aktuelt_1782_avslutterierbilaktuelt_1782_avslutterierbilhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=736Generalmajor Lars Christian Aamodt sto for medaljeutdelingen. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret/media/PubImages/20170616tk_I1663.jpg
aktuelt_1782_avslutterierbilaktuelt_1782_avslutterierbilhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=737Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hilste på soldatene under seremonien. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret/media/PubImages/20170616tk_8959.jpg
aktuelt_1782_avslutterierbilaktuelt_1782_avslutterierbilhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=738Christopher Leegaard snakker med soldater fra sin avdeling fra Mali. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret/media/PubImages/20170616tk_8964.jpg
aktuelt_1782_avslutterierbilaktuelt_1782_avslutterierbilhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=739Medaljeseremoni på Akershus festning for norske soldater som har tjenestegjort i Erbil i Irak og Bamako i Mali. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret/media/PubImages/20170616tk_I1640.jpg

Avslutter i Erbil

Venner, familier, forsvarssjef og forsvarsminister møtte opp da norske soldater som har tjenestegjort i Mali og Irak ble hedret fredag ettermiddag på Akershus festning.

​Under en medaljeseremoni på Akershus festning fikk soldater som har tjenestegjort i Irak og Mali tildelt Forsvarets operasjonsmedalje.

Det var nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), generalmajor Lars Aamodt, som delte ut medaljene.

kampen mot ISIL

Soldatene som har tjenestegjort i Irak, er siste kontingent som trener og veileder kurdiske peshmerga-soldater i Erbil. Norge skal bidra med soldater i kampen mot ISIL, men flytter bidraget.

– I tillegg til å trene irakiske sikkerhetsstyrker har vi startet arbeidet med å legge til rette for å flytte oppdraget til Anbar-provinsen. Det har vært en spennende kontingent med mange interessante utfordringer, sier major Erik Elden, som har ledet det norske bidraget i Erbil.

Norge bidrar også med noen få stabsoffiserer i Kurdish Training Coordination Center (KTCC), flere av disse mottok også medalje under fredagens medaljeparade.

Liten, men viktig

Ni soldater fra Camp Bifrost i Mali mottok også medalje under seremonien. Disse soldatene har hatt ansvaret for driften av den norske leiren som ble etablert i forbindelse med stasjoneringen av et C-130 Hercules transportfly i landet i 2016. Det norske flyet er nå erstattet med et tilsvarende fly fra Portugal og senere Danmark.

– Vi har vært en liten gjeng med håndverkere, veterinær og ledelse, som har sørget for at leiren har gått rundt, forteller major Christopher Leegaard, som har vært sjef for avdelingen.

Norge skal fortsatt bidra til driften av leiren.

Takket familiene

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide deltok under medaljeseremonien og holdt en kort tale til soldatene.

– På vegne av den norske regjeringen vil jeg takke for innsatsen. Jeg vil også takke dere som har vært igjen hjemme, dere er også i høyeste grad en del av oppdraget.

– Til slutt vil jeg ønske dere alle, når den tid kommer, en god, velfortjent sommerferie, sa Eriksen.

Publisert 16. juni 2017 16:31. av Fredrik Tandberg (tekst) og Torbjørn Kjosvold (foto), Forsvaret. Sist oppdatert 16. juni 2017 16:40.