Bodø Lufthavn_fra Forsvaret til Avinor_1aug2016_4452_SK4126_siste fly_31jul2016Bodø Lufthavn_fra Forsvaret til Avinor_1aug2016_4452_SK4126_siste fly_31jul2016http://forsvaret.no/media/PubImages/Bodø Lufthavn_fra Forsvaret til Avinor_1aug2016_4452_SK4126_siste fly_31jul2016.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7209Når flyet landet ble det geleidet gjennom en vannportal, brannbiler fra både Forsvaret og Avinor laget buen for å representere det gode samarbeidet under overtagelsen. Foto: Trond Høyvik
Bodoe_sivil_128Bodoe_sivil_128http://forsvaret.no/media/PubImages/Bodoe_sivil_128.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7212Avtroppende luftvingsjef for 132 luftving, oberst Bård Reidar Solheim takker Avinor for samarbeidet, og ønsker Inger-Hilde Tobiassen lykke til som lufthavnsjef. Foto: Trond Høyvik
Bodoe_sivil_154Bodoe_sivil_154http://forsvaret.no/media/PubImages/Bodoe_sivil_154.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7210Brigader Jan Ove Rygg, sjef nasjonalt luftoperasjonssenter, overga et bilde av to F-16-fly til den nye lufthavnsjefen, Inger-Hilde Tobiassen. Foto: Luftforsvaret

Fakkelen gis videre i Bodø

Overrakte driften av Bodø lufthavn til Avinor.

​​​​​​​– Bodø har vært et godt og betydningsfullt sted for Luftforsvaret gjennom lang tid. Bodø vil fortsette å være en viktig base for Luftforsvaret så lenge vi operer med F-16, forteller brigader Jan Ove Rygg.

Godt samspill

Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet ga i 2014 et felles oppdrag til Avinor og Forsvaret om å overføre driftsansvaret for Bodø til Avinor 1. august i år. Til stede på overføringsmarkeringen var representanter fra Forsvaret, Avinor-ledelsen og politisk ledelse. De kom til Bodø for å være en del av den offisielle overleveringen av flyplassansvaret.

– Jeg vil takke Avinor for et meget godt samarbeid. Det er med blandede følelser vi gjennomfører en stor og helt sentral omstilling for Luftforsvaret. Bodø skal fortsatt være en viktig base for Norge og Nato i mange år fremover. Så lenge F-16 ivaretar vår 15-minutters Nato-beredskap skal dette skje ut fra Bodø, understreker generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Per-Egil Rygg.

En ny begynnelse

Natt til 1. august landet det siste flyet på Luftforsvarets hovedflystasjon i Bodø. Heretter vil flyene lande på samme flyplass, men under sivilt styre. Når flyet landet ble det geleidet gjennom en vannportal, og brannbiler fra Forsvaret og Avinor laget buen for å representere det gode samarbeidet. Etter landingen møttes personell fra sivil og militær side på rullebanen. Avtroppende sjef for 132 luftving, oberst Bård Reidar Solheim, og sjef ved Bodø lufthavn, Inger-Hilde Tobiassen, ønsket hverandre lykke til.

– Driftsmodellen skal ivareta en sikker, stabil og skalerbar drift som også skal ivareta Forsvarets midlertidige og varierende behov for tjenester ut 2021, forklarer Margrethe Snekkerbakken, divisjonsdirektør i Avinor. 

FORTSATT AKTIVITET​

Luftforsvarsbase Bodø vil fremdeles operere med F-16-jagerfly til utgangen av 2021, under ledelse av Ørland hovedflystasjon. 

– Luftforsvaret har styrt flyplassen i Bodø siden den ble etablert like etter krigen. Våre ansatte fortjener ros for innsatsen, de har stått løpet ut og fulgt ordre i forbindelse med at vi avvikler den viktigste flystasjonen Norge hadde i hele etterkrigstiden. Nå ønsker vi Avinor lykke til med driftsansvaret i Bodø, sier generalmajor Rygg.​​​​​​​​​​​​​

Publisert 1. august 2016 16:26. av Eskil Bye, Luftforsvaret. Sist oppdatert 2. august 2016 12:43.