. Vi var åtte personer som dro ut på oppdragene. Vi var ikke bare to, sier han.

 Les flere veteranhistorier

 

 

– Ville gjort det igjen <img alt="" src="/media/PubImages/josefsen_heli_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Ville gjort det igjen Arvid Josefsen har evakuert over 120 sårede pasienter fra stridssoner. Han husker best den gangen han var med på å redde en mor og hennes fire år gamle sønn. http://forsvaret.no/8mai/luftens-livredder
Skapte et hjem for soldatene <img alt="" src="/media/PubImages/june_fossman_berg_bil_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skapte et hjem for soldatene June Helen Fossmann Berg skulle til Libanon, koste hva det koste ville. Derfor tok hun rekruttskolen som 28-åring. http://forsvaret.no/8mai/skapte-et-hjem-for-soldatene
På alliert oppdrag i Tyskland<img alt="" src="/media/PubImages/Molaug_gardin.jpg" style="BORDER:0px solid;" />På alliert oppdrag i TysklandOle Molaug (85) er en av 50 000 nordmenn som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter andre verdenskrig.http://forsvaret.no/8mai/tjenestegjorde-i-tysklandsbrigaden

Publisert 22. april 2016 10:42. av Monique Watne (tekst) og Torgeir Haugaard (foto) . Sist oppdatert 6. februar 2017 12:51.