Kystjegerdrømmen

De er Forsvarets maritime øyne og ører langs kysten. Det krever tøffe folk og sterk psyke. Bli med på opptak her.

De er Sjøforsvarets spesialverktøy. Operatørene i Kystjegerkommandoen har en arbeidsdag svært ulik de fleste andres. Avdelingen er spesialister på beskyttelse og krigføring i kystnære områder og sitter på kunnskaper om norskekystens, til tider lunefulle humør andre avdelinger ikke har. Ingen blir født kystjeger. Det er noe du må gjøre deg fortjent til. Hvis du en dag skulle bli det, så har du fortjent det.

Slik velges de

Opptaket til Kystjegerkommandoen starter i likhet med mange andre avdelinger på Forsvarets opptak og seleksjon (FOS). Her møter kvinner og menn som mener de har det som skal til for å få innpass i avdelingen som til daglig holder til i Harstad.

Etter den innledende seleksjonen, der antallet kandidater blir kraftig redusert, går ferden videre til Trondenes leir i Harstad, hvor kandidatene får prøve seg i naturelementene kommandoen opererer i. Ett av elementene det brukes mest tid på å gjøre kandidatene kjent med, er vann. På spørsmålet om hvordan kandidatene er til å svømme svarer instruktøren Henrik:

– Noen er godt vant. Andre blir vant.


null mobil og wifi

Kandidatene blir gitt minimalt med informasjon under seleksjonsperioden. De lever i isolasjon fra omverden. All elektronikk som ville ha muliggjort kontakt med mamma, pappa, venner og kjæreste, er blitt fratatt dem. Alt i den hensikt å la utdanningen få fullt fokus, og for å se om hvordan kandidatene takler å leve i usikkerhet. Under opptaket blir kandidatene gitt progresjonsrettet utdanning som danner deler av grunnmuren for utdanningsåret som venter dem som består opptaket.   

De som gir seg, finner ut av det selv.
Instruktør Henrik

Klokken viser 00.02, og instruktørene lister seg inn på de mørke rommene hvor kandidatene prøver å få seg litt etterlengtet søvn. I løpet av sekunder står kandidatene ferdig oppstilt utenfor hovedinngangen. Øyelokkene forteller at alarmen kom uventet. Noen prøver febrilsk å få knyttet marsjstøvlene. Andre fiker med startnummeret som henger på brystet. Ute er det så mørkt som det kan bli på en sensommernatt i nord. Ingen vet hva som skal skje, utenom en håndfull instruktører som skal finne avdelingens nye krigere. Kandidatene blir ført ned mot havnen.

– Kle fullstendig av dere og se rett frem, roper instruktørene.

Én etter én blir kandidatene grepet tak i, og ført ut på bryggekanten. Instruktøren forteller kandidaten om oppdraget som venter. Det var som de hadde fryktet: Her skal det svømmes.

 Frister Kystjegerkommandoen?

 

 

aktuelt_2400_droemmenomaablikystjkarriere_1703_kystjeger12046974/kystjeger/media/PubImages/02%20bilde%20forside%20KJ.jpgKystjegerFor å bli kystjeger må du gjennomføre en omfattende seleksjonsperiode, og en krevende grunnutdanning over ett år.aktuelt_2400_droemmenomaablikystjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7465


Siste hinder

Kandidatene roper «hoi!» for å bekrefte at de har forstått oppgaven. Så stuper den ene kandidaten uti det svarte vannet. Minuttene går. Han forserer alle hindrene, men det krøller seg til på slutten. Etter flere minutter i vannet begynner finmotorikken å gå tapt. Siste hindring blir for teknisk, og kandidaten må gi seg. Resultatene noteres og vil følge kandidaten gjennom resten av opptaket.

– Det er sjelden vi tar ut noen i denne fasen av opptaket. De som gir seg, finner ut av det selv, sier instruktør Henrik.

Neste morgen, etter en god frokost, går ferden nok en gang ned mot brygga. Kandidatene kler raskt på seg tørrdraktene og setter seg i gummibåtene for å ro mot en øy på den andre siden av sundet.


Kunsten å ikke vite

Vel fremme blir alt av utstyr raskt stilt opp, og kandidatene inntar hvilestilling mens neste øvelse blir forklart.

– Dette er en konkurranse, presiserer instruktørene.

Her er det den som klarer flest gjennomføringer av vannhinderløypen som vil komme best ut av det. Det er bare det at ingen vet hvor lenge de skal holde på. Noen går ut med høy intensitet, mens andre velger å spare på kreftene. Nok en gang blir motivasjonen til kandidatene satt på prøve.

Etter mange timer blir det til slutt kåret vinnere og tapere. Alle kandidatene kom seg gjennom. Slitne sitter de igjen med dyrekjøpte erfaringer som vil komme godt med senere. Nok en gang sitter kandidatene igjen med usikkerheten om hva som vil skje. Man kan bare tenke seg til hva som går gjennom hodene på det instruktørene sier er «kremen av norsk ungdom».

 

 

aktuelt_2400_droemmenomaablikystjaktuelt_2400_droemmenomaablikystjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20239Se hvordan kystjegerne jobberHer er kystjegerne i aksjon under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge høsten 2018. Video: Jakob Østheimhttps://youtu.be/A5bWrVhJ9Kk

Publisert 3. september 2019 16:50.