Norsk English
20230304MS_3720

Sondre og Storm sendte fra seg Leo-en «sin»

Vernepliktige Sondre og Storm i Panserbataljonen fikk æren av å avlevere en av stridsvognene som Norge har donert til Ukraina. – Surrealistisk, unikt og viktig, sier de.

Norge har donert åtte Leopard 2A4NO stridsvogner og fire støttevogner til Ukraina. Tidligere denne måneden ankom vognene Ukraina, der de blir et viktig bidrag inn i ukrainernes heroiske kamp for sitt land.

De norske stridsvognene er tatt fra flere avdelinger i Hæren, blant annet Panserbataljonen på Setermoen. 

201A0909.jpg
Sondre (til venstre) og Storm er vernepliktige i Panserbataljonen og er henholdsvis lader og vognfører på stridsvogn. De har kjent både stolthet og ansvar for å ha tatt del i arbeidet med å klargjøre stridsvognene før avreise til Ukraina. Foto: Thomas Haraldsen, Forsvaret

Kjenner på ansvar og stolthet

I begynnelsen av mars startet vognene ferden fra Nord-Norge til fronten i Ukraina. Lader Sondre og vognfører Storm var to av dem som fulgte vognene på første del av reisen. De er begge vernepliktige og har tjenestegjort i Panserbataljonen siden i fjor høst. 

Det siste halvåret har Storm faktisk vært vognfører på den ene av vognene som Norge sendte til Ukraina. Han synes det er surrealistisk at vognen «hans» nå skal brukes i Ukrainas frihetskamp.

– Det er en veldig rar følelse å vite at det skal sitte en annen person der, og i en helt annen situasjon enn det jeg har vært i. Vognen ruller ikke rundt på et skytefelt på Setermoen. De ruller faktisk i frontlinjen i Ukraina.

Begge kjenner på ansvar og stolthet over å få være en del av det viktige bidraget.

– Ja, det er veldig stort. Og jeg er stolt over alt arbeidet vi har gjort. Jeg kan med stor sikkerhet si at vognene er i tipp-topp stand nå, sier Storm.

Livsviktig vedlikehold

De to synes det er stort at Forsvaret har satt vernepliktige inn i forberedelsene før utsendingen.

– Forsvaret gir oss mye tillit, og det er utrolig kult. Det viser at de har tillit til oss og til sin egen opplæring, sier Sondre, og fortsetter:

– Men vi må understreke at det er de ansatte som har gjort mye av forberedelsene og jobben. Vi har vært så heldige å få være en del av det.

201A0785setermoen.jpg
Her er stridsvognene på vei bort fra Setermoen en tidlig morgen. Foto: Thomas Haraldsen, Forsvaret.

De forteller at avdelingen har gjort seg ekstra flid i klargjøringen av stridsvognene. Som vognfører har Storm en sjekkliste på 180 punkter når han gjør det periodiske vedlikeholdet – alt fra smøring, vasking, sjekking og mindre reparasjoner.

– Det kan bli lenge til vognen får nytt vedlikehold igjen, så da må du gjøre disse 180 punktene så bra du bare kan, og litt bedre enn det igjen. For du vet at hver minste lille detalj i ytterste fall kan være forskjellen mellom en bekjempet russisk stridsvogn eller en ødelagt Leopard, sier han.

– Vi vet at det vi gjør nå, sannsynligvis er det siste som skjer med vognen før den enten blir nedkjempet i strid, eller kommer seg gjennom. Så vi vet at klargjøringen her skal holde lenge.

Vernepliktig Sondre om jobben med å klargjøre de norske stridsvognene før donasjon til Ukraina.

 

– Ja, vi vet at det vi gjør nå, sannsynligvis er det siste som skjer med vognen før den enten blir nedkjempet i strid, eller kommer seg gjennom. Så vi vet at klargjøringen her skal holde lenge, sier Sondre.

En påminnelse 

Begge ønsket seg til Forsvaret, både for å gjøre noe helt annet og for å utfordre seg selv og få en kontrast til hverdagen med skole, karakterer og jobb. Krigen i Ukraina har surret i bakhodet under tjenesten i Forsvaret.

– Perioden har vært litt spesiell. Det er jo noe vi snakker en del om i tjeneste, sier Sondre.

Samtidig sier de at krigen ikke har påvirket hverdagen deres i veldig stor grad.

– Men den gjør at vi blir minnet på jobben vi gjør, og hvorfor den er viktig. Og vi vet at om det skulle skje noe her, så er det vi som må ut, sier Storm.

– Gjør noe ordentlig viktig

Når flere av Panserbataljonens vogner er donert til Ukraina, blir det færre vogner å jobbe med. Det gir en litt annerledes hverdag for de vernepliktige, men det blir fortsatt mye øvingsvirksomhet og skarpskyting. 

– Men det tilpasser vi oss. Det vi husker best fra tjenesten er definitivt det har gjort nå, klargjøringen av vognene til Ukraina, sier Sondre.

– Det er veldig unikt og historisk, og det har vært utrolig kult å være en del av det. Jeg har flere ganger tenkt: «Nå gjør jeg noe som er ordentlig, ordentlig viktig», sier Storm.

– Heier du litt på vognen din?

– Ja, selvfølgelig. Jeg har allerede notert meg hvilket nummer den har, så jeg håper jeg ser den etter hvert på sosiale medier fra krigen i Ukraina, sier Storm.