aktuelt_1937_fivelstadnyfregattsjaktuelt_1937_fivelstadnyfregattsjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7413Kommandørkaptein Iris Fivelstad tar over kommandoen på KNM Otto Sverdrup. Foto: Mats Nilsen/Forsvaret./media/PubImages/20180119MN_7212.jpg

Fivelstad ny fregattsjef

Kommandørkaptein Iris Fivelstad ble 19. januar Norges første kvinnelige fregattsjef.

– Du overtar et fartøy og en besetning som er topptrent, profesjonell og klar til kamp. Du har med din bakgrunn, erfaring og personlige egenskaper, alt det som trengs for å lykkes som sjef, sa avtroppende skipssjef Frode Røte under sin avskjedstale.

Kommandørkaptein Fivelstad blir fregattsjef på KNM Otto Sverdrup. Avtroppende skipssjef Frode Røte, har de siste seks månedene hatt fartøyet deployert som flaggskip i natostyrken SNMG1. 

 

 

aktuelt_1937_fivelstadnyfregattsjaktuelt_1937_fivelstadnyfregattsjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7414Kommandørkaptein Iris Fivelstad tar over kommandoen på fregatten KNM Otto Sverdrup. Foto: Mats Nilsen/Forsvaret./media/PubImages/20180119MN_7107.jpgKonkurrerte seg til stillingen

Sjef marinen, Ole Morten Sandquist, hadde klare formeninger om hvorfor nettopp Fivelstad blir fregattsjef. 

– Hun er en meget dyktig leder og offiser, hun har personlig integritet, hun er uredd og er en faglig ener. 

Han la også til: 

– Hun blir innsatt som skipssjef på fartøyet fordi at hun har konkurrert seg til denne stillingen blant mange og fordi hun er best kvalifisert til jobben. Samtidig er det slik at vi bryter en barriere ved denne innsettelsen. Med overtagelse som skipssjef blir Iris Fivelstad den første kvinnen i Norge som får kommando over den norske marinens største kampfartøy. 

Fivelstad har over 20 års erfaring fra Forsvaret og har deltatt i flere internasjonale operasjoner. 

– Det er noe jeg har gledet meg til og sett fram til lenge. Det føles veldig spesielt, sier Fivelstad.

 

 

aktuelt_1937_fivelstadnyfregattsjaktuelt_1937_fivelstadnyfregattsjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7415Kommandørkaptein Iris Fivelstad tar over kommandoen på fregatten KNM Otto Sverdrup. Foto: Mats Nilsen/Forsvaret./media/PubImages/20180119MN_7127.jpg


Bred erfaring

Karrieren på sjøen startet tidlig med jobb på cruiseskip. Hun gikk senere over til det militæret livet da hun begynte på befalsskolen. Etter befalsskolen gikk hun videre til Sjøkrigsskolen etterfulgt av to pliktår. Under utdannelsen på Sjøkrigsskolen skjønte hun at hverdagen som militær var ment for henne.

Fivelstad har lang erfaring på alt fra ubåt til fregatt. Den siste tiden før kommandoskiftet jobbet Fivelstad på Marinens maritime krigføringssenter, som ligger under KNM Tordenskjold.

Fra 2001 – 2003 deltok hun i Operation Action Endeavour på KNM Utstein og KNM Trondheim i Middelhavet.

– Kommandørkaptein Iris Fivelstad er en offiser med lang og variert tjeneste. Både fra u-båt, fra krevende og viktige landstilliger ved blant annet Forsvarets operative hovedkvarter, og lang tjeneste på fregatt, sa Sjef marinen, Ole Morten Sandquist.

Fivelstad ser frem til den nye tilværelsen som fregattsjef og kan fortelle at det nye året vil by på mye trening i nasjonale farevann.

– Jeg ser spesielt fram til øvelsen Triden Juncture, som vi skal delta på nå i høst, avslutter Iris Fivelstad.


Publisert 19. januar 2018 16:28. av Harriet Hauge. Sist oppdatert 26. april 2018 13:58.