Portrett av Thorbjørn B Bergersen og Jan Eide / Portraits of Thorbjørn B Bergersen and Jan EidePortrett av Thorbjørn B Bergersen og Jan Eide / Portraits of Thorbjørn B Bergersen and Jan Eidehttp://forsvaret.no/media/PubImages/tkportR4236.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6045Thorbjørn Bergersen (til venstre) og Jan Eide er herrene bak skikk og bruk-veiledningen. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 12. aug 2014.

Disse lærer deg god skikk

Hva er reglene for bordplassering, og hvordan var nå disse flaggreglene igjen? Forsvaret gir deg svar!

​​​​​​​Personlig framtreden, korrekt antrekk og riktig oppførsel ved festbordet. Høflighet og etikette er alfa og omega for forsvarsansatte, noe som er bakgrunnen for at Forsvaret i 1998 ga ut en veiledning i skikk og bruk. Nå foreligger en oppdatert versjon av heftet, ført i pennen av oberst Jan Eide og pensjonert generalmajor Thorbjørn Bergersen.

De to herrene er Forsvarets egne «grand old men» innen heraldikk, kutyme, skikk og bruk. Selvskrevne for oppgaven, med andre ord. I over ett år har de arbeidet med den oppdaterte versjonen.​

Pensjonert generalmajor Thorbjørn Bergersen.– Samfunnet forventer at folk i Forsvaret kan oppføre seg. Men samfunnet endrer seg, og det er en del regler som ikke er gjeldende lenger. Derfor trengtes det også en ny utgave, sier Bergersen.

Mye usikkerhet​​

Den pensjonerte generalmajoren har tegnet de fleste merker og medaljer til Forsvaret, sivilforsvaret og politiet de siste tiårene. Han var også Forsvarets egen heraldikk-ekspert fram til han pensjonerte seg, og Jan ​Eide tok over.

– Vi har brukt 2001-versjonen som utgangspunkt og jobbet ut fra den. Jan Eide har skrevet teksten til det nye heftet, sier Bergersen.

Eide har 40 års tjeneste for Forsvaret i uniform. Han har holdt flere kurs i takt og tone, og mange av henvendelsene han får, er spørsmål fra folk om hvordan de skal oppføre seg i ulike sammenhenger.

– Jeg har merket at det råder mye usikkerhet når det gjelder skikk og bruk. Folk liker ikke å dumme seg ut. Heftet skal være en oppslagsbok hvor du finner svar på de spørsmål som kan oppstå, sier oberst Eide.

​Nyttig for sivile

Også menigmann kan ha utbytte av heftet. For selv om nordmenn er av det uformelle slaget, kan du plutselig befinne deg i en situasjon der skrevne og uskrevne regler trår inn. Heftet har reglene for sosialt samvær, flaggheising, bordplasseringer og skåleprosedyrer.

– Sist gang vi ga ut heftet, ble det brukt som lærebok ved Forsvarets krigsskole. Men det er også blitt brukt sivilt, blant annet av Utenriksdepartementet. Mange har hatt stor nytte av dette i ulike sammenhenger, sier Jan Eide.

Nye spørsmål

De to kutyme-nestorene mener det er viktig å bevare skikkene og tradisjonene som er bygget opp over generasjoner. Men det moderne samfunnet skaper behov for nye skikker og regler.

– Hva skjer for eksempel når to menn eller to kvinner, som begge jobber i Forsvaret, skal gifte seg? Hvem skal bære bukett? Kan begge bære uniform? Dette er eksempler på spørsmål som må besvares framover. Skikk og bruk-veiledningen er et dynamisk produkt som aldri kan avsluttes, sier Bergersen.

Publisert 12. august 2014 11:23. av Anders Fjellestad og Torbjørn Kjosvold (foto), Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:18.