Molaug_gardinMolaug_gardinhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Molaug_gardin.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6163Ole Molaug (85) tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden fra 1951–52. Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter

På alliert oppdrag i Tyskland

Ole Molaug (85) er en av 50 000 nordmenn som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter andre verdenskrig.

​​​​​​​​​​​​Da krigen var slutt, gikk de allierte seierherrene sammen om å okkupere Tyskland. I perioden 1947–53 tjenestegjorde hele 50 0​​00 nordmenn i oppdraget, fordelt på tolv brigader.

En av de norske soldatene var Ole Molaug fra Bryne på Jæren. Han tilbrakte seks måneder i Flensburg ved danskegrensa, vinteren 1951–52. Nå får han endelig Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Medaljen deles ut hjemme på Bryne under frigjørings- og veterandagen 8. mai.

– Jo, det blir vel greit nok det, sier Molaug på sedvanlig sørvestlandsk beskjedent vis.

Minnes øvelsene​​

Rogalendingen var bare 20 ​år da han ble beordret til Tysklandsbrigaden i 1951. Han hadde nettopp fullført rekruttskolen på Evje, og dermed gikk ferden til Flensburg i Schleswig-Holstein. Der var han og de andre norske soldatene under britisk operativ kommando.

– Jeg var sjåfør på panservogn, og vi reiste en del rundt i området rundt Flensburg. Jeg husker at vi hadde utsikt over til Danmark, forteller 85-åringen.

Molaug deltok i Norges nest siste brigade i Nord-Tyskland. ​Fra halvåret i Tyskland husker han spesielt de allierte øvelsene.

– Vi hadde øvelser med styrker fra Storbritannia og USA, og vi øvde med skarpt. Det husker jeg veldig godt, sier Molaug.

En ekte Petter Smart​

Da han kom hjem igjen i 1952, forlot han Forsvaret til fordel for en sivil karriere. Hjemme på Jæren er han kjent som en skikkelig Petter Smart. På 1970-tallet utviklet den oppfinnsomme jærbuen en robot for sprøytelakkering av biler og maskiner. Roboten ble tatt i bruk av industribedrifter over hele verden og ble en stor suksess. 

Molaug har også utviklet en rekke andre produkter, blant annet et fôringsanlegg for havbruksnæringen. Og den spreke 85-åringen har ikke lagt yrkeskarrieren og oppfinnsomheten helt bak seg.

– Nei, jeg deltar fremdele​s i noen prosjekter og jobber litt innimellom, sier han lurt.​

 Les flere veteranhistorier

 

 

– Ville gjort det igjen <img alt="" src="/media/PubImages/josefsen_heli_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Ville gjort det igjen Arvid Josefsen har evakuert over 120 sårede pasienter fra stridssoner. Han husker best den gangen han var med på å redde en mor og hennes fire år gamle sønn. http://forsvaret.no/8mai/luftens-livredder
Skapte et hjem for soldatene <img alt="" src="/media/PubImages/june_fossman_berg_bil_2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skapte et hjem for soldatene June Helen Fossmann Berg skulle til Libanon, koste hva det koste ville. Derfor tok hun rekruttskolen som 28-åring. http://forsvaret.no/8mai/skapte-et-hjem-for-soldatene
Redningen i mørket <img alt="" src="/media/PubImages/Redningen%20fra%20luften.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Redningen i mørket Helikopterpilot Espen Lauritsen var aldri redd da han evakuerte sårede fra kamphandlinger i Afghanistan – selv ikke da han fløy inn i ukjent terreng. http://forsvaret.no/8mai/redningen-fra-luften

Publisert 22. april 2016 12:26. av Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter. Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 6. februar 2017 13:26.