Arkivsak: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 26. sep 2013.

Kontrakt om nytt logistikkfartøy

28. juni 2013 signerte Forsvaret kontrakt for nytt logistikkfartøy. Kjøpet er en viktig del av Sjøforsvarets modernisering.

​​​Verdien på kontrakten som Forsvaret og sørkoreanske Daewoo Industries har inngått, er på 1,32 milliarder kroner.

​– Vi er godt fornøyde med å ha kommet i mål med kontrakten og har lagt vekt på pris og kvalitet i forhandlingene. Daewoo leverer fire tilsvarende fartøy til Storbritannia og har vist at de kan levere kvalitet til lave kostnader, sier kontreadmiral Morten Jacobsen, sjef for Maritime kapasiteter i Forsvarets logistikkorganisasjon.​

Sjøforsvarets største fartøy

Det nye logistikkfartøyet blir det desidert største fartøyet i Sjøforsvaret, og er cirka fem ganger større en fregatt målt i tonnasje. Dette er et havgående logistikk- og støttefartøy som vil styrke den operative evnen i langvarige operasjoner, og kunne være til stede i de nordlige havområdene.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var til stede ved kontraktsigneringen i Gravdal i Bergen i dag.

– Regjeringen fortsetter moderniseringen av sjøforsvaret mot Europas mest moderne marine, og dette logistikkfartøyet er den siste brikken. Dette er et nødvendig støttefartøy for å gjøre marinen og Natos flåtestyrker i stand til å operere over tid, både i hjemlige og internasjonale farvann. Vi ser fram til leveringen av dette, sier Strøm-Erichsen.

Det nye logistikkfartøyet skal erstatte to andre logistikkfartøyer, KNM «Tyr» og KNM «Valkyrien». Det er dermed personell fra disse to fartøyene som i hovedsak skal bemanne det nye logistikkfartøyet. 

​Leveres senest oktober i 2016 

Dette er den første store kontrakten Forsvaret inngår med en sørkoreansk bedrift. Sørkoreanerne har tidligere vist at de er i stand til å levere gode produkter til lav pris i andre sammenhenger, blant annet til en rekke norske rederier og offshore-virksomheter. Logistikkfartøyet forventes levert senest 1. oktober 2016, og prisen på fartøyet er satt til 1,32 milliarder kroner. 

Etter leveringen starter garantiperioden hvor fartøyet skal gjennomgå omfattende tester hos Forsvarets logistikkorganisasjon for å fastslå at det tilfredsstiller alle krav som er satt i kontrakten. Testperioden antas å vare i ett år, slik at fartøyet etter planen vil være i operativ drift for Sjøforsvaret i slutten av 2017.

Publisert 26. september 2013 14:49. av Forsvarets logistikkorganisasjon. Sist oppdatert 18. september 2017 14:31.