aktuelt_2272_forsteskarpskytingmeaktuelt_2272_forsteskarpskytingmehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19040https://www.youtube.com/watch?v=MQdNOTCMzoU&feature=youtu.be

Første skarpskyting med F-35

Tidligere denne uken ble de første skarpe missilene avfyrt fra F-35 i Norge.

​– Gjennomføringen var meget suksessfull og har vist at alt fungerer som planlagt, sier oberstløytnant Ståle "Steel" Nymoen, sjef 332 skvadron.

Skarpskytingen ble gjennomført av 332 skvadron i samarbeid med TTT skvadronen (testing, trening og taktikk) og vedlikeholds- og logistikkorganisasjonen. Gjennomføringen foregikk på skytefeltet Halten nordvest av Ørland og var den første av sitt slag med F-35 i Norge.


Nok en milepæl

1. april flyttes all F-16-virksomhet fra Ørland til Bodø og snart skal kampflyene være klare til å ta over deler av oppdragsporteføljen til F-16.

– Dette var en stor og viktig milepæl i arbeidet med innfasingen av F-35 i Norge, og mot initiell operativ evne (IOC) i løpet av 2019, forteller skvadronssjefen.


Samme missiler

Missilene som ble avfyrt er av typen AIM-120, et radarstyrt luft-til-luft-missil (AMRAAM) og er en oppdatert versjon av den som brukes på dagens F-16. Sammen med F-35 sine sensorer kan missilet brukes mot fly som er utenfor synsvidde, lenge før F-35 selv blir oppdaget.

Flyet har til sammen hele 11 forskjellige steder å plassere våpen, kalt våpenstasjoner. Fire av våpenstasjonene til F-35 er innvendige, hvor flyet kan bære to til åtte luft-til-bakke våpen og to radarstyrte luft-til-luft missiler.

Viktig bekreftelse

Ukens øvelse viser at Luftforsvaret er på god vei med innfasingen av F-35. Likevel er det mye arbeid som gjenstår før flyene skal være fullt operative med QRA-beredskap fra Evenes i januar 2022.

– Denne gjennomføringen bekreftet både for pilotene og understøttende personell at fly og våpen fungerer som planlagt, sier «Steel».

I 2025, når kampflyet har nådd full operativ evne, kommer Norge til å ha et av verdens mest moderne luftforsvar. Kampflyet vil bli den enkeltkapasiteten med størst betydning for Forsvaret.

– Uten F-35 vil vi ikke ha et troverdig Forsvar. Det er avgjørende at kompetanse, organisasjon og konsepter utvikles slik at F-35s potensiale utnyttes fullt ut, forteller sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.

Publisert 9. mars 2019 16:33. av Martin Mellquist/Luftforsvaret. Sist oppdatert 27. mars 2019 10:28.