_DSC0044_DSC0044http://forsvaret.no/media/PubImages/_DSC0044.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=2480Fra venstre: Lars Angell, Thomas Ellingsen, Sindre Hagestande, Lasse Hertzberg Stræte, Henrik Kalvik Hansen og Jørgen Pettersen Aubell.
_DSC0041_DSC0041http://forsvaret.no/media/PubImages/_DSC0041.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=2479Brannvernssoldatene er i beredskap for hele Målselv kommune. Her utenfor brannstasjonen på Bardufoss.

Flammetemmerne

Luftforsvarets brannvernssoldater på Bardufoss forteller om sine erfaringer fra førstegangstjenesten, og deler tips med de neste som vil prøve seg.

Det finnes et hav av muligheter for vernepliktige i førstegangstjenesten. Er du av den mer robuste typen som er ute etter litt ekstra slit og spenning, vil brann, redning- og plasstjeneste (BRP) være en ypperlig mulighet verdt å undersøke.

For å søke må du gå Luftforsvarets rekruttskole på Madla i Stavanger, og hvis du oppfyller de høye kravene, får du grunnleggende brannutdanning etterfulgt av tildelt tjenesteplass på en brannvernavdeling enten på Ørland, Bardufoss, Kjeller, Andøya eller i Bodø.


Gutta på brannstasjonen på Bardufoss er godt over halvveis i sin tjeneste, strålende fornøyde med beslutningen om at de søkte på brannvern. På stasjonen jobber de sammen med både befal, grenaderer og sivile ansatte.

ALLTID BEREDT

– Vi starter morgenene med å sjekke at alt av utstyr og kjøretøy er i henhold. Det er vårt ansvar å vedlikeholde ting, slik at det er klappet og klart i tilfelle utrykningsalarmen går. Og det kan skje når som helst, sier Lasse Hertzberg Stræte.

– Vi har mange oppgaver, og mye av tiden går ut på å alltid være beredt på vakt. Da kan det fort bli noe dødtid, så det er viktig å holde seg selv opptatt på en effektiv og fornuftig måte. For eksempel ved å oppdatere utstyrskunnskapen sin eller trene. Du må være i god fysisk form for å redde liv dersom det trengs, legger Sindre Hagestande til.

Soldatene gjennomfører ofte øvelser som innebærer å slokke brennende fly, biler og hus, samt redde ut mennesker som er innesperret av brann eller røyk. Det er en felles enighet om at røykdykking er favorittaktiviteten.

VIKTIG MED TEORIKUNNSKAP

– Etter den veldig gode brannutdanningen på Rygge, og gjennom tjenesten her, har jeg lært mye nyttig som jeg vil huske resten av livet. Vi blir også godkjente røykdykkere etter utdanningen, forutsatt at en består eksamen. Dermed kan det være et fint springbrett til annen redningstjeneste senere, både militært og sivilt, sier Jørgen Pettersen Aubell.

Aubell forteller at hvis en vil søke seg inn på brannvern, er det lurt å melde sin interesse så tidlig som mulig. Stillingene er nemlig attraktive blant søkere.

– En klar fordel er å trene mye i forveien, men det handler mye om motivasjon også. Interessen for faget er viktig, og teorikunnskap kan være avgjørende i en skarp situasjon, forklarer Aubell.


IMPONERT SJEF

Major Stig Mikkelsen, sjef for BRP på Bardufoss, er stolt over sine soldater.

– Brannvernssoldatene våre har aldri skuffet når det har stått på i skarpe situasjoner som ved trafikkulykker og branner. De har en stor porsjon ungdommelig fysisk kapasitet og stor arbeidskapasitet. De er en enorm ressurs for Forsvaret og for sivilsamfunnet her i Målselv, sier major Mikkelsen.


STORT ANSVAR

BRP på Bardufoss inngår som en del av brannberedskapen i Målselv kommune, og kan bli kalt ut ved enhver nødssituasjon, som bilulykker, hjertestopp eller brann. Soldatene vil understreke at de først og fremst fungerer som assistenter. I forbindelse med ulykker kan en fort støte på uhyggelige syn, noe soldatene vanligvis skal bli spart for, men en må likevel være forberedt når det gjelder liv og død, forteller de.

– Hvis ulykker skjer, så håper jeg vi kan være der og hjelpe til med det vi har lært. Hjelpe til med å redde liv når det virkelig gjelder, avslutter Stræte, som etter dimisjon skal videre på redningsstudier i København.


Vil du prøve deg som brannvernssoldat i førstegangstjenesten? Les mer om stillingen, krav og oppmøte her.

Publisert 3. juni 2015 16:10. av Sondre Lindhagen Nilssen, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:22.