Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 30. jan 2012.

Beklager nakenbading

Generalinspektøren for Luftforsvaret blir oppriktig lei seg da fikk høre at Alice Asplund ble tvunget til å bade naken i påsyn av andre.
​​​​UAKSEPTABELT: - Vi tar slike saker svært seriøst og jeg har satt i gang et arbeid for å se på alle sider av denne saken, forteller Hannestad.

UAKSEPTABELT: - Vi tar slike saker svært seriøst og jeg har satt i gang et arbeid for å se på alle sider av denne saken, forteller Hannestad.

Under en feltøvelse utenfor Bodø 21. september 2011, skal Alice Asplund, som da tjenestegjorde som hovedtillitsvalgt for soldatene ved Forsvarets operative hoved​kvarter, ha blitt beordret til å bade naken sammen med sine mannlige medsoldater.

– Vi tar slike saker svært seriøst, og jeg har satt i gang et arbeid for å se på alle sider av denne saken, sa daværende generalinspektør i Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad.

Det arbeides kontinuerlig med holdningsskapende arbeid i Luftforsvaret. I denne saken er det arbeidet grundig med å kartlegge alle omstendigheter. Generalmajor Hannestad har i dag tatt kontakt med Alice Asplund per telefon, og invitert henne til et personlig møte i dag ettermiddag. 

Modi​​​g

Fra P4 sitt studio på Tyholt i Trondheim snakket generalmajor Hannestad med Alice Asplund i P4s direktesendte debattprogram «Sytten tretti». 

– Alice er meget modig som står fram, og det står det stor respekt av. At hun sier i fra hjelper oss i vårt arbeid med å bekjempe slike holdninger. Hun skal være trygg på at hun har handlet riktig, forteller Hannestad. 

Luftforsvaret er en arbeidsplass preget av mangfold og gode holdninger, hvor kvinner er og skal oppleve å være velkommen. 

– I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for, noe Hannestad beklager på det sterkeste. 

BEKLAGET: Oberst Trond Kotte i Luftforsvarsstaben beklaget hendelsen overfor Alice Asplund.

BEKLAGET: Oberst Trond Kotte i Luftforsvarsstaben beklaget hendelsen overfor Alice Asplund.

Glad for møtet​​​

Oberst Trond Kotte, sjef for personellavdelingen i Luftforsvarsstaben, fikk i går på NRKs «Dagsnytt 18» anledning til å møte Alice Asplund. Kotte forteller at han var glad for å få muligheten til å beklage det som​ har skjedd overfor Asplund. 

– Det er ikke slik vi vil ha det. Vi er en organisasjon som ønsker, og vil være, en arbeidsplass der jenter kan trives, og skape seg en karriere. 

– Vi skal jobbe målrettet for at slike episoder ikke skal skje igjen, og jeg vil fortsatt ønske henne velkommen til Luftforsvaret. Vi skal jobbe hardt for at verken henne eller andre kvinner skal oppleve noe slikt igjen, avslutter oberst Kotte.

Etter sendingen pratet oberst Kotte videre med Asplund, der han benyttet muligheten til igjen å beklage det som har skjedd. Obersten forsikret henne om at Luftforsvaret vil følge opp saken nøye, og det ble avtalt at Luftforsvarets ledelse skulle ta kontakt med henne for videre dialog.
Publisert 30. januar 2012 16:09.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:16.