25 000 døgn med styrkebeskyttelse

Siden august har norske heimevernssoldater hatt til sammen 25 000 døgn, eller hele 68 år, med skarp styrkebeskyttelse landet rundt.

25 000 døgn tilsvarer 68 år med skarpt oppdrag, fordelt på i underkant av 10 000 heimevernssoldater, strukket over en tidsperiode på fire måneder og et område fra Fredrikstad i sør til Bodø i nord.


Feltdelen av NATO-øvelsen Trident Juncture 2018 er over, men fremdeles står hundrevis av heimevernssoldater og løser skarpe oppdrag rundt om i landet. De første gikk på vakt i slutten av august, og noen av de skal stå et stykke ut i desember. For Trident Juncture har ikke bare vært en ren feltøvelse.

– Det er under slike oppdrag at alle år med trening gir mening, sier menig Liv Marit Christensen (38 år) fra Fredrikstad.


Hun tilhører Rygge II HV-område, som er en del av Oslofjord heimevernsdistrikt (HV-01). Tobarnsmoren er en av tusenvis som i høst har stått med HV-merke på skulderen, våpen og løst oppdrag på vegne av vertsnasjonen Norge.

Til vanlig jobber hun som konsulent for yrkessjåførlærlinger. Nå er konsulentvirksomheten lagt til side, og fokuset er på våre allierte styrker. Liv Marit står vakt ved Borg havn i Fredrikstad, og sikrer både personell og utstyr. Det at hun er på hjemlige trakter kommer godt med i oppdragsløsningen.

– Jeg jobbet faktisk i en bedrift her på Borg havn for noen år siden, så jeg kjenner til hva som er normal aktivitet og ikke, forteller hun.

Helheten

Sjef for Heimevernet, generalmajor Eirik Kristoffersen, er fornøyd med innsatsen til sine soldater.

– Jeg vil takke hele Heimevernet for innsatsen under Trident Juncture. HV har gjennomført styrkebeskyttelse i stort omfang, vi har vist at HV også kan sikre objekter som vi vanligvis ikke trener og øver på. Vi har synliggjort at styrkebeskyttelse, det kan Heimevernet, sier han.
 
HV har også informert befolkningen, løst oppdrag i totalforsvarsrammen, vært med på feltøvelsen og deltatt på kommandoplassøvelsen.
 
– Styrkebeskyttelsen har vært det som har krevd mest timer av HV, men det er helheten og sammenhengen av alt det Heimevernet har gjort som er det viktigste, sier Kristoffersen og legger til:-  2018 har vært et år med mye styrkebeskyttelse og det er derfor ekstra viktig at vi i 2019 fokuserer på grunnleggende trening igjen, sier generalen.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2198_25000dognmedskarpstyaktuelt_2187_hvsoldaterrykketutti/aktuelt/hv-soldater-rykket-ut-til-skarpt-vaktoppdrag/media/PubImages/061118-hv-03.JPGFra tannpuss til våpenpussDa kjempeskipene Iwo Jima og Mount Whitney klappet til kai i Trondheim, måtte lokale heimevernssoldater slenge fra seg tannbørsten og rykke ut på skarpt oppdrag.aktuelt_2198_25000dognmedskarpstyhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6704


Firedoblet tjeneste

Dette er første gang Liv Marit bidrar inn i en skarp operasjon. I løpet av november har hun vært operativ i sytten døgn på rad, og etter en uke med perm skal hun tilbake og løse oppdrag i syv dager til. Det står i stor kontrast til de fire dagene med årlig trening hun vanligvis får.

– Det er klart det gjør noe med holdningen når vi står i et skarpt oppdrag kontra øvelse, vi er mer på, sier hun.

Den blide soldaten fra Fredrikstad meldte seg frivillig til å stå lenger på vakt. Hun syns det var bedre at hun som hadde mulighet kunne ta det på seg – fremfor at noen andre skulle bli tvunget.

– Jeg tar gjerne en for laget, jeg, smiler hun.

På hjemmebane ble det noen protester fra den yngste datteren da mamma sa at hun skulle være borte en stund.

– Men det har gått helt fint, pappa er jo ikke noe dårligere enn mamma, han. Vi er like viktige begge to.


Skarpt

Skiftordningen gir rom for litt sivilt arbeid mellom slagene. I 2018 kan mye løses via telefon og e-post. Men selv om Liv Marit tidvis kan følge opp lærlingene sine fra Rygge flystasjon, er tankene hennes først og fremst i Forsvaret.

Det at hun nå står med skarp ammunisjon gir henne trygghet i situasjonen hun står i.

– Det er jo dette Heimevernet er til for. Det er dette vi er trent til. 

 Les mer

 

 

aktuelt_2198_25000dognmedskarpstyaktuelt_2179_kjemperskuldervedsku/aktuelt/kjemper-skulder-ved-skulder/media/PubImages/20181103SA_32.jpgSkulder ved skulder– Hold denne stillingen sammen med nordmennene! Ordren til britene er klar: Kjemp skulder ved skulder med norske Heimevernssoldater. aktuelt_2198_25000dognmedskarpstyhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6705


Publisert 21. november 2018 12:38. | Sist oppdatert 5. desember 2018 12:17.