Første nye CV90Første nye CV90http://forsvaret.no/media/PubImages/Roll out ny kampvogn2.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1711Administrerende direktør i BAE Systems Hägglunds, Tommy Gustafsson-Rask (til venstre), overleverer den nye vogna til FLO-sjef Petter Jansen.
Roll out ny kampvogn4Roll out ny kampvogn4http://forsvaret.no/media/PubImages/Roll out ny kampvogn4.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1710Forsvarets nye CV90 stormpanservogn er en av verdens mest avanserte kampvogner.
nye CV90nye CV90http://forsvaret.no/media/PubImages/Roll out ny kampvogn5.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1712De neste årene skal Hærens stormpanservogner oppgraderes. Dagens 103 vogner skal oppgraderes og 41 helt nye skal bygges.

Nye kampvogner ruller inn

Samarbeidet mellom industrien og Forsvaret har gitt Hæren verdens beste kampvognfamilie.

​​​​​​​​​​​​​​​​​Tirsdag 24. februar ble den første nye CV90 stormpanservogna overlevert til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) fra BAE Systems Hägglunds. ​

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har klart å nå denne milepælen. BAE Systems Hägglunds er en imponerende leverandør, og ved å kjøpe nye CV90 har vi skaffet oss den mest avanserte pansrede kampvognfamilien som finnes, sier Ragnar Wennevik, prosjektleder for det norske kampvognprosjektet.


Banebrytende f​​​or andre gang

Sjef for FLO, Petter Jansen, er meget fornøyd med den nye kampvogna og er imponert over utviklingen. 

– Jeg gikk på skole i Sverige i 1986 og 1988, og ble skolert i bruk av den første CV90-vogna. Den var også da banebrytende med tanke på blant annet utrustning, vekt og mobilitet, sier han og fortsetter:​

– Dagens prosjekt bringer oss enda et steg videre. Selve konstruksjonen, fornyelsen av vogna og det som ligger innbakt er banebrytende for andre gang. Det er veldig sjelden en opplever det. 

Omfattende​​ industrisamarbeid

Ved markeringen var flere representanter fra norsk forsvarsindustri til stede. Hägglunds samarbeider tett med flere norske underleverandører, som for eksempel Kongsberg Defence & Aerospace, Nammo Raufoss AS, CHSnor AS, Moelv og Ritek AS Levanger. Oppgraderingen av tårnet gjøres for eksempel hos CHSnor AS i Moelv hvor overleveringen fant sted. 

– Samarbeidet med den norske industrien er omfattende og viktig for oss i Hägglunds. Spesielt når industrisamarbeid er en stor faktor for internasjonal suksess. Vi ønsker å takke alle våre samarbeidspartnere for engasjementet og dedikasjonen, samt den profesjonelle, støttende og utfordrende kunden, sier Tommy Gustafsson-Rask, administrerende direktør i BAE Systems Hägglunds.

– Vi har vært en krevende kunde, og det har vært et utfordrende samarbeid, men det er i dette spenningsfeltet vi skaper de​n gode løsningen, sier FLO-sjef Petter Jansen. 

 

 

CV90 stormpanservognCV90 stormpanservogn<p>Hägglunds kontrakt med det norske forsvaret innebærer en oppgradering av Hærens CV9030-flåte på 103 kampvogner, samt bygging av 41 helt nye vogner. </p><p>Den nye CV90-familien vil bli levert i fem modeller med ulike egenskaper. Det norske kampvognprosjekt skal levere 74 stormpanservogner, 21 oppklaringsvogner, 15 stridsledelsesvogner, 16 stormingeniørvogner, 16 multirolle-vogner og to treningsvogner.​​</p>http://forsvaret.no/aktuelt/arkiv/faktaboks-cv90-stormpanservogn

Publisert 25. februar 2015 12:09. av Simen Rudi, Forsvarets logistikkorganisasjon (tekst og foto). Sist oppdatert 28. juni 2016 10:20.