Derfor er norske soldater i Irak

Gjennom fire år har flere hundre norske soldater tjenestegjort i Irak, både før og etter ISIL mistet sin territorielle kontroll. Magnus (24) er en av dem som er tilbake for andre gang.

Svettedråpene renner nedover pannen og blander seg med solkremen. Det svir i øynene.  Magnus drar av seg den ene hansken og tørker ansiktet med hånden, selv om det er nytteløst i varmen. Noen minutter senere har den lyse, kaki-fargede ørkenuniformen endret farge fra all svetten. 

Magnus (24) ligger flatt ned på den stekende ørkensanden og sikter seg inn på skiven med sitt personlige våpen, automatgeværet HK-416. De er utenfor Ain al-Asad Air Base i Anbar-provinsen i Irak, tilholdsstedet for en rekke norske og utenlandske soldater i koalisjonen. 


Styrken fra NORTU 5 (Norwegian Task Unit, femte kontingent) har kjørt de pansrede patruljekjøretøyene sine, Dingo 2, for å skyte inn våpnene og bli klare til strid så raskt som mulig. Det tar om lag 14 dager før kroppen virkelig får akklimatisert seg til et nytt klima. Foreløpig føles ørkensolen brennende og utmattende.

Om vannet er kaldt eller har blitt varmet opp av solen, betyr ingenting; vann helles konstant ned for å unngå overoppheting. Når solen er på sitt høyeste, avgir den nærmere 50 varmegrader, målt i skyggen.

 Les mer om

 

 

aktuelt_2398_derfornorskesoldaterforsvaret_390_podcast/podcast/media/PubImages/_DSF7239_1920px.jpgPodkast: Slik jobbet norske soldater i IrakHvordan er det å få vite at kona er gravid, kort tid før du skal i kamp? Eller å se en selvmordbomber fra ISIL komme kjørende rett mot deg? Hør på Forsvarets nye podkast «Våre historier».aktuelt_2398_derfornorskesoldaterhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7455


Havnet i vakuum

Men for Magnus er ikke dette noe nytt. Han er nemlig tilbake i Anbar-provinsen med det norske flagget på skulderen for andre gang, og takler varmen bedre enn de fleste. Han var del av den andre norske styrken som løste oppdrag i området fra februar til august i 2018. 

– Da jeg kom hit første gang, var offensiven mot ISIL akkurat over, og vi havnet i et slags vakuum. Det var nok litt usikkerhet blant oss siden operasjonen endret seg ganske plutselig underveis i oppsettingen, forteller han.

Han erkjenner at han og flere av de andre, kjente på en skuffelse. Det handlet om det skarpe oppdraget de var trent for – en mulighet til å reise ut og gjøre den jobben de hadde trent på over flere år som soldater. Likevel gjorde de det beste ut av det, og tilpasset seg etter hvert de nye oppdragene til det norske bidraget.

– Vi drev samvirke og støttet irakerne med trening og rådgivning på samme måte som vi gjør i dag. Det eneste som var endret fra kontingenten før oss, var at vi ikke lenger gjorde dette rett bak frontlinjen under strid, sier Magnus.

Ikke ufarlig

Magnus jobber som stormingeniør. Det er han som går i front med minesøkeren og ser etter veibomber. En stilling som er forbundet med fare, men det tar han med fatning.

Magnus går i front med minesøkeren og ser etter veibomber.

– Det er noe man tenker over, og som vi diskuterer i avdelingen, det er jo potensielt farlig. Vi er veldig godt trent på jobben vår og har et sunt forhold til risiko. Med gode rutiner, utstyr og trening, senker vi risikoen betraktelig, forklarer han.

Selv om situasjonen i Irak har vært langt roligere etter 2017, skal man ikke glemme at det fortsatt er et urolig område og skarpe operasjoner mot ISIL gjennomføres fortsatt av de irakiske sikkerhetsstyrkene støttet av koalisjonen. 

Magnus husker for eksempel tilbake til 2018 da han og de andre var ute og støttet den den franske hæren i koalisjonen med artilleriskyting. Den samme natten bråvåknet han på feltsengen. Artillerikanonen som sto noen få meter unna, dundret plutselig løs, og irakerne tok ut ISIL-mål. 

Vrir opp uniformene

Fem timer senere er håndvåpen og større skyts som mitraljøse og rekylfri kanon, innskutt og klare. Soldatene får endelig komme tilbake til den norske leiren Camp Midgard og ta av seg de skuddsikre vestene og vri opp de gjennomsvette uniformene. 

Å bli klare så raskt som mulig er svært viktig. For bare noen dager senere reiser soldatene til området Rawah. Der lærer de opp irakiske sikkerhetsstyrker i søk og håndtering av improviserte bomber. Norske styrker var med og bidro da irakerne drev ISIL vekk fra området for bare et par år siden. Det å få klarsignal fra irakerne til å reise ut så tidlig etter NORTU 5 kom til landet, og gjøre den jobben de virkelig er i landet for, lover svært godt for resten av bidraget. 

Det norske forsvaret har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i operasjon Inherent Resolve på invitasjon fra irakiske myndigheter. Her er de del av en kjernegruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon. Oppdraget deres er å støtte og trene opp de irakiske sikkerhetsstyrkene, slik at de selv skal være i stand til å stabilisere og beskytte eget land. Over de siste årene har det i praksis betydd å gi de den kunnskapen som skal til for å bekjempe ISIL én gang for alle. 

Mindre handlingsrom

Oberstløytnant Einar Aarbogh er sjef for den norske styrken i Irak. Han har tidligere tjenestegjort i Afghanistan i 2005 og 2012, og mener at det innsnevrede handlingsrommet er den største forskjellen til dagens oppdrag i Irak. 

Oberstløytnant Einar Aarbogh leder den norske styrken i Irak.

– Både i Afghanistan og under den første kontingenten som var i Irak, var det en god del større bevegelsesfrihet enn det vi har her nå. Vi er prisgitt de irakiske myndighetene for å få lov til å reise ut av leiren å gjøre oppdraget vårt, forklarer Aarbogh.

Derfor gjøres det også et stort administrativt arbeid mellom operasjonene der de har møter med irakerne hvor man diskuterer det å løse oppdrag i områdene utenfor Ain al-Asad-leiren.

– At vi er her og har det norske flagget på skulderen, er i seg selv en del av målsettingen, fordi vi er del av en større koalisjon. Det er ingen tvil om at oppdraget vi er del av, har hjulpet irakerne, for de har lært utrolig mye over de siste årene. Samtidig gjør den kunnskapen at forsvaret deres gjerne vil vise at de kan være mer selvstendige, sier han.


Enkel tilværelse

På pusserommet inne i teltet der den norske styrken huser kjøretøyene sine, er Magnus i full gang med våpenpuss akkompagnert av den konstante susingen fra kjøleanlegget – et behagelig avbrekk fra den ekstreme varmen. 

Han forteller om gleden ved å være ute i en internasjonal operasjon. For selv om det virker som en stressende tilværelse for de aller fleste, mener han at hverdagen deres er både enkel og bekymringsløs. 

Styrken har et meningsfylt arbeid og er del av en stor internasjonal koalisjon, samtidig vet de at jobben de har lagt ned i forkant er god, og at de stiller sterkt til å løse de oppdragene som måtte komme – noe som gjør at skuldrene kan senkes et hakk.  

– Da jeg fikk telefonen fra sjefen min denne gangen, og han sa han hadde bruk for meg her, svarte jeg ganske umiddelbart ja. Vi får se om det blir enda en tur, kanskje. Det er jo en viktig del av jobben vi gjør, sier han.

Publisert 28. august 2019 14:06.

 

 

aktuelt_2398_derfornorskesoldateraktuelt_2392_tvillingerpaautenlan/aktuelt/tvillinger-paa-utenlandsoppdrag/media/PubImages/tvilling.jpgSoldat-tvillingeneEilif og Henrik Saunes (26) er tvillinger. Det siste halvåret har de tjenestegjort sammen i Irak. aktuelt_2398_derfornorskesoldaterhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7453