Ronny KristoffersenRonny Kristoffersenhttp://forsvaret.no/media/Lists/YouTubeVideoList/DispForm.aspx?ID=88https://www.youtube.com/watch?v=Gv7Bx4PTLBYRonny Kristoffersen mottar krigsmedaljen for sin innsats i Afghanistan.

Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 24. okt 2013.

En såret soldats historie

For seks år siden ble Ronny Kristoffersen skutt i skulderen under oppdrag i Afghanistan. Det har han lært mye av.

​​​​​Under veterankonferansen i Bergen høsten 2013 fortalte orlogskapteinen om sine opplevelser og tida etter hendelsen. Selv om det har vært tøffe tak, omtaler Ronny Kristoffersen det å bli skutt som en positiv del av seg selv. 

Jeg er 25 til 30 prosent medisinsk invalid og har ennå en del smerter. Likevel er jeg fornøyd. Jeg har lært mye om meg selv, og jeg vet at jeg takler en slik opplevelse, sa Kristoffersen.

Ringte hjem til kona

I juni 2007 jobbet han i Afghanistan for Kystjegerkommandoen. En kveld skulle den daværende kapteinløytnanten ta sin vakt ved en landsby noen timer utenfor Mazar-e Sharif. I mørket dukket plutselig noen skikkelser opp noen meter unna, og de skjøt mot ham. Kristoffersen ble truffet av en kule i skulderen, men han klarte likevel å bevare roen. Ved hjelp av sine lagkamerater ble han fraktet i sikkerhet og fikk førstehjelp.

Nyheten nådde Norge raskt, og Kristoffersen måtte derfor ringe hjem til kona midt på natta.

– Jeg sa «Hei, kjære, det er Ronny som ringer», og hun svarte: «Vet du hva klokka er?». Så fortalte jeg at jeg hadde blitt skutt, fortalte Kristoffersen.

  • Se Ronny fortelle om hendelsen i videoen øverst i saken.

Ny ka​​mp i Norge

Kristoffersen har taklet overgangen til Norge godt, men det å komme hjem til taco og gullrekka ble en stor overgang for den sårede soldaten. Den offisielle mottakelsen var beskjeden, og det tok ett år før han mottok medaljen for såret i strid.

Skuddskaden gjorde at han ikke lenger kunne løfte vekter, og han begynte å løpe i stedet. Dermed raste han ned over 20 kilo. Møtet med det sivile hjelpeapparatet var også tøft.

– Jeg måtte kjempe en hard kamp mot Nav og Statens pensjonskasse. Det var på mange måter en verre kamp enn den jeg hadde i Afghanistan. Vi vil ikke ha spesialbehandling, men vi vil ha rettferdig behandling, sier Kristoffersen.

– Med​aljer er viktig

Han mener mottakelsen av veteraner har blitt bedre de siste par årene. Likevel har Kristoffersen flere forslag til hvordan Forsvaret og sivilsamfunnet kan ta imot sårede veteraner enda bedre enn i dag. Blant annet bør Forsvaret selv undersøke og fastsette uførhet. Så kan Forsvaret ta saken videre med Nav og Statens pensjonskasse. Slik kan veteraner slippe å ta kampen om det økonomiske oppgjøret på egen hånd.

– Mottak i Norge og medaljer er også viktig. Uten støtte og anerkjennelse, har en ingen vilje til å overleve, sier Kristoffersen.

​​Takknemlig

I tida etter Afghanistan har han tatt to års militær utdannelse i USA og gått fra operatør til å bli stabsoffiser. Orlogskapteinen har også skrevet masteroppgave om hendelsen og holdt flere foredrag.

Selv om han har klart seg bra, er hendelsen blitt noe han alltid bærer med seg.

– Jeg tenker på det fire–fem ganger i uka – på det som skjedde, lyder og lukter. Jeg er likevel fornøyd, og jeg er takknemlig for at jeg kan få stå her foran dere i dag, sier han.​​

 

 

Ronny Kristoffersen – veterankonferansen 2013Ronny Kristoffersen – veterankonferansen 2013http://forsvaret.no/media/PubImages/IMG_0385.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5883Ronny Kristoffersen ble såret under oppdrag i Afghanistan. Under veterankonferansen i Bergen høsten 2013 fortalte han sin historie. Her med konferansier Siri Lill Mannes. Foto: Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter

Publisert 24. oktober 2013 12:36. av Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:17.