Bombehunden

Blant fremmede lukter og i ukjent terreng er Natalie (5) i bombemodus – ingen eksplosiver skal slippe forbi henne.

​Natalie snuser ivrig rundt alt hundefører Nico (29) ber henne om. Akkurat nå øser regnet ned på utsiden av teltet i Camp Bifrost. Den norske leiren i Bamako – der de norske styrkene bor under oppdraget i MINUSMA for FN i Mali.

Explotion Detection Dog Natalie (5) har jobbet under krevende forhold i Mali. Her gjør hun et søk under et kraftig regnskyll på flyplassen i Mopti.

Tordenen buldrer så høyt at det rister i bakken. Men Natalie bryr seg ikke. Hun har fått ordre om å søke. Et sted inne i teltet ligger en ørliten bit av et eksplosiv.

Hun følger Nicos minste vink, og passer hele tiden på hvor han er. Hun bryr seg ikke om oss andre. Legger seg ned oppå notatblokka mens jeg skriver. 

- Det er preventivt å ha med hund. Når utlendingene ser at vi har søk av bagasje og mennesker er det lite sannsynlig at de forsøker å ta med noe om bord, sier Nico. 

Trygghet

Natalie har fått grunnopplæring i EDD – exploision detection dog - ved Forsvarets Hundeskole. Etter det har hun og Nico trent et halvt år sammen. Hvert år må de gjennom og bestå en prøve for å vise hva de kan.
 
- Det er prøver i lydighet, i stoffkunnskap, kjøretøysøk, søk i bygning og i søk på avstand, sier Nico. Det er også tilleggsprøver for søk av bagasje og områdesøk. Nico har vært hundefører i fire og et halvt år. Før det var han nestkommanderende for en tropp på Ørland flystasjon. 

- Det er preventivt å ha med hund. Når utlendingene ser at vi har søk av bagasje og mennesker er det lite sannsynlig at de forsøker å ta med noe om bord, sier hundefører Nico. 

Det er stor trygghet i å ha hund med seg i oppdrag som det norske detasjementet gjør i Mali. Her har de to fått være med på mange flyturer med transportflyet C-130J Hercules. Hun har luktet gjennom tonnevis med mat, på hundrevis av paller og rekke på rekke med bagasje.
 
- Vi har sikret og transportert alt fra VIP-personer, FN-folk, soldater og tidligere opprørere, sier Nico. De flyr til steder i Mali der sikkerhetstrusselen er høyere enn i Bamako, der campen ligger. Natalies nese kan være med å redusere risikoen for at noe skal skje om bord i det norske flyet.

Tungt arbeid

Nico har to hunder. Til operasjonen i Mali valgte han Natalie fordi hun er sterk på klima og har en ekstrem søkslyst. Likevel er det tungt å jobbe i 40 varmegrader. Spesielt når man har pels.
- Her inne i teltet kan hun jobbe opp mot 45 minutter  -der ute i cirka 10 til 15, sier Nico. Derfor blir det hyppige pauser når de er ute på oppdrag.Inne i teltet lukter Natalie seg frem til den lille biten av eksplosiv hun skal finne. Hun setter seg ned og slipper ikke stedet med blikket. Nico klapper henne på magen, men Natalie sitter fremdeles og stirrer. Så får hun kongen – en gummileke. Det er belønningen, og Natalie elsker den.
 
De trener hver dag – Natalie og Nico. 
- Det er mange andre lukter her nede, og, og det hun skal finne lukter også annerledes enn hjemme, sier Nico. Varmen hjelper på luktene – gjør at det lukter mer.
 

Viktig

Natalie er på mange måter som en alle andre soldater i det norskebidraget. Hun jobber lange dager, føler varmen på kroppen og får stell på saniteten om hun trenger det – av en veterinær.

Natalie og Nico under oppdrag i Gao i Mali.

Skulle noe skje ute på oppdrag er både Nico og en på vaktlaget trent til å gjøre førstehjelp på hund.  Og skulle det bli riktig ille iverksettes evakuering på samme måte som om en av soldatene blir skadd.
 
Det er liten tvil om at Natalie er glad i Nico – der hun svinser rundt og bare vil være sammen med ham. 
- Hun er litt førersyk, sier han og ler lavmælt. Men hundeføreren har nok hjerte for hunden sin også – for om det skulle tordne og lyne midt på natta;
- Da henter jeg henne og har henne i teltet mitt, sier Nico.
- Hun må jo være uthvilt og klar for nye oppdrag.


Publisert 12. november 2019 12:01. | Sist oppdatert 12. november 2019 20:29.