Oberstløytnant Kåre Emil Brendeland snakker medaljemottaker Frank Johansen etter seremonien i Fanehallen på Akershus festning OsloOberstløytnant Kåre Emil Brendeland snakker medaljemottaker Frank Johansen etter seremonien i Fanehallen på Akershus festning Oslohttp://forsvaret.no/media/PubImages/20151030tk_R1082 (1).jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4318Frank Johansen var både vognfører og sanitetsmann de tre dagene i Gorazde. Brændeland var troppssjef. Her også med Johansens datter Vida.
Pårørende til Cicilie Kojen som fikk Forsvarets innsatsmedalje post mortem, etter seremonien i Fanehallen på Akershus festning OsloPårørende til Cicilie Kojen som fikk Forsvarets innsatsmedalje post mortem, etter seremonien i Fanehallen på Akershus festning Oslohttp://forsvaret.no/media/PubImages/20151030tk_R1077 (1).jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4320Både mann og barn var tilstede for å motta medaljen til Cicilie Kojen.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide taler under en medaljemottakelse i Fanehallen på Akershus festning i OsloForsvarsminister Ine Eriksen Søreide taler under en medaljemottakelse i Fanehallen på Akershus festning i Oslohttp://forsvaret.no/media/PubImages/20151030tk_R1052 (1).jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4321Forsvarsminister Ine Marie Eriksen mener arbeidet i Gorazde var en heltedåd uten sidestykke. – Denne sanitetstroppen har fått lite oppmerksomhet. Nå løfter vi operasjonen ut fra historiens glemsel, sier hun.
Forsvarssjef Admiral Haakon Bruun-Hanssen taler under en medaljemottakelse i Fanehallen på Akershus festning i OsloForsvarssjef Admiral Haakon Bruun-Hanssen taler under en medaljemottakelse i Fanehallen på Akershus festning i Oslohttp://forsvaret.no/media/PubImages/20151030tk_R1066 (1).jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4319Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen delte selv ut innsatsmedaljene til de 34 personene. – Dere gir oss alle en betydelig yrkesstolthet, sier han.

De glemte heltene i Gorazde

Vida er veldig stolt av pappaen sin for at han får innsatsmedalje. Det er også Kåre Emil Brændeland, som i fjor fikk Krigsskorset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Det er langt fra vanlig at en hel tropp får innsatsmedalje, spesielt ikke en sanitetstropp. Det gjør de nå. Hele 34 personer tildeles den 30. oktober innsatsmedalje for deres innsats under evakueringen av et nedbombet sykehus i Gorazde i Bosnia for 21 år siden. 287 personer ble evakuert fra det nedbombede sykehuset og fløyet ut av  Gorazde.  

Alle ble individuelt innstilt, men forsvarssjef Haakon Bruun-​​Hanssen klarte ikke å skille deres innsats fra hverandre. De gjorde alle en like viktig jobb.  

– Jeg ønsker å rette en personlig takk til den livreddende innsats​​​​​​en til sanitetstroppen som var i Gorazde. Deres arbeid gir oss en betydelig yrkesstolthet. De er alle med på å styrke omdømmet til Forsvaret, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, som selv var tilstede for å dele ut medaljene på seremonien.

Visste lite
Frank Johansen er en av dem som risikerte livet de tre aprildagene for 21 år siden. Han jobbet både som vognfører og sanitetsmann.

– Det er flott å få anerkjennelse. Det var en veldig spesiell situasjon. Vi visste at vi skulle til et sykehus, men vi visste ingenting om situasjonen før vi entret byen, forklarer han.

Det viste seg at både byen og sykehuset var bombet. Vann og strøm var ikke lenger å oppdrive på sykehuset, og den ene veggen som var borte, var vendt rett mot frontstyrkene. De befant seg​ regelrett i skuddlinjen.

– Sanitetstroppen viste personlig mot og handlekraft. De hadde et brennende ønske om å redde liv. Dette er en heltedåd uten sidestykke, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, som i likhet med forsvarssjefen var tilstede under seremonien.

Barn​​a mottok ​​

Totalt 36 nordmenn var med på evakueringen i Gorazde. Troppssjef Kåre Emil Brændeland fikk i fjor Krigsskorset for innsatsen, mens han nestkommanderende, Amund Berg, fikk St. Olavs-medalje med ekegren i år.  
 

Det er derfor 34 personer som nå får hver sin innsatsmedalje. Alle disse er i live, utenom Cicilie Kojen. Hennes mann og barna Aurora og August, var alle ​til stede for å motta medaljen på hennes vegne.

– Vi er veldig glade og takknemlige for denne medaljen. Det har gjort et sterkt inntrykk på begge ungene. Hun pratet ikke så mye om det som hadde skjedd i Gorazde, men jeg tror hun hadde likt å få medalje, sier mannen hennes.

– Glem aldri

Ralph Terje Steinnes Iversen var for syk til å delta på seremonien, men forsvarssjefen leste opp et brev fra ham under seremonien. Iversen skrev blant annet følgende:

– Jeg gleder meg virkelig på deres vegne og skulle gjerne ha vært med. Jeg vil være der i hjerte og sinn. Kos dere masse, vær stolt og glem aldri.

Les mer om Gorazde i veteranmagasinet (se link til høyre på denne siden). ​​​

 

Publisert 30. oktober 2015 12:56. av Monique Watne, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:50.