Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 11. jun 2014.

70 år siden D-dagen

Fredag var det 70 år siden invasjonen i Normandie på D-dagen. Sju norske veteraner vendte tilbake der de kjempet for vår frihet.
​​– Det er klart mange av minnene fra krigen kommer tilbake når man ser igjen disse stedene, sier Johannes Hjertaker (92), en av veteranene som er med til Normandie, og som deltok i Operasjon Overlord for 70 år siden.

Operasjon Overlord var de alliertes plan for frigjøringen av Nordvest-Europa. Det er en av de største, militære operasjonene gjennom tidene. Den første dagen av invasjonen av Normandie ble 24 000 fallskjermsoldater satt inn i kampene. 7000 skip sto for transporten og landsettingen av 156 000 infanterisoldater på strendene i Normandie. Den norske innsatsen besto av to jagerflyskvadroner, ti marinefartøy og 43 skip fra handelsflåten.

Veteran Johannes Hjertaker ledsages over Pegasus bridge av kadett ved Sjøkrigsskolen Magnus Moe.Veteran Johannes Hjertaker ledsages over Pegasus bridge av kadett ved Sjøkrigsskolen Magnus Moe.

Opplevde to invasjoner

Hjertaker, som er fra Bergen, opplevde også den tyske invasjonen av Norge i 1940.
 
 Om morgenen 9. april var jeg på festningskaien i Bergen. Der så jeg tyskerne fire det norske flagget og heise hakekorsflagget. Det gjorde sterkt inntrykk på meg. Jeg tenkte at dette aksepterer jeg ikke, sier Hjertaker.
 
Veteranen tjenestegjorde derfor i marinen under krigen, og endte opp om bord i korvetten «Eglantine» utenfor Normandie. Der ble han liggende midt i kryssild mellom tyskere på land og kryssere og slagskip på vannet.
 
På Norges frigjøringsdag, 8. mai 1945, var Johannes tilbake i hjembyen Bergen. Der fikk han oppfylt ønsket om å være med på å fjerne hakekorsflagget, og å igjen kunne heise det norske flagget.
 
 

Stor markering

D-dagen blir markert med en rekke store og små arrangementer i og rundt Normandie. Den største markeringen finner sted på Sword Beach i Ouistreham i dag. Totalt vil 19 statsledere være med på den internasjonale markeringen, deriblant USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin, samt en rekke andre statsoverhoder.
 
I forbindelse med markeringene arrangerer Forsvaret en tur til Normandie for syv veteraner fra andre verdenskrig. Denne uken har de tilbragt i Normandie-området, og fått besøke mange av stedene de husker godt fra juni-dagene for 70 år siden. De har også mottatt heder og ære fra Frankrike, blant annet i form av en egen minnemynt.
 
Morgenen 6. juni begynte veteranene med en frokost sammen med forsvarsministeren og forsvarsjefen. En egen fransk-norsk markering vil finne sted før den store, internasjonale markeringen senere på dagen.

H. M. Kongen og veteran Wilhelm Mohr i samtale ved en fransk-norsk minnemarkering i Villons-les-Buissons.H. M. Kongen og veteran Wilhelm Mohr i samtale ved en fransk-norsk minnemarkering i Villons-les-Buissons.
 

Var også med på 60-årsmarkering

De fleste av veteranene har vært i Normandie flere ganger siden krigens dager. Til 60-årsmarkeringen i 2004 var over 150 veteraner med på en lignende tur. Denne gangen ble det bare syv. Hjertaker var også med på markeringen i 2004, og er glad for å bli invitert igjen.
 
– Det gleder meg stort at jeg får vært med enda en gang – selv om mange har falt fra siden forrige markering, sier Hjertaker.
 
Publisert 11. juni 2014 09:51.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:18.