aktuelt_2419_dsaceur_terningmoenaktuelt_2419_dsaceur_terningmoenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20405/media/PubImages/250919CBH 4.jpg

NATO-general imponert over Forsvarets vinterskole

Påtroppende nestkommanderende for NATO-styrkene i Europa, general Tim Radford, sier det er livsviktig for alliansen å beherske vinterkrig.
Og en viktig del av treningen får de ved Forsvarets vinterskole på Terningmoen ved Elverum. 

Center of Excellence

Som NATOs hovedsenter for kaldværsoperasjoner, såkalt Center of Excellence (CEO) for Cold Weather Operations, er vinterskolen et av de stedene generalen har valgt å besøke først. 

– Treningen som gis her er utmerket, det kalles med rette et Center of Excellence, roser den britiske generalen.

NATOs Allied Command Transformation (ACT) har i dag 25 etablerte COE innenfor en rekke forskjellige fagfelter. De forskjellige COE skal bidra med anerkjent ekspertise og kompetanse til støtte for og til utvikling av NATO-alliansens styrker.

 

 

aktuelt_2419_dsaceur_terningmoenaktuelt_2419_dsaceur_terningmoenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20406Påtroppende Deputy Supreme Allied Commander Europe (DSACEUR), Tim Radford og sjef Center of Excellence (CEO) for Cold Weather Operations, oberst Jo Haugom./media/PubImages/dsaceur_intra4.jpg


Fra og med mars neste år blir Radford kjent som Deputy Supreme Allied Commander Europe (DSACEUR). Hensikten med besøket har vært å lære så mye som mulig om vintertrening og tilbudet som gis ved skolen før han tiltrer den nye stillingen.

– Fra et NATO-perspektiv er det som gjøres her veldig viktig. Det er en unik setting, og et unikt miljø. Trusselen mot NATO er allestedsnærværende. Ekspertisen som har fått utvikle seg her gjennom 100 år, innen forberedelser, utdanning og å trene personell, er livsviktig for styrkene, påpeker Radford.

Han understreker viktigheten av at COE-CWO nå skal utvikles og inkludere det fellesoperative aspektet, hvor det nå er viktig at luft- og sjøforsvaret skal dele sin kunnskap med våre allierte.


Økende interesse

Hvert år kommer flere tusen allierte til Norge for å lære å trene på vinterkrig. Og interessen er økende. Blant annet US Marines, britiske Royal Marines og nederlandske styrker kommer nå årlig til Terningmoen for å delta på kurs, eller motta støtte andre steder i landet til sin vintertrening.  

Sjef for vinterskolen, oberst Jo Haugom, er svært fornøyd med at Radford valgte å komme til ham på sitte korte norgesbesøk.

– Det betyr at han ser viktigheten av å gi kunnskap gjennom kurs og støtte til de allierte som skal kunne operere i Norge. For det er dette det handler om, vi må bidra til å øke operativ evne til de styrkene som skal inngå i alliert støtte til Norge når vi trenger det, sier Haugom.

 

 

aktuelt_2419_dsaceur_terningmoenaktuelt_2419_dsaceur_terningmoenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20407/media/PubImages/dsaceur_intra2.jpg
aktuelt_2419_dsaceur_terningmoenaktuelt_2419_dsaceur_terningmoenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20408/media/PubImages/dsaceur_intra3.jpg


– Det er her virksomheten til Centre of Excellence Cold Weather Operations skal gi effekt inn i nasjonalt og alliert planverk, sier obersten, som ser frem til å videreutvikle COE-CWO ytterligere for å møte behovene fra NATO.


Vil se skolen i praksis

Med varmegrader og fint høstvær i Østerdalen var det lite som minnet om vinterøvelse under Radfords besøk. Generalen håper å få tid til å komme tilbake og se skolen i praksis.

– Ja, virkelig, selv om skikunnskapene mine er noe begrenset. Å komme til Norge og bli bedre kjent med vinterskolen er veldig viktig for meg. Jeg har selv liten erfaring med trening under slike forhold selv etter en 35 år lang karriere, sier Radford, som avslutter med denne historien:

– Jeg kjenner til en sydpol-ekspedisjon bestående av seks kvinner fra The British Army, som krysset Antarktis på rekordtid. De var trent her, og hadde ikke klart det så bra og raskt uten støtten fra vinterskolen.
Publisert 2. oktober 2019 14:07. av Lars Hallingstorp (tekst) Camilla Brevik (foto)..