Førstegangstjeneste under vann

Jane Ellingsen (20) avtjener førstegangstjenesten som «gnist» på ubåten KNM Utsira. Her drømmer hun om å bli til hun er 35 år.

Lent over en pult foran knapper og brytere, sitter Jane iført hodetelefoner og i dyp konsentrasjon. Som «gnist» er hun radiooperatøren om bord, og den eneste i direkte kontakt med verdenen utenfor. Nå sender hun ut meldingen om at KNM Utsira er klar til dykk. 

I januar 2019 ble hun kalt inn til førstegangstjeneste på Madla. Da rekruttskolen nærmet seg slutten tok ubåttjenesten kontakt.

– Jeg hadde en instruktør som snakket veldig varmt om å seile med ubåt, og jeg syntes det virket interessant, forteller Ellingsen om valget hun tok.

– Jeg trives utrolig godt og vurderer å signere kontrakt for videre tjeneste til jeg er 35 år. 

Velger først, blant de beste

Når det skal plukkes vernepliktige fra Sjøforsvarets rekruttskole er det Ubåttjenesten som får velge først. Har du ikke lyst, slipper du. Ubåttjeneste er frivillig, og kun de beste og mest motiverte er med i seleksjonen.

– Jeg trives utrolig godt og har søkt om utvidet verneplikten fra 12 til 18 måneder, og vurderer å signere kontrakt for videre tjeneste til jeg er 35 år, sier hun når signalet er sendt og ubåten har begynt sin stille ferd ned i dypet.  

På grunn av den begrensede plassen har besetningen flere oppgaver om bord. Jane har fått full opplæring på blant annet sonaren, og fungerer som både radio- og sonaroperatør.

I tillegg til en meningsfylt tjeneste mener hun god mat og gode kolleger er noe av det beste med å være på ubåt. 

Pushes fremover

– Du blir tatt inn i varmen med en gang og pushet fremover. Her blir alle behandlet likt, og det går mer på hvor lenge du har vært om bord hvilken erfaring du har enn hvilken grad du har. En i førstegangstjeneste kan bli lyttet mer til av skipssjefen hvis personen har vært her lengre, enn av en som nylig er ferdig med sjøkrigsskolen, forklarer Jane.

 Les mer

 

 

aktuelt_2479_forstegangstjeneste_karriere_2251_førstegangstjeneste1/førstegangstjeneste/media/PubImages/KP4_leirvakt3.jpgVisste du at?Du kan ta førstegangstjeneste ombord i ubåtaktuelt_2479_forstegangstjeneste_http://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7722

– Klart det er trangt, men stemningen om bord er god, og du finner alltid noen du kan snakke med om alt mulig.

Når de dykker forsvinner all radiokontakt. Ikke før de kommer til overflaten igjen, og Jane sender ut et nytt signal, vet noen andre enn de om bord hvor ubåten befinner seg. Det er styrken med å ha et ubåtvåpen. De er havets usynlige krigere, som skapt for Norges lange kyststripe. 

– Det er jo noe å fortelle barnebarna, å kunne si at du har seilt med ubåt, sier 20-åringen fornøyd. 

 Les mer om

 

 

aktuelt_2479_forstegangstjeneste_aktuelt_2429_havetsusynligekriger/aktuelt/havets-usynlige-krigere/media/PubImages/20190919JØ_7031-Edit.jpgHavets usynlige krigereUnder vann er ubåten et av havets mest fryktede våpen. Men hva gjør folk der nede i dypet – i uke etter uke?aktuelt_2479_forstegangstjeneste_http://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7720


Publisert 6. desember 2019 08:13.