Norsk English
Maren Elise Røkaas og Thorgeir Gjerde Sundin signerer på stipendieordning til sivil helsefaglig utdanning. Fra venste bak: Kaptein Christoffer Vengelin-Mevik, kommandersersjant Tommy Markhus Kristoffersen, FSAN sjefssersjant Tore Olav Mehus, major Renate Arnolda Mosesen. Fra venstre frem: sersjant 1. klasse Maren Elise Røkaaas, grenader Thorgeir Gjerde Sundin. Maren Elise Røkaas and Thorgeir Gjerde Sundin is signing a scholarship agreement.

Forsvarets sanitet lanserer prøveordning for sanitetsspesialister

Ordningen gjør det mulig å kombinere jobb i Forsvaret med sivil utdannelse. Nylig signerte de to første studentene på en stipendordning til sivil helsefaglig utdanning.

Stipendordningen vil bidra til å sikre at Forsvaret har personell med autorisasjon og helsefaglig utdanning, kombinert med militær utdanning og erfaring, så langt frem i linja som mulig. For personell er det en mulighet å kombinere utdanning med jobb.

– Dette er en pilot med mål om å etablere en fast ordning tilgjengelig for personell i Forsvaret og ikke bare i Forsvarets sanitet, sier Tore Olav Mehus, sjefssersjant i Forsvarets sanitet.

stipendordning-studenter-1920.jpg
Signerer avtalen: Pilotprosjektet gjør det mulig for Maren Elise Røkaas og Thorgeir Gjerde Sundin å kombinere utdanning med jobb i Forsvaret. Foto: Johanna Rydhem Garli/Forsvaret

– Helt klart det beste alternativet

For studentene Maren Elise Røkaas og Thorgeir Gjerde Sundin, er pilotprosjektet som skreddersydd for deres fremtidsdrømmer. 

– Det å kunne kombinere utdanning med jobb, det er tungt men det er helt klart det beste alternativet. Det gir meg muligheten å beholde min militære identitet, mine kolleger, miljøet og samtidig bli stimulert med mer faglig kompetanse og komme ut med en bachelor på slutten, sier Gjerde Sundin, grenader i utdanningskompaniet i Forsvarets sanitets regiment.

Det tok 3,5 år i Forsvaret før han følte at sanitet var gøy. Nå kombinerer han jobb i Forsvarets sanitet med utdanning til sykepleier sammen med kollega Maren Elise Røkaas. 

Hun hadde bestemt seg før hun kom til førstegangstjenesten at hun skulle jobbe med helse. 

– Ja, det har jeg visst hele veien. Jeg trives veldig godt i det militære miljøet, sier Røkaas, sersjant 1. klasse i utdanningskompaniet i Forsvarets sanitets regiment. 

Ekstra motivasjon

For Røkaas er muligheten å kombinere utdanning med jobb i Forsvaret en motivasjonsfaktor. 

– Kjempespennende! Dette er mitt i blinken for min del fordi jeg synes det var vanskelig å måtte velge mellom å ta en utdannelse og fortsette jobben i Forsvaret. Når jeg fikk muligheten å kombinere utdanning og jobb så føles det som at det er skreddersydd for meg og min drøm om å jobbe som militær sykepleier, sier Røkaas. 

Både for heltids- og deltidsstudier

Stipendordningen er tilgjengelig for både deltids- og heltidsstudier, og medfører forskjellige forpliktelser. Blant annet disponeres studentene av Forsvarets sanitet under utdanningen som instruktører i utdanningskompaniet. Etter endt utdanning pålegges studenten et års plikttjeneste.

«Ordningen er fortsatt på pilotstadiet men målet er å lyse ut ett nytt stipend i løpet av høsten, med oppstart på studiet høsten 2022»

Tore Olav Mehus, sjefssersjant i Forsvarets sanitet

Utvikles videre i løpet av høsten

– Vi ønsker mest mulig tilbake for kompetanseheving av personellet vårt. Så kan det selvfølgelig være at dere slutter, men det er jeg ikke så bekymret for. Da blir dere en del av vår styrkestruktur og våre ambassadører ute i det sivile helsevesenet, sier Mehus.  

Mehus er overbevisst om at stipendordningen er etterlengtet.

– Jeg er veldig glad for at vi endelig har fått til det her. Jeg håper dette skal være en vinn-vinn situasjon for Maren Elise og Thorgeir, og for oss. Både vi og de ønsker og trenger kompetansen.

Ønsker å lyse ut stipend også for neste år

– I løpet av høsten skal vi evaluere hvordan ordningen fungerer i praksis i samråd med våre studenter. Ordningen er fortsatt på pilotstadiet men målet er å lyse ut ett nytt stipend i løpet av høsten, med oppstart på studiet høsten 2022, avslutter Mehus.