Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 23. mar 2012.

Fikk medalje

Brigader Torgeir Gråtrud ble fredag tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for fremragende ledelse og tapperhet. Selv vil han gi en god del av æren til spesialsoldatene han har ledet.
​​Brigader Torgeir Gråtrud ble i dag tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for fremragende ledelse og tapperhet. Det er første gang siden 2. verdenskrig at medaljen deles ut.
 
- For det første er det en stor ære å få en slik utmerkelse. Jeg ble tatt litt på senga, sier Gråtrud.
 

Spesialstyrkene

Gråtrud er i dag sjef for Spesialoperasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, og er tidligere sjef for Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando.
 
Han har flere ganger vært i Afghanistan på ulike oppdrag med spesialstyrkene. Blant annet har han jobbet med opplæring av den afghanske spesialstyrken.
 
I statsråd fredag ble Gråtrud tildelt den ærefulle medaljen for fremdragende lederskap og tapperhet.
 
- En god del av æren skal også de gode guttene jeg har hatt med meg på tur ha, sier Gråtrud.
 
- Medaljen går jo på ledelse, og når du har gode folk, så blir den oppgaven en fornøyelse.
 

Ekstraordinær innsats

I tillegg ble avdøde løytnant Christian Lian tildelt Krigsmedaljen og en stjerne post mortem for på særlig måte å ha utvist personlig tapperhet under flere operasjoner.
 
Fenrik Henrik Krogseth Jahre, kapteinløytnant Tommy Olsen, orlogskaptein Frode Singstad og fenrik Fredrik Femtehjell Friberg er tildelt Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist personlig tapperhet under kamphandlinger i 2010.
 
- Jeg er meget glad for nå å kunne tildele disse medaljene til noen av våre dyktige soldater. De har ved flere anledninger utvist ekstraordinær innsats i meget vanskelige situasjoner, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.
 
Brigader Gråtrud mener medaljen er en god anerkjennelse av den jobben norske styrker gjør i internasjonale operasjoner.
Publisert 23. mars 2012 16:03.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:16.