Norsk English
Kurs i militærmedisin på Jørstadmoen leir.

– Det er lett å falle inn i «legevaktsmodus» og glemme den militære settingen

Et nytt emnekurs i militærmedisin skal øke kvaliteten på de kliniske legetjenestene i Forsvaret. Kurset er bredt sammensatt og omfatter alt fra kuldemedisin til kjønnssykdommer.

Flere skadde soldater ligger på plenen foran sykestua i Jørstadmoen leir. Noen er tilsølt med blod i ansiktet og på kroppen, andre ser lettere forvirret ut. Noen roper i smerte. Et legeteam kommer løpende og prøver ut teori i praksis. Dette er heldigvis en øvelse.

Behov for praktisk læring

Det er avdelingslege og sanitetssjef i Cyberforsvaret, major Frode Oosterling som har tatt initiativ til pilotprosjektet Emnekurs i klinisk militærmedisin. Kurset er det første kurset i militærmedisin som godkjent av Legeforeningen, og har til hensikt å øke kvaliteten på de kliniske legetjenestene som tilbys i Forsvaret. Kurset skal samtidig kunne gi sivile leger et innblikk i militærmedisin.

– Jeg tok initiativ til dette kurset fordi jeg selv har savnet et slik kurs. Vi har en litt spesiell jobbhverdag og er i en spesiell beredskapssituasjon, og da er det viktig å komme sammen for undervisning og praktisk øving, forteller Oosterling.

Rundt 30 leger har deltatt på tredagers-kurset som ble holdt på Lillehammer i september. 20 av deltakerne er leger ansatt i Forsvaret, resten kommer fra det sivile.

– Mange av deltakerne har ikke militær bakgrunn. Derfor er det viktig med bevissthet og kunnskap om blant annet førstehjelp i en stridssituasjon. Det er for eksempel viktig å vite om rutinene i en evakueringssone. Det gjør at leger som tar i mot pasienter fra slike soner vet hvilken behandling disse pasientene har vært igjennom, sier hovedinstruktør i sanitet i Cyberforsvaret, visekorporal 1. klasse, Carl Erik Bjørgemoen. 

Bjørgemoen, som er utdannet instruktør, gjennomgikk paramedic TCCC (Tactical Combat Casualty Care) med deltakerne. Deretter fikk de prøve seg på ulike praktiske øvelser. Emnekurset i militærmedisin inneholder også tematikk som belastningsskader, kuldemedisin, medisinsk seleksjon, psykisk helse, kjønnssykdommer, akutte tann- og kjeveskader samt infeksjoner og trening. Kurset har til hensikt å ta for seg emner som ikke er lett tilgjengelig ander steder.

Fikk utfordret «legevaktsmodusen»

En av deltakerne på kurset var major Erik Glæstad som til daglig er avdelingslege i Forsvarets sanitet.

– Jeg har jobbet som ren saksbehandler på kontor i over to år nå, så det var veldig godt å komme seg på et så praktisk kurs!

Han forklarer at førstehjelp i stridssituasjon er noe alle soldater er trent i, men det går lett i glemmeboka for de som ikke får repetert rutinene ofte.

– Var det noen caser som var krevende?

– Det å klare å følge protokollen på TCCC uten å havne i «legevaktsmodus», var krevende. En slik modus vil si at man konsentrerer seg veldig om det ene åpenbare problemet slik det gjerne er når det kommer inn pasienter til legevakten. Da er det lett å glemme at du er i en militær setting der også granatsplinter og følger etter skudd er en del av pasientbildet, sier Glæstad.

Anbefaler kurset

Han kan virkelig anbefale kurset til andre leger.

– Dette var et kjempebra opplegg! Hatten av for gjengen i Cyberforsvaret som drar det i gang, for dette kurset er virkelig noe vi trenger, avslutter Glæstad.

Oosterling sier kurset skal evalueres i etterkant.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger så langt og håper vi kan arrangere flere kurs, sier initiativtageren.