aktuelt_2242_clockwork50aaraktuelt_2242_clockwork50aarhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=18782https://youtu.be/rbchd27P1qg

50 år med alliert trening

Prins Harry uttrykte stor takknemlighet til det britiske helikopterdetasjementet som øver og trener i Norge. De har trent i kaldt norsk klima i 50 år.

​– Gratulerer med dagen! Takk for at dere kunne ta meg i mot på 50-årsmarkeringen deres, og takk for at dere er her å trener og øver.

– Jeg vet at mange av dere har mange perioder med internasjonal trening og deltagelse. Den jobben dere gjør, setter jeg veldig stor pris på, sa prins Harry til det britiske helikopterdetasjementet på Bardufoss flystasjon.

50 år med trening

Clockwork, som treningsoperasjonen heter, har hatt tilhold på Bardufoss siden 1969, og i den anledning kom Hans Kongelige Høyhet prins Harry på besøk til flystasjonen for å hilse på sine landsmenn.

Feiringen startet på formiddagen da han ankom flystasjonen med privatfly.  Prins Harry og norske inviterte gjester fikk en omfattende omvisning hos Clockwork, og fikk vite mye om historien til helikopterdetasjementet.

Det er en stor ære å få besøk av Hans Kongelige Høyhet prins Harry på norsk jord, i forbindelse med markeringen av at Clockwork er 50 år. For Forsvaret og Luftforsvaret er det særdeles viktig med alliert trening og samarbeid, og vi setter stor pris på at britene har økt sitt treningsomfang i nord. Denne markeringen og besøket, og ikke minst Sea King-gaven vi mottok fra britene, viser at forholdet mellom våre to nasjoner fortsatt er tett og nært. Deres tilstedeværelse bidrar til den norske målsettingen om økt alliert tilstedeværelse i nordområdene, sa luftforsvarssjef, generalmajor Tonje Skinnarland.


SEA KING-GAVE

Det var den britiske ambassadøren, Richard Wood, som overrakte en britisk Sea King på sokkel, til Bardufoss flystasjon og Forsvaret. Han minnet om det lange og gode samarbeidet britene har hatt med flystasjonen, og hva passet ikke bedre enn å gi en Sea King i gave, som i mange år og perioder nettopp har drevet trening og øving fra Bardufoss og Clockwork. 

Før overrekkelsen ble det også lagt ned to kranser ved minnesmerkene for briter som falt i aprildagene i 1940. Jubileet ble avsluttet med en middag på kvelden.

– Vi setter veldig pris på besøket, og i dag har jeg fortalt prins Harry om hvilket utstyr og bekledning vi tar med oss ut i disse tøffe vinterforholdene. Det var en fin prat vi hadde sammen, sa korporal Chris Anderson rett etter at prinsen hadde fått demonstrert alt fra snøhulebygging, teltoppsett og vinterutstyr, som de britiske styrkene har med seg til Norge.

GJENSYN MED APACHE

Prinsen tok seg god tid og snakket mye med de britiske soldatene. Det var tydelig at gjensynet med det britiske angrepshelikopteret Apache, som han selv har vært pilot for, var ekstra gledelig. Det er første gang disse helikoptrene er på plass i Norge og britene har testet ut hvordan helikopteret fungerer i arktiske forhold. Helt til slutt fikk prinsen æren av å skjære opp det første kakestykket, i anledning 50-årsjubileet.

Dette er for øvrig første gang en person fra det britiske kongehuset besøker Clockwork-detasjementet i de 50 årene de har vært i Norge. Det er også første gang prins Harry er på offisielt besøk i Norge.

Clockwork har vært på Bardufoss i to tredeler av Luftforsvarets historie. Med årene har indre Troms blitt et viktig sted for deres vintertrening. 

 

 

aktuelt_2242_clockwork50aarFakta om Clockwork<br /> Britene har trent helikopteroperasjoner ut fra Bardufoss siden 1969. Innledningsvis var treningen for Commando Helicopter Force (Navy) som støtter Royal Marines. Det britiske helikopterdetasjementet på Bardufoss går under navnet «Clockwork». <br /> <br /> Britene trener opp til tre perioder på Bardufoss i løpet av ett år. Hovedperioden er vintertrening fra oktober til mars, deretter har det vært vanlig med «Mountain Flying Training» i juni og september. Etter å ha avsluttet i Afghanistan, ønsket britene å utvide treningen på Bardufoss både i tid og med antall maskiner. Norge og Storbritannia skrev 6. mars 2010 under en avtale for økt forsvarssamarbeid. <br /> <br /> Britene har i 2019 for første gang hatt med Apache angrepshelikopter for vintertrening. AH-64 har skutt med maskinkanon i Setermoen skytefelt. <br /> <br /> Britene er av den oppfatning at dersom du kan gjennomføre helikopteroperasjoner og overleve under de ekstreme forholdene du kan finne i Indre-Troms, så kan du drive helikopteroperasjoner hvor som helst i verden. De har fløyet mer enn 40.000 timer i området Indre-Troms og mer enn 17.000 mannskaper har fått verdifull trening her. <br /> <br />aktuelt_2242_clockwork50aar

Publisert 14. februar 2019 19:38.. Sist oppdatert 22. februar 2019 12:11.