tjeneste_1530_viktigbrikkeinorskfntjeneste_1530_viktigbrikkeinorskfnhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=246Viktig brikke i norsk FN-suksessHete, orkan og voldsomme tropiske tordenstormer var noen av utfordringene som møtte det norske personellet i Mali./media/PubImages/Thea_Mali.jpg

​Navn Thea Charlotte Andersen (26)

Stilling: Tjenestegjorde i fire måneder for FN-operasjonen MINUSMA i Mali i 2016.​

I fjor tilbrakte Thea Charlotte Andersen fire måneder i tjeneste for FN i afrikanske Mali. Med det er hun er én av 100 000 norske veteraner fra internasjonale operasjoner de siste 70 årene.

– Det er litt vanskelig å skulle identifisere seg som veteran når du ennå er i 20-årene. Du har et bilde på hva veteraner er, og det er gjerne folk fra andre verdenskrig. Men det er fint å ha deltatt i en internasjonal operasjon. Det er en bra erfaring å ha med seg, og du får andre perspektiver på ting.

Reservedeler

I fjor bidro Norge med et C-130J Hercules transportfly til FNs oppdrag i det enorme, afrikanske landet. Der lastebilkolonner bruker opptil to uker på støvete og farefulle ruter, tilbakela det norske flyet samme avstand på et par timer. Dermed fikk FN fraktet vann, medisiner og sårede mennesker raskt og trygt over hele landet.

Men det er ikke bare besetningen om bord som sørget for at det norske flyet kunne operere. Thea Charlotte var en av de mange viktige personene bak transportkapasiteten.

– Jeg var forsyningsoffiser for Hercules og sørget blant annet for at vi hadde alle reservedelene vi trengte for å kunne fly. Jeg sendte også hjem deler og utstyr som måtte repareres og kalibreres, sier Thea Charlotte og fortsetter:

– I tillegg hadde jeg ansvar for ting som flypapirer, godsfortolling og innkjøp til leirdriften. Jeg var en del av logistikkavdelingen i den norske leiren Camp Bifrost.

Motiverende

Thea Charlotte jobber til daglig i Forsvarets logistikkorganisasjon på Kjeller. Mali-oppdraget var hennes første internasjonale operasjon.

– Jeg hadde hatt lyst til å dra ut i tjeneste en stund. Jeg var ferdig på Krigsskolen for tre år siden, og da var det en naturlig fortsettelse å dra ut i internasjonale operasjoner, sier Thea Charlotte som har jobbet med Luftforsvaret i mange år.

– Derfor var det ekstra motiverende å få reise ut med Luftforsvaret. Oppdraget gikk også veldig bra, og vi leverte bra med flytid, sier hun.

Det norske transportbidraget hadde lite vedlikehold og høy operativitet, noe FNs daværende styrkesjef Michael Lollesgaard roste det norske personellet for. Totalt fløy Norge nesten 600 tonn last og 15 000 mennesker, fordelt på 800 flytimer. Hercules-flyet leverte også last med fallskjerm, som det eneste i MINUSMA.

Lokale møter

Det afrikanske kjempelandet sliter med intern uro og islamistiske terrorgrupper, og landet er en rute for narkotika- og menneskesmugling til Europa. Den norske avdelingen bodde imidlertid i leir ved hovedstaden Bamako, der situasjonen er ganske rolig.

– Det gjorde at vi fikk større mulighet til å dra ut av leiren og møte lokalbefolkningen. Det var veldig fint å gjøre det. Jeg trodde at jeg ville føle mer på det å være kvinne i et muslimsk land, men jeg merket ingenting til det. De lokale kvinnene var også mye mer synlige og selvstendige enn jeg hadde trodd, forteller hun.

For den norske avdelingen ble klimaet den største utfordringen totalt sett. Hete, orkan og voldsomme tropiske tordenstormer herjet både leir og fly.

– Og et sånt klima kan være ganske utfordrende når du jobber med logistikk, sier Thea Charlotte som gjerne drar ut i internasjonal tjeneste igjen.

– Absolutt. Jobben var veldig utfordrend​e, særlig å jobbe opp mot FN-systemet og i et ikke-engelsktalende land. Samtidig får du testet hva du kan og hva du får til.​

Tekst: Anders Fjellestad     Foto: Olav Standal Tangen

Les flere historier internasjonale operasjoner

Les flere vet​eranhistorier


Publisert 25. april 2017 23:54.. Sist oppdatert 11. mai 2017 09:38.