Dåpen skjer ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal, og det er statsminister Erna Solberg som skal døpe nye «Marjata». Dåpen er en ny milepæl for Etterretningstjenestens nye overvåkningsfartøy. / Norway´s new surveillance vessel "Marjata"Dåpen skjer ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal, og det er statsminister Erna Solberg som skal døpe nye «Marjata». Dåpen er en ny milepæl for Etterretningstjenestens nye overvåkningsfartøy. / Norway´s new surveillance vessel "Marjata"http://forsvaret.no/media/PubImages/_MG_8870.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5815Dåpen av skipet skjedde ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal. Statsminister Erna Solberg døpte nye «Marjata». Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret
Dåpen skjer ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal, og det er statsminister Erna Solberg som skal døpe nye «Marjata». Dåpen er en ny milepæl for Etterretningstjenestens nye overvåkningsfartøy. / Norway´s new surveillance vessel "Marjata"Dåpen skjer ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal, og det er statsminister Erna Solberg som skal døpe nye «Marjata». Dåpen er en ny milepæl for Etterretningstjenestens nye overvåkningsfartøy. / Norway´s new surveillance vessel "Marjata"http://forsvaret.no/media/PubImages/_MG_8906.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5816Dåpen skjedde ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal. Statsminister Erna Solberg døpte nye «Marjata». Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret
Dåpen skjer ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal, og det er statsminister Erna Solberg som skal døpe nye «Marjata». Dåpen er en ny milepæl for Etterretningstjenestens nye overvåkningsfartøy. / Norway´s new surveillance vessel "Marjata"Dåpen skjer ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal, og det er statsminister Erna Solberg som skal døpe nye «Marjata». Dåpen er en ny milepæl for Etterretningstjenestens nye overvåkningsfartøy. / Norway´s new surveillance vessel "Marjata"http://forsvaret.no/media/PubImages/marjata8895.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5817Dåpen skjedde ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal. Statsminister Erna Solberg døpte nye «Marjata». Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

Solberg døpte «Marjata»

6. desember 2014 døpte statsminister Erna Solberg det nye etterretningsfartøyet «Marjata». Skipet skal være i drift i 2016.

​​​​Dåpen skjedde ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Romsdal, og gudmor var statsminister Erna Solberg. Dåpen av «Marjata» er en ny milepæl for Etterretningstjenestens nye overvåkningsfartøy. 

– Nye «Marjata» blir en viktig brikke i videreføringen av Etterretningstjenestens oppdrag i Nordområdene. Det blir en moderne kapasitet som skal bidra til å sikre Norges informasjonsbehov de neste 30 årene, sier generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten.

Spyds​piss​​ i nord

Skipet erstatter dagens fartøy, som også heter «Marjata». Det har vært i operativ drift siden 1995 og har nådd sin forventede tekniske levetid. I 2009 bevilget Stortinget penger til nye «Marjata» som blir operativt fra 2016. 

Nordområdene blir kjerneområdet til det nye fartøyet. 

– Aktiviteten, utviklingen og satsningen i nordområdene er økende. Kontroll med denne utviklingen er strategisk viktig for Norge. Stortingets beslutning om å investere i nytt etterretningsfartøy er også et viktig signal om at kontinuerlig norsk tilstedeværelse i Nordområdene prioriteres høyt, sier Grandhagen og legger til:

– Norge har nå fått et av verdens mest avanserte etterretningsfartøy som skal bidra til å følge med på denne utviklingen.

Roser s​amarbeidet

Etterretningssjefen er glad for at statsminister Erna Solberg ønsker å være fartøyets gudmor.

– Det er et viktig signal om aktualiteten og prioriteten av «Marjata».

Han roser også samarbeidet med Forsvarets logistikkorganisasjon og Vard Langsten.

– Det er et høyteknologisk maritimt miljø i Norge som har gjort byggingen av dette skipet mulig. Vard Langsten har gjort en imponerende jobb, og vi vil benytte anledningen til å takke verftsledelsen og de ansatte for flott innsats, sier Grandhagen.

Tidslinje

  • 2009 Stortinget vedtar å bevilge penger til et nytt overvåkningsfartøy.
  • 2011 Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har ansvaret for anskaffelse av skipet og skipsutrustningen, og lyser ut prosjektet.
  • Høsten 2011 Vard Langsten vinner kontrakten etter å ha konkurrert med flere andre norske verft om oppdraget. Samme verft bygget også nåværende «Marjata» på begynnelsen av 1990-tallet.
  • Mars 2014 Skroget er ferdigbygget hos Vard Tulcea i Romania og slepes til Norge og Tomrefjorden.
  • Desember 2014 Fartøyet døpes av statsminister Erna Solberg.
  • 2016 Fartøyet settes i operativ drift.​
Publisert 6. desember 2014 13:10. av Anders Fjellestad, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:19.