Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 29. okt 2013.

De fikk veteranprisen 2013

Terje Sæterbø og Jon Ivar Kjellin var de første som fikk Forsvarets veteranpris.
​​​​

Veteranprisen er en ny utmerkelse som skal gå til personer eller organisasjoner som har gjort en ekstra innsats for norske veteraner. I oktober 2013 ble prisen delt ut under Nasjonal veterankonferanse i Bergen.

De to vinnerne er Terje Sæterbø fra Bergen og Jon Ivar Kjellin fra Harstad. Prisen ble delt ut av kronprins Haakon og generalmajor Robert Mood.

– Vi kunne delt ut mange priser i dag, bare her i salen sitter det mange verdige kandidater. Med årets pris favner vi bakover, og vi ser framover med våre nye veteraner som løser meget krevende oppgaver på våre vegne, sa Robert Mood og introduserte de to prisvinnerne.


Terje Sæterbø etter utdelingen.Terje Sæterbø etter utdelingen.

To priser første år

For å markere at dette var første år med veteranprisen, besluttet Forsvaret at det skulle deles ut to priser i 2013. For vertsbyen var det nok ekstra stas at en av deres egne fikk den ene utmerkelsen.

Terje Sæterbø (56) visste ingenting før han ble kalt opp på scenen.

– Jeg er en person som liker meg best i bakgrunnen, men jeg gjorde som jeg har lært i Forsvaret da jeg skulle motta prisen: Jeg handlet etter hodet, sier Sæterbø lurt.

Sæterbø har tjenestegjort i Libanon og på Balkan. I over 25 år har han jobbet for å styrke veteranenes kår og hatt et sterkt personlig engasjement. Gjennom sitt eget firma har han tilbudt arbeid, bolig og et sosialt nettverk til veteraner som har hatt behov for det. Etter utdelingen ble han overøst av gratulasjoner og klemmer fra venner, kollegaer og familie.

– Det er klart det betyr mye for meg å få denne prisen. Jeg har to barn her i dag, og dette er like mye deres pris. Samtidig er det mange andre veteraner som fortjener prisen, og som også skal ha denne æren, sier prisvinneren.

Mange forslag
Jon Ivar Kjellin (48) ble også overrasket da han ble kalt til scenen i Bergen.

– Det er så mange fantastiske enkeltpersoner og organisasjoner som fortjener prisen, så jeg er beæret og ydmyk, sier Kjellin, som i dag er kommandørkaptein og sjef for Marinens jegervåpen.

Våren 2010 var han sjef for Kystjegerkommandoen da den ble hardt rammet av to ulike trefninger i Nord-Afghanistan. Fire norske soldater ble drept, og ni ble såret i de to trefningene. Kjellin viste et sterkt personlig engasjement overfor de involverte og deres familier.

– Tar vi ikke vare på hver enkelt veteran, får vi ikke nye soldater som vil dra ut i tjeneste for Norge. Store undersøkelser er én ting, men jeg er opptatt av å se hver enkelt. Vi må løse de tunge enkeltsakene som for eksempel personell med store psykiske traumer. Det er det som er syretesten på om systemet fungerer, sier Kjellin.


Jon Ivar Kjellin fikk overrakt prisen av kronprins Haakon.Jon Ivar Kjellin fikk overrakt prisen av kronprins Haakon.

Må stå rakrygget

Han sier prisen inspirerer til å fortsette å jobbe for å styrke veteranenes sak.

– Som sjef må du kunne stå rakrygget og sørge for at personellet blir ivaretatt uansett hvor de er, sier Kjellin og legger til:

– Jeg takker alle som har bidratt til denne prisen. Den går til laget, sjefene og hele Sjøforsvaret, sier han.

En egen komité plukket ut sju finalekandidater fra 38 foreslåtte kandidater. Hvem som helst kunne sende inn forslag. Robert Mood fortalte torsdag at prisen vil bli delt ut hvert år framover.

– Det tror jeg vi kan si helt sikkert. Det er ikke mangel på gode kandidater, sa Mood.

Les mer om veteranprisen her.

Publisert 29. oktober 2013 10:15.. Sist oppdatert 20. januar 2017 14:21.