Ungt norsk lag imponerte i stridsvognkonkurranse

For første gang deltok Norge i konkurransen Iron Spear mellom NATO-landene på Baltikum og Polen. Det endte med en andreplass av i alt 29 lag.

Kun tre poeng skilte vinnerlaget fra Frankrike og det unge norske stridsvognlaget da poengene ble delt ut lørdag 12. oktober i Latvia. 

Her fikk de norske soldatene fra Panserbataljonen testet seg mot de syv andre nasjonene som utgjør NATO-operasjonen «Enhanced Forward Presence» (eFP) i Baltikum og Polen.

IMPONERTE BATALJONSSJEFEN

På den beste norske stridsvognen ble halve laget ferdige med førstegangstjenesten så sent som i sommer. Det imponerte bataljonssjefen for eFP-styrkene i Latvia. 

– De konkurrerer med personell som har mer enn 16 års erfaring og som er nesten dobbelt så gamle som dem. Dette laget er profesjonelle stridsvognoperatører og svært dyktige soldater. Virkelig imponerende, sier oberstløytnant Mike Reekie.

Han understreker at det norske laget var raskest av alle de 29 lagene. Kun én bom tok fra dem seieren, og endte opp med 290 av 300 mulige poeng.

Dette laget er profesjonelle stridsvognoperatører og svært dyktige soldater. Virkelig imponerende.  Bataljonssjef Mike Reekie

Konkurransen gikk enkelt forklart ut på å kjøre en løype på raskest mulig tid og ta ut utvalgte mål. Norge stilte med fem lag i konkurransen hvor tre lag var blant de ti beste. Foruten Norge deltok Spania, USA, Frankrike, Polen, Storbritannia, Italia, og Tyskland i konkurransen. 

PRESTERER UNDER PRESS

Vognkommandør Fredrik Røvær (22) er fornøyd med at laget hans også presterer under press.

– Vi hadde en god følelse da vi var ferdige. Alle prosedyrene våre fungerte, forklarer vognkommandøren etter seremonien inne på leieren like utenfor Riga.

På vognen har han med seg skytter Amanda Edvindsen (20), lader Mads Meling (23) og vognfører Philip Amandus Hansen (20).

At det skulle bli pallplass hadde de likevel ingen tro på.

– Ingen av oss har vært på tropp sammen før, vi er et helt nytt crew. Å slå de andre norske lagene er nesten like morsomt, sier skytter Edvindsen.

Ros fra NATO-kolleger

Etter premieutdelingen kom kolleger fra de andre NATO-landene bort til det unge norske laget for å skryte av de og slå av en prat. Det var tydelig at de fleste var svært imponerte over den norske innsatsen.


Den norske styrken fra Panserbataljonen er til daglig stasjonert i Litauen. Dette er første gang de deltar i konkurransen, som de to foregående årene har blitt vunnet av Tyskland. 

Konkurransen var en del av en to dagers øvelse med NATO-landene Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Storbritannia og USA, der de beviste hvilken slagkraft NATO har når nasjonene står skulder ved skulder. 

 Les mer om

 

 

aktuelt_2430_andreplassistridsvogfakta_662_litauen04251226/fakta/aktivitet/internasjonale-operasjoner/litauen/media/PubImages/osh_nj15-.jpgLitauenI 2019 bidrar Norge med 120 soldater til NATOs operasjon Enhanced Forward Presence i Litauen. aktuelt_2430_andreplassistridsvoghttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7568

Publisert 17. oktober 2019 13:51. | Sist oppdatert 21. oktober 2019 13:43.