Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 08. jul 2014.

Camp Nidaros er historie

I juli 2014 ble det norske flagget firet for siste gang i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif. 
Det markerer slutten for det norske bidraget i Nord-Afghanistan.
​​​Under en høytidelig ​seremoni mandag 7. juli 2014 signerte oberst Ivar Knotten, sjefen for de norske styrkene, papirene som markerer slutten på det norske bidraget i Nord-Afghanistan. Arbeidet med å legge ned Camp Nidaros har pågått siden januar, og mandag ble leiren overført til de tyske styrkene i Camp Marmal. 

– Dette marker slutten på en viktig del av norsk militærhistorie. Å overlevere en leir med så mye historie er vemodig, men vi har jobbet mot denne dagen i lang tid, så på en måte føles det godt også, sier Knotten.

Mye materiell 

De siste månedene har det vært hektiske dager for de norske styrkene i Nord-Afghanistan. Kjøretøyshaller har blitt revet, dekningsmurer destruert og hundrevis av containere med materiell har blitt klargjort for transport.​

Etter åtte år i Nord-Afghanistan har det bygget seg opp store mengder med utstyr og materiell. Noe av utstyret er donert til FN-organisasjoner og afghanske sikkerhetsstyrker. 

– Så langt har vi donert bort 250 containere til Verdens matvareprogram. Afghanske sikkerhetsstyrker har også mottatt om lag tolv containere med utstyr, forteller oberst Jørund Nygård. 

Han er sjef for Theater Termination Force (TTF), som har hatt ansvaret for å avslutte Camp Nidaros.

Noen tonn igjen

Siden januar har over 650 tonn blitt sendt hjem til Norge med fly. Fortsatt gjenstår det nærmere 500 tonn før logistikkoperasjonen er over. 

 Mye av materiellet har blitt sendt hjem til Norge, men enkelte ting har vi også blitt nødt til å destruere fordi det er i dårlig stand etter å ha vært i bruk her nede i mange år, sier Nygård.

 Camp Nidaros sto ferdig i februar 2006, og har siden vært hovedsete for det norske styrkebidraget. Tusenvis av norske soldater har tjenestegjort i leiren siden den sto klar i 2006. 

I tiden som kommer, vil det norske styrkebidraget operere fra den militære flyplassen i Kabul. Dette er et ledd i ISAFs tilbaketrekningsplan og dermed nedtrappingen av norsk tilstedeværelse i Afghanistan. 

Norge har forpliktet seg til å ha soldater i Afghanistan til utgangen av 2014. ​​​

Publisert 8. juli 2014 14:10.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:18.