Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 23. mar 2012.

Et verdig farvel

På Gardermoen militære flystasjon var det torsdag minnestund for de fem offiserene som ga sitt liv i tjeneste for Norge.

​​–  I fellesskap vil vi hedre, og vise vår dypeste respekt for oberstløytnant Truls Audun Ørpen, kaptein Ståle Garberg, kaptein Bjørn Yngvar Haug, kaptein Siw Robertsen og Steinar Utne som ga sitt liv i tjeneste for Norge, sa Generalinspektør for Luftforsvaret Finn Kristian Hannestad under sin tale til de falne.

I Glasshangaren på Gardermoen militære flystasjon ble det torsdag avholdt minnesermoni for de fem offiserene som mistet livet i den tragiske flyulykken i forrige uke. De etterlatte, venner og kollegaer var samlet rundt bilder av de fem.


Generalinspektør for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad tenner lys for de omkomne.

Generalinspektør for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad tenner lys for de omkomne.


Tid for å minnes 

Generalinspektøren for Luftforsvaret forsatte i sin tale, hvor han beskrev et rutineoppdrag som gikk fryktelig galt. Han talte om håpet om å finne overlevne, og den skjebnesvangre beskjeden som kom sent lørdag 17. mars. Fem erfarne og dedikerte offiserer hadde mistet livet i havariet. Generalmajoren tok seg god tid til å tale om de falne, og fortalte om dem slik de nærmeste hadde beskrevet dem.

Oberstløytnant Truls Audun Ørpen ble beskrevet som en person med et stort register å spille på, han var både dedikert og sympatisk. Truls Audun Ørpen ble 46 år.

Kaptein Ståle Garberg ble sett på som en håndverker innenfor sitt fag. Han var en rolig fyr, som hadde en naturlig autoritet på grunn av sin kompetanse. Ståle Garberg ble 42 år.

Kaptein Bjørn Yngvar Haug var en mann som stortrivdes i sin jobb, men også en stor ansvarsfølelse for familien sin. Han var en glad gutt, og var kjent som den som lo høyt. Bjørn Yngvar Haug ble 40 år.

Kaptein Siv Robertsen tok sin tekniske utdannelse i Forsvaret. Hun søkte hele tiden nye utfordringer, og blir beskrevet som en eventyrer med sansen for ekstreme utfordringer. Siv Robertsen ble 45 år.

Kaptein Steinar Utne avbrøt sin jagerflyverutdanning av medisinske grunner, men fortsatte i flyverfaget. Han var en åpen og inkluderende person, som var glad i mennesker. Steinar Utne ble 35 år.


Ledelsen deltok i minnesermonien

Ledelsen deltok i minnesermonien.


Gode ord for de etterlatte 

– Livet er ikke lenger som det var, det kommer det aldri til å bli igjen. At man er den som har mistet noen man er glad, er en situasjon man håper man aldri opplever. Likevel har vi alltid visst, men kanskje ikke alltid tatt på alvor, at Forsvarets profesjon er forbundet med risiko, sa Luftforsvarets stabsprest Jan Inge Ringsby.

Han minnet de etterlatte på at sorg tar tid, men at man en dag vil finne et liv med mål og mening igjen.

  Nå er det tid for sorg, for klager og skrik. Gi sorgen rom, og bruk miljøet rundt dere til å komme dere igjennom denne tiden, avsluttet presten.

Folkesanger Helene Bøksle fylte hangaren med myke toner. Minnesermonien ble avsluttet med at alle reiste seg, og holdt ett minutts stillhet til minne om de omkomne.


Sanger Helene Bøksle sang under sermonien.

Sanger Helene Bøksle sang under sermonien.Publisert 23. mars 2012 14:10.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:16.