june_fossman_berg_bil_2june_fossman_berg_bil_2http://forsvaret.no/media/PubImages/june_fossman_berg_bil_2.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6181June Helen Fossmann Berg har aldri angret på at hun dro til Libanon. ‒ Samtidig ble det en mye mer spent stemning da gulfkrigen brøt ut og vi mistet kong Olav, sier hun.

Skapte et hjem for soldatene

June Helen Fossmann Berg skulle til Libanon, koste hva det koste ville. Derfor tok hun rekruttskolen som 28-åring.

​‒ Mannen min har fått tre medaljer fra internasjonale operasjoner, så det er hyggelig at jeg nå også får denne medaljen, sier en fornøyd June Helen Fossmann Berg, som blir hedret for sin innsats i UNIFIL i Libanon fra 1990 til 1991.

Berg har i dag rukket å bli 55 år, og hun var i en ganske annen situasjon da hun valgte å dra ut for over 26 år siden. Berg, som da var kokk og alenemor​ til en liten sønn, hadde et inderlig ønske om å dra ut i en internasjonal operasjon.

Hun fikk beskjed om at hun måtte ha militær bakgrunn, så hun vervet seg derfor sporenstreks til rekruttskolen i en alder av 28 år.

‒ Ingenting kunne rokke meg: Jeg skulle inn, og året etter var jeg i Libanon, sier Berg lattermildt.

Hun sluttet i Forsvaret for ti år siden og jobber i dag på sykehjem.

Kong Olav og Gulfkrigen

Første tiden av oppdraget gikk rolig for seg.

‒ Det var selvfølgelig noen episoder, men befolkningen var helt fantastiske. De var veldig åpne, og vi nordmennene var veldig godt likt, erindrer hun.

På denne tiden gikk også gassalarmen flere ganger.​​​​

Så skjedde det plutselig store endringer. Gulfkrigen brøt ut, og under et døgn senere døde kong Olav. Disse hendelsene var som rene belteslagene for alle i den norske leiren.

‒ På denne tiden gikk også gassalarmen flere ganger. Det var heldigvis ikke angrep, men det gjorde noe med stemningen, forteller Berg.

I tillegg ble 16 av soldatene sendt til Kuwait.

‒ De kom tilbake til leiren, og vi skjønte at de hadde sett ting de ikke burde ha sett, minnes Berg.

Holdt seg inne

Berg valgte å gjøre det beste ut av situasjonen og arrangerte flere måltider med det lille ekstra for å myke opp stemningen i leiren.

‒ Moren min sendte kakeoppskrifter, og vi arrangerte flere sammenkomster med kaffe og kaker hvor vi fikk snakket sammen og løst opp litt. Det var mange unge soldater som var veldig nervøse, forteller hun.

Selv holdt hun seg inne i leiren i over en måned. Hun ønsket ikke at sønnen skulle miste moren sin.

‒ Jeg var godt voksen, så jeg tror dette hjalp meg litt. Jeg er ​glad jeg dro ut, selv om det ble en veldig spent tid, sier hun.

 Les flere veteranhistorier

 

 

– Ville gjort det igjen <img alt="" src="/media/PubImages/josefsen_heli_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Ville gjort det igjen Arvid Josefsen har evakuert over 120 sårede pasienter fra stridssoner. Han husker best den gangen han var med på å redde en mor og hennes fire år gamle sønn. http://forsvaret.no/8mai/luftens-livredder
Redningen i mørket <img alt="" src="/media/PubImages/Redningen%20fra%20luften.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Redningen i mørket Helikopterpilot Espen Lauritsen var aldri redd da han evakuerte sårede fra kamphandlinger i Afghanistan – selv ikke da han fløy inn i ukjent terreng. http://forsvaret.no/8mai/redningen-fra-luften
På alliert oppdrag i Tyskland<img alt="" src="/media/PubImages/Molaug_gardin.jpg" style="BORDER:0px solid;" />På alliert oppdrag i TysklandOle Molaug (85) er en av 50 000 nordmenn som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter andre verdenskrig.http://forsvaret.no/8mai/tjenestegjorde-i-tysklandsbrigaden

Publisert 22. april 2016 13:01. av Monique Watne (tekst) og Ole-Sverre Haugli (foto) . Sist oppdatert 6. februar 2017 13:27.