aktuelt_2110_borghavnaktuelt_2110_borghavnhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=17439https://youtu.be/zgY0-snAncE

Her kommer NATO

Nå rulles 92 000 meter med NATO-materiell ut på norske veier og jernbane.

NATO-øvelsen Trident Juncture 2018 er i full gang. Fredag 7. september ankom det tyske fartøyet «Ark Germania» Borg havn i Fredrikstad, det første store frakteskipet med NATO-materiell.

Om bord var rundt 230 av de rundt 8000 kjøretøyene som ankommer flere norske havner de neste to månedene. Eller, sagt på en annen måte: Cirka 92 000 meter med kjøretøy om de stilles opp etter hverandre. Det tilsvarer avstanden Oslo–Kongsvinger.

NATO-medlem

– Nå får vi øvd oss på å være NATO-medlem. Vi får øvd logistikken vår og vist at vi er i stand til å ta imot allierte forsterkninger om vi skulle trenge det, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som sammen med justisminister Tor Mikkel Wara møtte pressen på Borg Havn. 

Materiellet tilhører de tyske NATO-styrkene og skal fraktes videre til Gardermoen, Sessvollmoen og Rena. Her skal de inn i leir for å gjøre den tyske styrken klar når stridsdelen av øvelsen starter i slutten av oktober. 

 Les mer om

 

 

aktuelt_2110_borghavnfakta_653_tridentjuncture/øvelse/media/PubImages/DSC_4518_2.jpgØvde på forsvaret av NorgeFor å skape sikkerhet for Norge og trygghet for befolkningen, er vi i Forsvaret avhengige av å øve sammen med våre allierte. Derfor var Norge høsten 2018 vertsland for NATOs største øvelse, Trident Juncture. aktuelt_2110_borghavnhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=6441


Rundt 70 fartøy vil komme til Norge i forbindelse med deployeringen. For ikke å glemme de cirka 40 000 soldatene fra hele 30 forskjellige nasjoner.  

En enorm logistikkoperasjon der Forsvaret har etablert en egen bataljon til å håndtere planleggingen og gjennomføringen. 

– Dette er den største mottaksoperasjonen Norge har gjennomført siden 1980-tallet, opplyser sjef for RSOM-bataljonen, oberstløytnant May Brith Valen-Odlo.


De første og de siste

RSOM står for Reception, Staging, Onward Movement, og er kort fortalt mottak av materiell og personell. Det betyr alt fra å kontrollere, til å få materiellet fraktet ut til styrkene. Når øvelsen er over, reverseres hele prosessen.

– Vi er de første og siste nordmennene som NATO-styrkene ser når de kommer til Norge, sier Valen-Odlo. 

I slutten av september tar tyskerne kontrollen over mottaksapparatet i sør, mens den norske RSOM-bataljonen har ansvaret fra Trøndelag og nordover. 

Mottaket fredag 7. september var et godt eksempel på hvordan totalforsvaret fungerer. På Borg Havn samarbeidet Forsvaret, politiet, Statens vegvesen og flere andre sivile aktører for at mottaket skulle gå smertefritt. 

Publisert 7. september 2018 16:42. | Sist oppdatert 12. september 2018 11:27.