nye CV90nye CV90http://forsvaret.no/media/PubImages/Roll out ny kampvogn5.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1712De neste årene skal Hærens stormpanservogner oppgraderes. Dagens 103 vogner skal oppgraderes og 41 helt nye skal bygges.
Minetest av CV90Minetest av CV90http://forsvaret.no/media/PubImages/Test1.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1734Minetesten tatt med høyhastighetskamera.
minetest cv90minetest cv90http://forsvaret.no/media/PubImages/Minetest3.tifhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1733Minetesten fanget av høyhastighetskamera.

Bombesikkert ingeniørarbeid

Sist uke testet Forsvarets ingeniører hvor godt Hærens nye kampvogn tåler en mineeksplosjon.

​​​​Forsvarets ingeniører bruker noe av det ypperste innen teknologi når forsvarsmateriell testes. Sist uke ble Hærens nye kampvogn minetestet.

– De nye kampvognene er høyteknologiske, og når vi tester om de tåler krigens krav, bruker vi noe av det ypperste som finnes av prosesser og teknologi, sier brigader Bjarne Nermo i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

Det er Test- og verifikasjonsavdelingen i FLO som gjennomførte minetestingen i samarbeid med BAE Hägglunds sist uke. Testavdelingen holder til på Elverum, og ingeniørene er ansvarlige for å teste alt landmateriell for Forsvaret. 

Brigader Bjarne Nermo i Forsvarets logistikkorganisasjon. Foto: Torgeir Haugaard

Ingeniørk​​unst

Under sprengningstester måles og analyseres blant annet akselerasjon, kraft og påkjenninger på både vogn og soldatdukker inne i kampvogna, og det hele filmes med flere høyhastighetskameraer. Store mengder data og bilder fra testene blir analysert før en kan si om kampvogna oppfyller kravene som er satt.  

– Industrien har ansvaret for å levere produkter som møter kravene som er satt. Et av kravene i prosjektet er at vogna må tåle større påkjenninger enn de gamle vognene til Hæren. Soldatene skal ha større beskyttelse både med tanke på miner, men også eksplosiver som for eksempel granater. Dette tester våre ingeniører ved hjelp av det ypperste av teknologi, sier Nermo.  

Resultatene av beskyttelsestestene viser at beskyttelsen på den nye kampvogna er betydelig forbedret, noe som gir Hærens soldater økt trygghet.  

​​Industrisamarbeid

FLO samarbeider tett med industrien og forskningsmiljøer, og utvikler noen av de mest avanserte våpensystemene på markedet. 

– Det norske industrisamarbeidet er omfattende og viktig for Hägglunds, og denne type samarbeid er en av de viktigste faktorene for internasjonal suksess. Det norske forsvaret h​​​​​​ar vært en profesjonell, støttende og utfordrende kunde for oss, sier administrerende direktør i BAE Systems, Tommy Gustafsson-Rask. 

– Sammen med industrie​n har vi funnet fram til de beste tekniske løsningene for Hæren. Vi har utnyttet det beste i flere kompetansemiljøer og gjennomført prosjektet innenfor de rammene som ble satt, både når det kommer til tid, kost og ytelse, sier Nermo.
Publisert 2. mars 2015 09:52. av Simen Rudi, Forsvarets logistikkorganisasjon (tekst og foto). Sist oppdatert 28. juni 2016 10:20.