Forsvarets vinterskole / Norwegian Defence Winter schoolForsvarets vinterskole / Norwegian Defence Winter schoolhttp://forsvaret.no/media/PubImages/tkvinR2024.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1906

Forsvarets vintervett

Påsken er rett rundt hjørnet, og mange har kanskje tenkt seg til fjells eller andre snøfulle steder. Lær vintervett av Forsvarets vinterskole!
Forsvarets vinterskole (FVS) er et nasjonalt og internasjonalt kompetansesenter innenfor militære operasjoner i kalde og utfordrende værforhold. De sitter på mye kunnskap som også sivile kan ta godt nytte av.

SJEKK SKREDFARE

På denne tiden av året stiger temperaturen, det blåser og snør, og dermed øker risikoen for snøskred.

– Det er viktig å sjekke skredfaren i området på forhånd. For å være på den mer sikre siden kan man holde seg tre ganger så langt unna fjellet som fjellsidens fallhøyde. Er eksempelvis fallhøyden 100 meter høy, burde man være 300 meter unna fjellet. Skred utløses i terreng som er 30 grader eller brattere, så man må være varsom og årvåken, sier Aanon Clausen, major og sjef for utviklingsseksjonen ved FVS.

Skulle man likevel ferdes i nærheten av skredfareområder, er det lurt å være utstyrt med spade, søkestang og skredsøker. I tillegg må man være trent på å benytte dette materiellet, samt å gjenkjenne skredfarlig terreng.

TUR ETTER EVNE

Påskeeventyr kan fort forvandle seg til et mareritt om man er uheldig. Major Clausen ber folket om å ta forholdsregler.

– Den største feilen folk gjør er å overvurdere sin egen evne til å gjennomføre turen. I vær med dårlig sikt kan man miste kontroll på hvor man er og hvor man skal. Det er viktig å planlegge turen etter egen evne og fysisk kapasitet. Sjekk alltid skredvarsel og værvarsel, i fjellet kan det bli dobbelt så mye vær som varslet.  Også burde man jo absolutt kunne bruke kart og kompass, gjerne med GPS i tillegg. Navigasjonsferdigheter- og materiell er veldig viktig på tur, sier Clausen.

Tjukke klesplagg, hodeplagg, votter, mat og varm drikke er også viktig å ha med seg i sekken på tur. Er man heldig med været dukker sola opp, og har man også solkrem og solbriller klart er man godt rustet til fjelltur. Påsken smyger innpå, så finn frem turutstyr og kvikklunsj, og ta lærdom av Forsvarets vintervett!

 

 

Vintervett Vintervett 1.    Kle deg etter flerlagsprinsippet, normalt med tre lag. Reguler etter aktivitetsnivå.<br><br>2.    Ull er meget godt egnet til både inner- og mellomplagg. Bomull skal unngås til inner- og mellomlag.  Fleece kan også brukes som mellomplagg.<br><br>3.    Vindtett og vannavisende ytterbekledning. <br><br>4.    Romslige klær gir mulighet for bevegelse, som skaper varme. Luft isolerer.<br><br>5.    Velg klær som har mulighet for å ventilere eller stramme inn. Hette er uvurderlig i dårlig vær.<br><br>6.    Bruk hodeplagg, kroppen avgir mye varme fra hode og hals.<br><br>7.    Sko og støvler må være romslige. Ha plass til ullsokker og såle, tærne skal kunne bevege seg. <br><br>8.    Votter isolerer bedre enn hansker.<br><br>9.    Dersom du er ute i kulda, unngå barbering og kraftig ansiktsvask, da fjernes det naturlige fettlaget. Dette beskytter godt mot kulda.<br><br>10.  Hvis du er kald, beveg deg.<br>http://forsvaret.no/aktuelt/vintervett

Publisert 27. mars 2015 11:02. av Sondre Lindhagen Nilssen, Forsvarets mediesenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:21.