F-35 på Luke Air Force BaseF-35 på Luke Air Force Basehttp://forsvaret.no/media/PubImages/140506-F-VX940-147.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=2419De fire norske flyene skal ha hjemmebase på Luke Air Force Base, hvor de skal brukes for å trene norske flygere. Foto: Luke AFB

Første norske F-35-tekniker reiser til USA

I høst overtar Norge sine første F-35, men allerede nå reiser den første norske F-35-teknikeren til Luke Air Force Base for å forberede mottaket.
​​​Major Bjørn Tommy Eigeland kommer fra jobben ved teknisk ledelse på F-16 på Ørland, og gleder seg til å ta fatt på den nye oppgaven.

– Det blir krevende og utfordrende, ingen tvil om det. Mange erfaringer skal gjøres med et helt nytt system i et partnersamarbeid som også er helt nytt. Norge er blant de første landene som har begynt med denne type operasjoner. Australia er foreløpig de eneste, med Norge som nummer to, før Italia følger senere i vinter, sier Eigeland.

Mulighet til å tenke nytt

– Vi ser innføringen av F-35 som en utmerket anledning til å tenke nytt. Både Major Bjørn Tommy Eigeland, Norges F-35 Participant Maintenance Liaison. Foto: Forsvaretinfrastruktur- og organisasjonsmessig, og generelt hvordan vi håndterer den tekniske driften. Vi skal lære av amerikanerne og videreutvikle det til et konsept tilpasset norske forhold, sier han.​

Forberedelser for den nye jobben har gått over flere måneder. Eigeland har allerede hatt flere turer til Luke Air Force Base for å gjøre seg kjent med både basen og fremtidige kolleger. Det er her de norske flyene skal ha sin hjemmebase til å begynne med. I april ble også Eigeland og fire andre nordmenn de første norske teknikerne og ingeniørene som ble uteksaminert fra et vedlikeholdskurs for F-35 på Eglin Air Force Base i Florida, det første av mange.

– Nå begynner vi konverteringen av norsk F-35-personell for alvor. Vi skal være klare når det første norske flyet blir levert til Arizona allerede ved utgangen av året, og videre når det første lander på norsk jord i 2017. For å kunne gjøre det på en god måte, må vi ha teknikere og flygere på plass, sier generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Per-Egil Rygg.

Det nye Luftforsvaret

– Dette er en svært viktig periode for Luftforsvaret spesielt, men også for Forsvaret generelt. Vi skal på mange måter bygge opp et helt nytt luftforsvar, med NH90, nye redningshelikoptre og ikke minst F-35. Sammen med kapasitetene som videreføres, gjør dette oss i enda bedre stand til å utgjøre en troverdig terskel mot dem som eventuelt vil bruke makt mot Norge, sier Rygg.
Generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Per-Egil Rygg. Foto: Forsvaret

– Vi skal levere luftmakt i verdensklasse. For å kunne gjøre det, er vi helt avhengige av dyktige folk som Eigeland, som går først og bidrar i fremste rekke med å legge planen for det videre arbeidet, sier generalinspektøren.

Norge har så langt bestilt 22 fly av de 52 som planlegges. De fire første flyene skal brukes til å trene norsk personell på Luke Air Force Base i Arizona. Basen skal være hjemsted for et flernasjonalt treningssenter hvor en rekke partnernasjoner, blant annet Australia, Italia og Nederland skal delta. De første norske flyene kommer til Norge i 2017, og skal begynne å løse skarpe oppdrag her hjemme fra 2019.

Publisert 29. mai 2015 15:00. av Luftforsvaret. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:22.