Første nordmann til å fly F-35Første nordmann til å fly F-35http://forsvaret.no/media/Lists/YouTubeVideoList/DispForm.aspx?ID=126https://www.youtube.com/watch?v=qGttQPFyj3s

Sjekk gliset

Tirsdag 10. november satt Morten «Dolby» Hanche seg i en F-35-cockpit, men denne gangen var det ingen simulator. Dermed er «Dolby» første nordmann til å fly F-35.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Nordmannens første flytur fant sted på Luke Air Force Base i Arizona. Samme kveld fløy også de to første norske flyene fra fabrikken i Fort Worth i Texas til Luke Air Force Base i Arizona. Flyene skal brukes til trening og utdanning av norske F-35 piloter i USA.

– Etter å ha fløyet F-35 for første gang, er jeg glad. Jeg er lettet over at det gikk så bra, og jeg er imponert over flymaskinen. Den har komfort som en stor bil og er veldig sprek når det virkelig tar i, sier en glad Hanche etter å ha landet F-35.​

– Fremtiden er​ her i dag

Disse historiske milepælene inntraff samme dag som Luftforsvaret markerte sin 71-årsdag. ​

– Jeg kan fastslå at fremtiden er her i dag. F-35 er det viktigste strukturelementet i fremtidens forsvar, sier generalmajor Per Egil Rygg, generalinspektøren for Luftforsvaret.  

Treningsturen tirsdag kveld norsk tid var den første av flere som Hanche skal gjennom før han er ferdig utsjekket på F-35. Planen er at Hanche skal gjennomføre en slik treningsflyging i et norsk F-35 før nyttår.

– Den virkelig største milepælen i år vil være når en nordmann endelig flyr et av Norges egne F-35. Da er sirkelen sluttet, og F-35 er da for alvor i ferd med å bli en del av verktøykassa til Forsvaret, understreker generalinspektøren.

​​Vei​en vider​​​e

​Morten Hanche er ferdig med utdanningen i USA senere i vinter. Han vil da fungere som instruktør for F-35-flygere fra både Norge og andre partnerland. I 2017 kommer Hanche hjem til Ørland sammen med de første flyene for å lede den operative testingen av F-35 i Norge. I 2017 skal første norske F-35 lande på Ørland hovedflystasjon for å begynne forberedelsene til første operative evne med de nye flyene i 2019. 

F-16-epoken er ikke over selv om F-35-epoken har begynt.

– Det er svært spennende å ta imot et så komplekst og omfattende system som et nytt kampfly. Dette gir oss helt nye muligheter til å løse oppdrag både alene og sammen med andre. Samtidig skal vi fortsatt drifte F-16 flyene våre i mange år fremover, og de skal løse oppdrag hver eneste dag for norsk sikkerhet, sier generalinspektøren for Luftforsvaret.​

Publisert 11. november 2015 16:47. av Sunniva Skjeggestad, Forsvarets mediesenter, Foto/video: Det amerikanske luftforsvaret. Sist oppdatert 31. oktober 2016 14:42.