Lee Chul-ho / Lee Chul-hoLee Chul-ho / Lee Chul-hohttp://forsvaret.no/media/PubImages/Lee.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5347​​​– Hadde det ikke vært for Norge, så hadde ikke Korea vært det som det er i dag, sier Chul Ho Lee, bedre kjent som Mr. Lee.
En Norsk-Koreansk mann ønsker ROKS Dae Jo Yeong velkommen til Oslo / A Norwegian-Korean man welcomes ROKS Dae Jo Yeong to OsloEn Norsk-Koreansk mann ønsker ROKS Dae Jo Yeong velkommen til Oslo / A Norwegian-Korean man welcomes ROKS Dae Jo Yeong to Oslohttp://forsvaret.no/media/PubImages/_MG_7027.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5346En norsk-koreansk mann ønsker ROKS «Dae Jo Yeong» velkommen til Oslo.

Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 2. okt 2013.

En takk fra Sør-Korea

Hva er sammenhengen mellom et sørkoreansk marinebesøk, en nudelkonge og et norsk feltsykehus? Svaret får du her.

​​​​​​​​​​​​​​​​– Det er litt trist og vemodig, men samtidig er jeg veldig glad for at Korea gir oppmerksomhet og takk til Norge. Hadde det ikke vært for Norge, så hadde ikke Korea vært det som det er i dag, sier Chul Ho Lee.

Tirsdag var Lee på Vippetangen for å hilse to sørkoreanske marinefartøy velkommen til Oslo. For nordmenn flest er han mest kjent som nudelkongen Mr. Lee, men 76-åringen har en dramatisk fortid. 

– Reddet av ​Norge

På begynnelsen av 1950-tallet lå hjemlandet hans i ruiner etter flere års krig mellom Nord- og Sør-Korea. Selv hadde han blitt fordrevet fra familien sin, og endte til slutt opp med å jobbe ved et amerikansk feltsykehus. Sykehuset ble bombet, og stygt såret havnet han på det norske feltsykehuset Normash. Der fikk han livreddende hjelp, og ble senere brakt til Rikshospitalet i Oslo for grundigere pleie. Slik kom nudelkongen til Norge.

– Det norske feltsykehuset var til kjempestor hjelp for Korea. Det hjalp ikke bare soldater, men også mange koreanere. Takket være Norge lever jeg i dag, sier han.

Norges​​ FN​​-debut

Det norske feltsykehuset i Korea var Norges første FN-bidrag, og koreanerne har slett ikke glemt hjelpen fra Norge. Tirsdag la to sørkoreanske marinefartøyer til kai i Oslo. Dette er ett av 15 stopp de to skipene gjør verden over. Jordomseilingen markerer at den sørkoreanske marinens Cruise Training Task Group i år er inne i sitt 60. år. Besøket brukes samtidig til å takke Norge for hjelpen landet fikk under Koreakrigen. Tirsdag var norsk-koreanere og representanter fra Forsvaret invitert om bord for en høytidelig velkomstseremoni.

– Det er en ære for meg å ønske dere velkommen til Norge på vegne av Forsvaret og det norske folk. Avstanden mellom Norge og Sør-Korea er stor når det kommer til kilometer, men i vennskap står vi nært, sa Robert Mood, Forsvarets veteraninspektør i sin tale.​

 

 

Korea-veteran Nils Egelien / Korea-veteran Nils EgelienKorea-veteran Nils Egelien / Korea-veteran Nils Egelienhttp://forsvaret.no/media/PubImages/_MG_7128.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5348Korea-veteran Nils Egelien er en ekte koreaelsker.
ROKS «Dae Jo Yeong» ønskes velkommen til Oslo / A Norwegian-Korean man welcomes ROKS Dae Jo Yeong to OsloROKS «Dae Jo Yeong» ønskes velkommen til Oslo / A Norwegian-Korean man welcomes ROKS Dae Jo Yeong to Oslohttp://forsvaret.no/media/PubImages/IMG_6988.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5349ROKS «Dae Jo Yeong» ønskes velkommen til Oslo.

​​Kor​​ea-​elsker

Sør-Koreas ambassadør til Norge, Byong Hyun Lee, var også til stede sammen med representanter fra den koreanske foreningen i Norge. Til stede var også Nils S. Egelien, som tjenestegjorde i Korea i 1952 og 1953. Veteranen sang av full hals da besetningskorpset spilte den koreanske nasjonalsangen.

– For meg er denne seremonien varmende og god. Vi har lært så vanvittig mye av koreanerne, både under og etter krigen. De har en fantastisk kultur, ikke minst når det gjelder å ta vare på familie og sine gamle, sier Egelien engasjert.

Han forelsket seg hodestups i landet og folket under tjenesten ved Normash. Egelien lærte seg det koreanske hangul-alfabetet på to dager, og har siden besøkt landet hele 17 ganger. Han har også skrevet boka «NORMASH: Korea i våre hjerter».

Viktig støt​tespiller

60 år etter Koreakrigen er landet fremdeles delt, både geografisk, politisk og økonomisk. Mens Nord-Korea er et lukket land, har Sør-Korea utviklet seg til en økonomisk og teknologisk spydspiss. Sør-Korea har også blitt en viktig samarbeidspartner for Norge. Senest i somm​er inngikk Forsvaret en kontrakt om et nytt logistikkfartøy med sørkoreanske Daewoo Industries. Skipet skal leveres høsten 2016 og blir et støtteskip med ammunisjon, drivstoff, sykehus og to helikoptre om​​​ bord.

De to sørkoreanske skipene, en jager og et støtteskip, blir liggende ved Vippetangkaia til onsdag 3. oktober.

Publisert 2. oktober 2013 15:13. av Anders Fjellestad og Vetle Hallås (foto), Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:17.